Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Tofu

Sójová majonéza

1 biele tofu
2 PL umeoctu
3 PL kvalitného sójového oleja
soľ
  1. Všetky suroviny spolu rozmixujte na jemnú hmotu.
  2. Upravte si množstvo jednotlivých surovín podľa chuti. Môžete dochutiť čiernym korením, troškou ryžového sirupu alebo jemne nasekanou kyslou uhorkou.

      Tip:

  • Zaujímavé varianty majonézy môžete dosiahnuť použitím ochuteného tofu (marinované alebo údené).

Marinované tofu s dusenou hlivou, sójovými klíčkami a zlatým ľanom

1 biele tofu
100 g hlivy
2 PL sójovej omáčky shoyu
1/2 ČL sušeného zázvoru
50 g sójových klíčkov
  1. Tofu pokrájame na kocky, polejeme zmesou oleja, sójovej omáčky, sušeného zázvoru a necháme 1 hodinu marinovať.
  2. Na oleji podusíme na kúsky pokrájanú hlivu, keď je mäkká, pridáme tofu aj s omáčkou.
  3. Na záver pridáme sójové klíčky, ale necháme ich len prehriať, aby sa nestratili výživné látky. Posypeme ľanovými semiačkami.

Opečené biele tofu s cesnakom, morskými riasami a kelom

1 biele tofu
3 celé strúčiky cesnaku
2 PL sójovej omáčky shoyu
kúsok morskej riasy kombu
200 kelu
ryžový olej
  1. Morskú riasu namočíme na 1 hodinu do vody.
  2. Tofu pokrájame na kocky a na 1 hodinu marinujeme v sójovej omáčke a 1 PL oleja.
  3. Celé strúčiky cesnaku narýchlo opečieme na oleji, pridáme tofu a opekáme do hneda.
  4. Pridáme na malé kúsky pokrájané kombu a na prúžky nakrájaný kel a podusíme, ale tak, aby zostal chrumkavý.

Tofu placky s tahini pastou

biele tofu (cca 100g)
2 PL oleja
2 PL medu alebo obilného sirupu
2 celé vajcia
3 PL obilného mlieka
  1. Tofu nastrúhame najemno, pridáme olej, med alebo sirup, vyšľahané vajcia a obilné mlieko.
  2. Dôkladne vymiešame, postupne zapracujeme jemnú špaldovú múku tak aby vzniklo tvarovateľné cesto. Necháme 10 minút postáť.
  3. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pokrájame na štvorce, alebo vykrajujeme kolieska.
  4. Poukladáme na vymastený a pomúčený plech. Pečieme v predhriatej rúre 20 minút, pri teplote 1800C do ružova.

      Tip:

  • Použite jemné kvalitné tofu.
  • Podávame s tahini pastou, alebo inou zdravou sladkou nátierkou.

Pilaf s tofu a hrozienkami

2 balíčky lahôdkového tofu nakrájaného na asi centimetrové kocky
6 PL olivového oleja
4 mrkvy očistené a nakrájané na kocky
1 na drobno nasekanú cibuľu
2 lyžičky mletej rasce
6 klinčekov
4 prelisované strúčiky cesnaku
1 tyčinku škorice
1 lyžičku kurkumy
1,5l zeleninového vývaru
100g nakrájanej zelenej fazuľky
50g opražených píniových orieškov
2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
soľ
čierne mleté korenie
  1. Na rozohriatom oleji opražíme tofu (cca 8 minút), pridáme mrkvu, cibuľu a pražíme ešte 3 minúty.
  2. Pridáme umytú ryžu, cesnak, soľ, všetky koreniny, zalejeme vývarom, premiešame a zakryté dusíme na miernom ohni cca 10minút.
  3. Primiešame fazuľku, zakryjeme a dusíme ďalších 10 minút. Ak treba, odkryjeme a vydusíme prebytočnú šťavu.
  4. Podávame so zeleninovým šalátom, posypané píniovými orieškami a nasekaným koriandrom.

