BAOBA http://www.baoba.sk/ Vetko pre zdravie... sk_SK © BAOBA info@baoba.sk List of documents Mon, 25 Jun 2018 21:18:35 +0200 Mon, 25 Jun 2018 21:18:35 +0200 BAOBA http://www.baoba.sk/images/logo_rss.gif http://www.baoba.sk/ 60 BAOBA vysvedčenie (súťaž) http://www.baoba.sk/aktualne/aktuality/baoba-vysvedcenie-(sutaz).html Súťaž pre deti a rodičov. Vytiahnite si otázku zo zázračnej krištáľovej gule - nájdite správnu odpoveď (v predajni, alebo vo svojich mozgových závitoch) a dostanete lákavú odmenu. Napr: ovocný nápoj Adelka, bambucké maslo, čokoládku, super zľavy na nákup ... Mon, 25 Jun 2018 00:00:00 +0200 Aktuálne Zloženie materského mlieka alebo čo svojmu bábätku dojčením dávate http://www.baoba.sk/clanky/deti-a-mamy/zlozenie-materskeho-mlieka-alebo-co-svojmu-babatku-dojcenim-davate.html Tento zoznam porovnávajúci materské mlieko s umelým mliekom je síce v angličtine, ale už len zbežný pohľad stačí na to, aby sa dal pochopiť aj bez prekladu. A pri čítaní s porozumením je ten rozdiel skutočne ohromujúci. V prvom rade množstvo zložiek v materskom mlieku a v ešte prvšom rade ich význam! Thu, 14 Jun 2018 00:00:00 +0200 Články Príkrmy a imunologické okno http://www.baoba.sk/clanky/deti-a-mamy/prikrmy-a-imunologicke-okno.html Pri zavádzaní príkrmov sa matky výlučne dojčených detí často dozvedajú nesprávnu informáciu, že by svoje dieťa mali začať prikrmovať omnoho skôr, ako dieťa samo prejaví záujem o tuhú stravu. Jedným z častých argumentov je predstava „imunologického okna“, ako obdobia medzi 4. a 6. mesiacom, keď by sa dieťa malo začať prikrmovať, a špecificky sa v tejto súvislosti spomína závadzanie lepku. Thu, 14 Jun 2018 00:00:00 +0200 Články Pampúšik pampúšik ja ťa zjem! http://www.baoba.sk/clanky/pampusik-pampusik-ja-ta-zjem~875.html Palacinky z pšeničnej múky? To som nerobila už snáď 100 rokov! Nuž náhoda mi dnes dopriala ten jedinečný zážitok ... Wed, 13 Jun 2018 00:00:00 +0200 Články Rozhovor o krvných skupinách a genotypoch http://www.baoba.sk/poradenstvo/teoria-stravovania-podla-krvnych-skupin/rozhovor-o-krvnych-skupinach-a-genotypoch.html Wed, 30 May 2018 00:00:00 +0200 Poradenstvo Poradenstvo http://www.baoba.sk/poradenstvo/poradenstvo.html Ľudské telo je dokonalé. Obnovuje sa, reguluje svoju teplotu, má vode odolný obal, z prijatej potravy oddelí užitočné a vylúči nepotrebné, upozorňuje nás na vonkajšie aj vnútorné nebezpečenstvo, dokáže rozlíšiť priateľov od nepriateľov, z priateľov si urobilo spojencov, dokáže sa reprodukovať ... Väčšina z týchto procesov prebieha samovoľne, bez nášho vedomého zásahu. Tue, 29 May 2018 00:00:00 +0200 Poradenstvo Nie je jačmeň ako jačmeň http://www.baoba.sk/clanky/bludy/nie-je-jacmen-ako-jacmen.html To že nie je jačmeň ako jačmeň už asi vedia skoro všetci. Aj keď občas sa stáva, že musíme klientom vysvetľovať, prečo je náš jačmeň taký drahý, v porovnaní s jačmeňom inej značky. Tue, 22 May 2018 00:00:00 +0200 Články Lepok náš každodenný, alebo čo je naozaj dôležité? http://www.baoba.sk/clanky/lepok/lepok-nas-kazdodenny-alebo-co-je-naozaj-dolezite.html K dnešnému medzinárodnému dňu celiakie som opäť zastrúhala