Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

04.07.2018

Stratené vajce so zeleninou

ilustratívny obrázok

Odkedy som zhliadla film Julie a Julia, túžila som doma vyrobiť stratené vajce. Vajíčka milujem snáď v každej podobe (okrem vajcovej polievky) a stratené vajce som som si vysnívala ako vrchol kulinárskeho pôžitku. Chýbala mi však potrebná prax a odporúčané postupy zlyhali, až kým ma raz pri varení večere v parnom hrnci neosvietilo!

Para v hrnci vytvorí vlhkú horúčavu a silikónová muffinová formička udrží tvar.
Nebolo mi viac treba a k zeleninke (cvikla a mrkva) v paráku, pribudla silikónová formička s vajíčkom. Po 6-tich minútach varenia bolo bielko stuhnuté, na omak pružné a pod bielou vrstvou sa sľubne črtalo tekuté zlato. S malou dušičkou som kvietkové vajce vyklopila na tanier - a - ako hovorí malá Hanka: "Tramtararááá!!!"
Týmto oficiálne vyhlasujem projekt "stratené vajce" za úspešne zavŕšený a vôbec nie stratený :).

suroviny
mrkva
cvikla
zeler
šalát
bylinky
hrášok
vajce
olivový olej
údená vločková soľ

postup maly
  1. Zeleninu očistíme a pokrájame. Mrkvu a cviklu na stredne hrubé plátky, zeler na hranolky, šalát na rezance. Mladý hrášok vylúpeme, mrazený necháme rozmraziť.
  2. Zeler na plechu zmiešame s olivovým olejom a soľou. Pečieme pri teplote 1700C, kým nie je mäkký vnútri a chrumkavý na povrchu.
  3. Mrkvu a cviklu naparujeme cca 3-5 minút, potom pridáme surové vajíčko v silikónovej formičke a paríme ďalších cca 5 minút. Vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť.
  4. Na tanier naaranžujeme zelerové hranolky, šalát, naparenú zeleninu, hrášok a bylinky. Opatrne vyklopíme vajíčko z formičky, pokvapkáme olivovým olejom a posolíme.
Tip: Ja používam tieto formičky - silikón je pružný ale dosť pevný, majú vyššie okraje a dobre sa s nimi manipuluje. Navyše dajú vajíčku rozkošný kvietkový tvar :).
formička na muffiny