Zeleninové soté s údeným tofu a hubou shitake

2 balíčky údeného tofu (cca 300g)
menší hrnček na plátky nakrájaných čerstvých húb shitake (ak použijete sušené, namočte ich vopred do vody na niekoľko hodín)
Nálev - množstvo upravte podľa vašej chuti:
100-150 ml zeleninového vývaru (môžete použiť aj bujón
5 lyžíc sójovej omáčky shoyu alebo tamari
2-3 PL ryžového sirupu alebo mirinu (sladké ryžové víno)
2-3 PL jablčného alebo ryžového octu
1 vrchovatá lyžica zahusťovadla (arrowroot, kuzu)
Zimný variant zeleniny:
2 cibule
polovica menšieho zeleru
2 mrkvy
1 petržlen
celý pór
Letný variant zeleniny:
3 mladé cibuľky s vňaťou
2 póry
1 mrkva
1 kúsok zeleru s vňaťou
1 mrkva
½ čínskej kapusty alebo štvrť hlávky bielej kapusty
  1. Očistenú zeleninu nakrájajte na tenké malé rezančeky.
  2. Pripravte si nálev.
  3. Vo woku rozohrejte olej, opražte tofu, huby, cibuľu a bielu časť póru, neskôr pridajte ostatnú zeleninu, po krátkom opečení prilejte nálev. Nechajte krátko prehriať, aby zelenina zostala chrumkavá. Zelené časti póru pridajte až na záver a nechajte len krátko ohriať, aby si zachoval zelenú farbu.
  4. Servírujeme s celozrnnou ryžou alebo ryžovými rezancami.

Tofu dezert

1 jemné biele tofu rozmixujeme s namočenými sušenými slivkami 1 dl 100% slivkového džúsu na jemnú hmotu. Dosladíme podľa chuti datľovým sirupom.

Tempeh

Biely tempeh s amarantovými perličkami (2 porcie)

1 biely tempeh nakrájaný na malé kocky
3 PL ryžového oleja
2 PL sójovej omáčky tamari
1 PL dijonskej horčice
1 ČL galgantu
2 centimetrový kúsok olúpaného čerstvého zázvoru najemno nakrájaného
štipka indického korenia
zeler, mrkva, petržlen
olivový olej na praženie
miska amarantových perličiek (extrudovaný amarant, ktorý už netreba tepelne upravovať)
  1. V hlbokej strednej veľkej miske vymiešame všetky suroviny okrem tempehu a amarantových perličiek. Pridáme tempeh a dôkladne premiešame. Prikryté necháme odležať aspoň 24 hodín. Najlepšiu chuť má po 48 hodinách.
  2. Na rozohriatom oleji opražíme tempeh do zlatista. Premiešame s amarantovými perličkami tak aby bol tempeh rovnomerne pokrytý. Pridáme nastrúhanú alebo na jemno nakrájanú zeleninu a opäť premiešame.
  3. Necháme spolu prehriať asi 2 minúty (tak aby zelenina zostala svieža a chrumkavá). Môžeme podávať teplé, alebo vychladené so sójovou majonézou.

Biely tempeh s mrkvou

1 biely tempeh
5 strúčikov prelisovaného cesnaku
2 PL tamari
2 PL ryžového oleja
1 ČL galgant alebo mletý zázvor
1 ČL kurkumy
morská soľ
2 stredne veľké mrkvy, postrúhané na hrubo
1 cibuľa nakrájaná na pásiky
1 PL horčičných semiačok
0,5 DL 100% jablkovej šťavy
morská soľ
olej na praženie
  1. Biely tempeh priečne prekrojíme na dva tenké plátky a potom ho pokrájame na malé kocky. Zmiešame suroviny na marinádu a dôkladne premiešame s tempehom. Necháme v chlade marinovať minimálne 24 hodín (osvedčilo sa marinovanie 48 hodín).
  2. Rozohrejeme ryžový olej, opražíme cibuľu do zlatista, pridáme marinovaný tempeh a spolu pražíme, kým kocky tempehu nie sú rovnomerne opečené.
  3. Pridáme nastrúhanú mrkvu, horčičné semiačka a spolu dusíme cca 5 minút. Potom pridáme jablkovú šťavu, dochutíme soľou a v prípade potreby trochou tamari a dusíme ďalších päť minút.