ceruzku a ... Lepok. Bol tu snáď odjakživa, je všadeprítomný a len tak skoro nevymizne. Od nejakého času s ním máme problém. Stal sa témou, ktorú pretriasame v časopisoch, na FB, v dámskom magazíne … Už snáď ani nenájdeme kulinársku publikáciu, kde by sa s absolútnou prirodzenosťou nevyskytlo pár bezlepkových receptov. Ich kvalita a nápaditosť stúpa a nejedna babička pokukuje po gaštanovej múke do palaciniek, či quinoe namiesto ryže k nedeľnému obedu. Väčšina mamičiek už nepochybne vyskúšala pšenovú kašu, či tapiokový puding namiesto ranného chlebíka, a tí z nás, ktorí dbajú na líniu iste zaradili niečo prirodzene bezlepkové kvôli zlepšeniu metabolizmu. Fri, 18 May 2018 00:00:00 +0200 Články Výchova: Odmeny a tresty? http://www.baoba.sk/prednasky/nase-aktivity/vychova-odmeny-a-tresty.html Čo zahŕňa „výchovu bez porazených“ alebo čo je Parrent effective training (P.E.T.) a ako tieto metódy používať? Tue, 13 Mar 2018 00:00:00 +0200 Prednášky DolceVita alebo sladko a zdravo http://www.baoba.sk/prednasky/nase-aktivity/dolcevita-alebo-sladko-a-zdravo.html Už ste počuli že sladkosti sú dobré na nervy? A že z dobrých sladkostí sa nepriberá? A že niekedy je najlepšou odmenou objatie? Či už áno, alebo nie, prídťe na našu prednášku "Dolce Vita" alebo ako žiť sladko a zdravo. Tentokrát vo Zvolene. Tešíme sa na vás Thu, 15 Feb 2018 00:00:00 +0200 Prednášky Valentín http://www.baoba.sk/aktualne/aktuality/valentin.html Či už Valentína oslavujete alebo nie, doprajte si láskyplné februárové hýčkanie osamote aj v páre, v podobe lahodných sladkostí, rozmarného vína, alebo nežnej kozmetiky. Alebo si upečte niečo hriešne dekadentné a pritom zdravé ... Thu, 08 Feb 2018 00:00:00 +0200 Aktuálne Prednáška "Tuky - zdravé, nezdravé" http://www.baoba.sk/prednasky/nase-aktivity/prednaska-tuky---zdrave-nezdrave.html Sú tuky zdravé alebo nie? Je našou záchranou nízkotučná strava? Aké tuky používať v kuchyni a ako si pomôcť pri niektorých zdravotných problémoch. A aké sú tie najlepšie tuky pre vás. Odpovede na tieto otázky dostanete na našej prednáške. Tue, 06 Feb 2018 00:00:00 +0200 Prednášky Reakcia na článok "Seitan - mäso v novej kvalite" http://www.baoba.sk/clanky/bludy/reakcia-na-clanok-seitan---maso-v-novej-kvalite.html Dnes som sa chystala napísať článok o tom, prečo na svoj vek tak dobre vyzerám. Narazila som však na príspevok, pri čítaní ktorého mi padla sánka, zastavil sa mi dych a na chvíľu aj činnosť mozgu. Článok počká - toto vyžaduje neodkladnú reakciu! Wed, 20 Dec 2017 00:00:00 +0200 Články BAoBaBSKÉ prírodné RECEPTY na dobré trávenie http://www.baoba.sk/clanky/travenie/baobabske-prirodne-recepty-na-dobre-travenie.html Sviatočné hodovanie môže vyvolať tráviace ťažkosti, ktoré nepríjemne narušia našu pohodu. Ako si môžeme pomôcť? Ponúkame zopár osvedčených prírodných receptov na dobré trávenie. Zíde sa, keď budeme mať po ruke bylinné čaje ako sú mäta, fenikel, púpava, zázvor a dubová kôra. Aj ďalšie poklady na podporu trávenia skrýva nejedna kuchyňa. Mon, 18 Dec 2017 00:00:00 +0200 Články Zbytočnosti v nákupných košíkoch http://www.baoba.sk/clanky/filozoficke/zbytocnosti-v-nakupnych-kosikoch.html