Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

20.03.2017

Vločky

ilustratívny obrázok

Vločky sú druhou najzdravšou variantou jedenia obilnín (hneď po celých uvarených alebo naklíčených zrnách). Notoricky známe ovsené vločky sú už dostupné aj v bezlepkovej verzii.

Nelina banánovo - ovsená fantázia

suroviny
1 zrelý banán

2 PL masla
1 PL hnedého cukru
3 PL jemných ovsených vločiek
1,5 dl vody alebo mlieka
štipka škorice
hrozienka
postup
  1. Banán pokrájame na kolieska. 
  2. Na panvici rozpustíme maslo, na ktorom pražíme banán, kým nezmäkne. Pridáme hnedý cukor a necháme spolu skaramelizovať. 
  3. Prisypeme ovsené vločky, štipku škorice a miešame kým sa všetky ingrediencie nespoja. Zalejme vodou alebo mliekom, aby sme dosiahli jemnú kašovitú konzistenciu a chvíľu spolu povaríme.
  4. Podávame horúce, posypané hrozienkami, škoricou a môžeme pridať aj plátky mandlí.

Domáce müsli 1

suroviny
500 g vločiek (najvhodnejšie sú ovsené)

0,5 dl ryžového oleja
½ hrnčeka javorového sirupu (alebo iného obilného sirupu)
½ hrnčeka hrozienok
2 PL vody alebo ovocnej šťavy
hrsť nasekaných mandlí
štipka morskej soli
postup
  1. V hlbšej miske zmiešame vločky, olej, sirup a morskú soľ. Pridáme vodu alebo šťavu a necháme postáť minimálne 2 hodiny. Zmes by nemala byť veľmi vlhká, aby po upečení nebola mazľavá.
  2. Primiešame hrozienka a mandle. Plech vystelieme papierom na pečenie, potrieme olejom a rovnomerne rozvrstvíme vločkovú zmes.
  3. Pomaly pečieme v nevyhriatej rúre do chrumkava, cca 45 minút, občas premiešame.

Domáce müsli 2

suroviny
500 g vločiek (pre zaujímavý výsledok použite mix ovsených, pohánkových a amarantových)

0,5 dl ryžového oleja
½ hrnčeka detskej výživy
½ hnedého cukru
2 PL ľanových semiačok
3 PL sušeného mlieka (sójové/ovsené/ryžové)
100 g nasekaných sušených marhúľ
štipka morskej soli
postup
Postup podobný ako pri prvom recepte. Najprv zmiešame vločky s olejom, výživou, cukrom a soľou. Môžeme pridať trošku tekutiny. Necháme aspoň 2 hodiny postáť. Primiešame ostatné prísady a pokračujeme ako v predchádzajúcom recepte.

Upozornenie:

Müsli uchovávame vo vzduchotesnej nádobe.