Biely tempeh s pizzovou príchuťou

1 biely tempeh – pokrájať na malé kocky cca 1x1 cm
2 PL ryžového oleja
4 PL sójová omáčka tamari
1 ČL sušený zázvor
1 ČL karí
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
3 ČL horčice s celými zrnami
1 ČL melasa – marinádu vymiešať
Zeleninový základ: 2 PL olivový olej, 1 malá cuketa, 3 stredne veľké mrkvy, 1 čierny koreň, šťava z ½ citróna, morská soľ.
  1. Zeleninu nahrubo nastrúhame. Zmiešame suroviny na marinádu.
  2. Pokrájaný tempeh vložíme do marinády, premiešame, necháme postáť cca 8 hodín.
  3. Na oleji opražíme nastrúhanú zeleninu, dochutíme soľou a citrónom cca 3 minúty podusíme.
  4. Do zeleniny pridáme marinovaný tempeh, premiešame, podusíme, aby sa chute spojili cca 5 minút.

Tempeh v sviečkovej omáčke

1 smažený tempeh
2 veľké cibule
3 mrkvy
stredne veľký petržlen
menší zeler
soľ
sójová smotana
červená papriku alebo paradajkový pretlak
olej
  1. 2 mrkvy, petržlen a zeler očistíme, pokrájame na väčšie kusy a necháme variť do mäkka v malom množstve osolenej vody. Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme ju na hladko, spolu s 1dl vývaru a smotanou.
  2. Očistenú cibuľu rozkrojíme na polovicu a pokrájame na tenké plátky, zvyšnú mrkvu pokrájame na veľkosť zápaliek a tempeh na malé kocky.
  3. Rozohrejeme panvicu a na nej 3PL oleja. Cibuľu pražíme, kým nezačne hnednúť. Posolíme a ešte chvíľu necháme opekať. Pridáme mrkvu, dusíme kým trocha nezmäkne.
  4. Pridáme tempeh a spolu opekáme ďalších 5 minút. Nalejeme omáčku a necháme spolu prehriať. Pridáme sladkú papriku alebo pretlak, kvôli krajšej farbe.

      Tip:

  • Podávame s ryžou basmati, alebo celozrnnými plackami.
  • Omáčka je vynikajúca, keď ju doplníme tekvicou hokkaido, alebo zrelými paradajkami.

Kapustnica s údeným tempehom

200 g kyslej kapusty
1 nakrájanú cibuľu
bobkový list
sušené huby
3 sušené slivky
soľ
celé čierne korenie
mletá sladká paprika
1 údený tempeh
olej
  1. Kyslú kapustu zalejeme vodou v hrnci tak, aby bola zakrytá, pridáme bobkový list niekoľko zrniečok čierneho korenia, sušené slivky, namočené na menšie kúsky nakrájané huby. Ak je kapusta málo slaná, posolíme. Spolu varíme na miernom ohni cca 45 minút.
  2. Medzitým na oleji osmažíme cibuľu, keď začne hnednúť, pridáme na stredne veľké kocky pokrájaný údený tempeh. Spolu opekáme do chrumkava.
  3. Na koniec pridáme tempeh do kapusty a necháme spolu ešte 10 minút povariť.
  4. Na oleji alebo na masle speníme červenú papriku (pozor nesmie sa spáliť, inak by zhorkla) a pridáme do kapustnice.

      Tip:

  • na konci varenia môžete pre zjemnenie pridať sladkú alebo kyslú smotanu s 1 PL špaldovej alebo ryžovej múky.