Za mojej mladosti všetci nosili trvalú, in boli mrkváče, kockované košele, šušťáky a Palo Habera. Základom zdravia silnej socialistickej mládeže bolo jedno vajce denne, zuby sa zachraňovali fluoridovými tabletkami a naše kosti boli silné vďaka mlieku produktívnych dojníc. Chodili sme na rodinné výlety, na jar sme brigádovali, aby sme mali pekné sídlisko, kúpať sa dalo kde kade a väčšina potravín si vystačila s maximálne piatimi ingredienciami (v tomto prípade nemôžem poprieť istú nostalgiu). Nebolo váhania, pochýb ani špekulácií. Svet bol vcelku jednoduchý. Wed, 06 Dec 2017 00:00:00 +0200 Články Zero waste v BB http://www.baoba.sk/prednasky/pozvanky-partnerov/zero-waste-v-bb.html Na Slovensku sa za rok priemerne vyprodukuje 9,5 miliónov ton odpadu. Máme najväčšiu mieru skládkovania v EU a V4 a druhú najnižšiu mieru recyklácie v EU. Jeden Slovák vyprodukuje 305 kg odpadu za rok a v Banskobytrickom kraji 250 kg ročne pričom recyklujeme iba 10 %. Na celom svete sa spotrebuje 1 trilión plastových sáčkov a tašiek za rok. Každý z nás, Slovákov, spotrebuje 500 plastových tašiek za rok, pričom napr. Škandinávci iba 5 tašiek za rok. Fri, 17 Nov 2017 00:00:00 +0200 Prednášky Prednáška "Deti a sladkosti" vo Veľkom Krtíši http://www.baoba.sk/prednasky/nase-aktivity/prednaska-deti-a-sladkosti-vo-velkom-krtisi.html Deti a sladkosti - večná téma. Sladkosti robia život krajším a vo svete plnom sladkých lákadiel je ťažké im odolať. Ako sa s touto otázkou vysporiadať zdravo a dôstojne? Prednášky Dokonalé cviklové brownies http://www.baoba.sk/recepty/bezlepkove/dokonale-cviklove-brownies.html Keď na mňa lezie ľahká novembrová depresia, príprava a jedenie cviklového brownies je vždy to pravé riešenie. Už samotné pečenie je terapeutické a výsledok je tak neuveriteľne dobrý a zároveň zdravý, že depresia sa môže zaháňať vo veľkých množstvách a zároveň bez výčitiek svedomia. Okrem horkej čokolády a trošky ryžového sirupu koláč neobsahuje žiadny pridaný cukor! Mon, 13 Nov 2017 00:00:00 +0200 Recepty Vidieť súvislosti http://www.baoba.sk/poradenstvo/vase-pribehy/vidiet-suvislosti.html Pri hľadaní dobrého životného pocitu nás v živote môže kadečo postretnúť. Niekedy sú to brzdy a prekážky, inokedy sa nám ponúka vítaná pomoc aj v podobe nových technológií. Kvantový rezonančný prístroj, ktorý v prípade niektorých klientov používame pri poradenstve, dokáže mnohé odhaliť a tak sa lepšie priblížiť k nášmu cieľu. Wed, 08 Nov 2017 00:00:00 +0200 Poradenstvo Zmrzlinová kaša http://www.baoba.sk/recepty/kase/zmrzlinova-kasa.html Vonku prituhuje a ja som v mrazničke našla zabudnuté zásoby domácej zmrzliny. Do ďalšieho leta škoda čakať a tak som ju pekne rozpustila a zmiešala s bezlepkovými ovsenými vločkami. Deti boli zmrzlinou na raňajky mierne povedané nadšené (hoci bola teplá) a výsledok predčil aj moje očakávania. Tue, 07 Nov 2017 00:00:00 +0200 Recepty Veľmi krehké kokosové sušienky http://www.baoba.sk/recepty/bezlepkove/velmi-krehke-kokosove-susienky.html Tieto sušienky sú chuťovo nevýrazné, preto sa krásne dopĺňajú s kyslejším lekvárom alebo chuťovo výrazným