Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Zeleninové polievky

ilustratívny obrázok

Zelenina je dobrá sama osebe. Ale keď sa z nej uvarí polievka, človek sa hneď cíti o čosi lepšie.

Polievka miso 1

postup
  1. Pripravíme zeleninový vývar z ľubovoľnej zeleniny a morských rias wakame (kúsok riasy 1/2 hodinu pred varením namočíme do studenej vody, keď zmäkne, nakrájame na tenké prúžky).
  2. Dochutíme soľou, pridáme kúsok čerstvého zázvoru.
  3. Hotový vývar servírujeme v miskách - na každú misku polievky použijeme čajovú lyžičku misa, ktoré vo  vývare dobre rozmiešame. 

      Tip:

  • Polievku môžete podávať so zeleninou, alebo číru.
  • Vhodná na posilnenie, pri chorobe alebo v rekonvalescencii.

Polievka miso 2

suroviny
2-3 druhy sezónnej zeleniny
riasa wakame (1 porcia veľkosť poštovej známky)
¾ l vody alebo zeleninového vývaru
miso jačmenné alebo ryžové (na 1 šálku 1 malá lyžička)
zelené vňate alebo pór
huby shitake (čerstvé alebo sušené)
čerstvý zázvor veľkosti palca

postup

  1. Huby shitake (ak máte sušené treba namočiť do vody na 8 hodín) pokrájať na plátky,
  2. Riasu wakame umyte a vložte do misky s vodou, za pár minút zmäkne, potom ju pokrájajte na malé kúsky a odložte bokom. Vodu, v ktorej sa máčala riasa neskôr pridáte do polievky.
  3. Dajte variť vodu a medzitým si nakrájajte zeleninu na tenké pásiky. Do vriacej vody vložte zeleninu, shitake a neskôr riasu. Pomaly varte na miernom ohni cca 5-10 minút. Zelenina nesmie byť rozvarená ani surová.
  4. Naberačkou odoberte horúcu polievku do misky a v nej rozmiešajte miso. Oheň pod polievkou stiahnite na minimum a pridajte miso – nevarte! Miso obsahuje živé enzýmy, ktoré by sa varom zničili. Nechajte 3-5 minút postáť pri miernom plameni.
  5. Na záver pridajte čerstvé byliny, pór, listy púpavy, žeruchu a podobne, pridajte ešte pár kvapiek čerstvého zázvoru.
  6. Servírujte v malých mištičkách.

Zahrievacia zimná zeleninová polievka

suroviny
1 väčšia mrkva
1 petržlen/paštrnák
1 malý zeler
2 zemiaky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku a kúsok zázvoru
ryžový olej

postup

  1. Zeleninu očistíme a pokrájame na malé kúsky.
  2. Rozohrejeme ryžový olej, zázvor pokrájaný na tenké prúžky pražíme kým nezačne voňať, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a spolu pražíme do zlatista. Pridáme 2 ČL soli a ešte chvíľu opekáme.
  3. Pridáme zemiaky a opekáme kým nezačnú mäknúť. Pridáme ostatnú zeleninu a pražíme spolu, kým sa zelenina nezačne lepiť na dno hrnca. Zalejeme 1 ½ litra vlažnej vody.
  4. Pridáme štipku namrvených rias arame. Varíme 12-15 minút, respektíve kým nie je zelenina uvarená, nie však dlhšie ako 20 minút. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Dochutíme misom – 1 PL rozmiešame vo vlažnej vode a pridáme do polievky.

      Tip:

  • Pre výraznejšiu chuť a silnejší účinok môžete 1dl vody nahradiť bielym vínom a pridať 1 PL melasy.
  • Vitamíny doplní čerstvá petržlenová vňať, ktorú si môžete vypestovať sami z odrezanej vrchnej časti petržlenu.
  • Zeleninu v polievke môžete obmieňať podľa sezóny a podľa chuti. Odporúčame napríklad kombinácie: mrkva-hokkaido-zeler; mrkva-pór-petržlen; hrášok-pór-batáty; brokolica-mrkva-petržlen. Dôležité je aby polievka obsahovala morské riasy, zázvor, miso, jeden druh sladkej zeleniny (mrkva, hokkaido), jeden pikantnejší (pór, zeler, cesnak), tretí druh si doplňte podľa vlastnej chuti.
  • Zahrievací účinok sa posilňuje dlhším opekaním zeleniny a zázvoru.

Výdatná mrkvová polievka

suroviny
4 stredne veľké mrkvy
1 väčší zemiak
1 cibuľa
3 PL olivového oleja
¾ l vody
1 dl špaldového mlieka
indické korenie
mletá rasca
morská soľ
3 strúčiky cesnaku

postup

  1. Olivový olej rozohrejeme, pridáme na jemno nasekanú cibuľu a na miernom ohni pražíme do zlatista.
  2. Pridáme štipku indického korenia, rascu a 2 čl soli. Ďalej chvíľu pražíme.
  3. Pridáme 3 mrkvy nasekané na väčšie kusy a pražíme do zlatista.
  4. Pridáme na malé kúsky nakrájaný zemiak a za stáleho miešania spolu pražíme aby sa chute spojili, kým sa zmes nezačne pripaľovať k dnu hrnca.
  5. Zalejeme vodou a varíme 10 minút. Potom pridáme na malé kúsky pokrájanú zvyšnú mrkvu a varíme ďalších 8-10 minút.
  6. Odstavíme, vyberieme väčšie kusy mrkvy do mixéra a necháme cca 5 minút chladnúť. K mrkve pridáme špaldové mlieko a cesnak. Rozmixujeme do hladka.
  7. Pridáme k polievke, dôkladne rozmiešame a v prípade potreby dochutíme.

Polievka na spôsob Minestrone

suroviny
40 g fazule azuki
1 l zeleninového vývaru
1 cibuľa pokrájaná na kolieska
2 strúčiky cesnaku
2 mrkvy pokrájané na drobno
1 stredne veľký zeler pokrájaný na kocky
250 g kelu pokrájaného na pásiky
50 g hrášku
1 PL paradajkového pretlaku
viazaničku byliniek (bobkový list tymián, zelerová a petržlenová vňať zabalené v liste póru a zviazaná niťou)

postup

  1. Vopred namočenú fazuľu uvaríme v zeleninovom vývare do mäkka.
  2. V inom hrnci na masle opražíme cibuľu, mrkvu, paradajkový pretlak, čierne korenie, soľ a spolu povaríme s viazaničkou byliniek.
  3. Fazuľu aj s vývarom nalejeme na zeleninovú zmes, pridáme kel a zelený hrášok, povaríme 5 minút.
  4. Vyberieme viazaničku byliniek, podľa chuti okoreníme.

      Tip:

  • Môžeme doplniť varenou cestovinou.

Zeleninový boršč

postup
1 cibuľu pokrájame na drobno, 2 mrkvy, 2 petržleny, väčší zeler, 2 cvikly očistíme, ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky veľkosti zápalky. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť 1,5l vody. Pridáme soľ, čierne korenie, primiešame 3 PL paradajkového pretlaku a pridáme všetku zeleninu a na malom plameni varím 15 min. Pridáme tri zrelé olúpané paradajky nakrájané na kúsky. Povaríme ďalších 5 minút. Do hotovej polievky pridáme na jemno nastrúhanú surovú cviklu, šťavu z polovice citróna a lyžicu medu. Hotovú polievku ozdobíme lyžicou kyslej smotany a kôprom.