sušeným ovocím. Tue, 07 Nov 2017 00:00:00 +0200 Recepty Základy zdravého životného štýlu http://www.baoba.sk/clanky/zaklady/zaklady-zdraveho-zivotneho-stylu.html Existuje niekoľko jednoduchých zásad, ktoré sa oplatí vyskúšať pred tým, než začnete hľadať pomoc pri riešení vašich zdravotných problémov. Mnoho vecí dokážeme zmeniť k lepšiemu len tým, že zmeníme postoj k tomu čo a ako jeme. Sat, 04 Nov 2017 00:00:00 +0200 Články Ajurvédska masáž http://www.baoba.sk/masaze/ajurvedska-masaz.html Ájurvédska masáž je technika známa už tisícky rokov, pri ktorej dochádza k celkovej harmonizácii tela, duše aj mysle. V Ázii je masáž neoddeliteľnou súčasťou liečebného prístupu k chorobám, spolu so stravou, cvičením a meditáciou. Pre dosiahnutie optimálneho účinku je potrebné opakovať masáž minimálne 1 krát do mesiaca. Fri, 03 Nov 2017 00:00:00 +0200 Masáž Masáž lávovými kameňmi http://www.baoba.sk/masaze/masaz-lavovymi-kamenmi.html Predstavte si teplo prichádzajúce z vnútra zeme cez zohriate vulkanické kamene, ktoré Vám dokonale uvoľňuje telo, svaly, myseľ, zbavuje stresu a celkovo oživí energiu v tele. Lávové kamene vyvolávajú v človeku predstavu čohosi magického. Ak sa necháme poučiť skúsenosťami dávnej minulosti, môžeme ťažiť z energetickej sily sopečných kameňov. Fri, 03 Nov 2017 00:00:00 +0200 Masáž Masáž chodidiel http://www.baoba.sk/masaze/masaz-chodidiel.html Na chodidle vieme odstrániť a napraviť riadenie a funkciu mnohých skrytých pochodov a prúdení energií v tele. Na chodidle sa okrem reflexných plôšok nachádzajú aj body našich čakier. Masáž má omladzujúce účinky. Fri, 03 Nov 2017 00:00:00 +0200 Masáž Diamantová masáž http://www.baoba.sk/masaze/diamantova-masaz.html Patrí medzi tzv. kráľovské masáže. Postará sa o uvoľnenie celého tela a zaručí dokonalú psychickú relaxáciu. Mimoriadne vhodné ako darček pre najbližších. Fri, 03 Nov 2017 00:00:00 +0200 Masáž Špaldové cestoviny s tahini omáčkou na sladko http://www.baoba.sk/recepty/ryza-a-cestoviny/spaldove-cestoviny-s-tahini-omackou-na-sladko.html Mon, 30 Oct 2017 00:00:00 +0200 Recepty Banánovo-pekanová bábovka http://www.baoba.sk/recepty/bezlepkove/bananovo-pekanova-babovka.html Už samotné slovo BÁBOVKA znie slastne, nedeľne a tak trochu slávnostne. A keď sa k tomu pridajú banány, orechy a čokoláda, slová strácajú význam. Zabudnete na počasie, dátum, aj na duševné rozpoloženie. Sun, 29 Oct 2017 00:00:00 +0200 Recepty Pšenová omeleta na slano http://www.baoba.sk/recepty/ostatne/psenova-omeleta-na-slano.html Pšeno bolo kedysi u mňa raňajkovou voľbou číslo jedna. Keď som sa ho už prejedla vo forme sladkej kaše, vymyslela som túto omeletu s jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. A so slaninkou je to úplná lahoda! Sat, 28 Oct 2017 00:00:00 +0200 Recepty Pšenová omeleta na sladko http://www.baoba.sk/recepty/ostatne/psenova-omeleta-na-sladko.html Keď sa varí pšeno, vždy trochu zostane. Na ďalší deň ho vieme zužitkovať napríklad aj ako výbornú sladkú omeletu poliatu javorovým sirupom. A keď ju elegantne naservírujeme, nikto si nevšimne, že podávame "zvyšky". Sat, 28 Oct 2017 00:00:00 +0200 Recepty