01.03.2010
Hrach v kombinácii s obilninami dosahuje hodnoty bielkovín porovnateľné s mäsom.
04.02.2010
Fermentované a zlisované sójové bôby vhodné na prípravu širokej škály jedál. Vďaka procesu fermentácie je sója omnoho ľahšie stráviteľná ako varené sójové bôby.
Na trhu je dostupný v troch variantách, ako biely, smažený a údený. Biely tempeh vyniká vysokým obsahom vitamínu B12. Smažený a údený tempeh sa uplatnia aj v studenej kuchyni, ale ich chuť najlepšie vynikne v dusených jedlách spolu so zeleninou, ryžou alebo celými obilninami. Údený tempeh osloví aj zarytých mäsožravcov, napríklad na spôsob segedínskeho guľášu.
04.02.2010
Tofu je bohatým rastlinným zdrojom bielkovín a vápnika. Pritom neobsahuje laktózu ani cholesterol a má minimum kalórií. Existuje viacero druhov tofu, ktoré sa líšia konzistenciou a dochutením. Jemné biele tofu možno použiť rovnako ako tvaroh, pevnejšie tofu môžete pripraviť na milión spôsobov – marinované, varené, smažené, zapekané, do omáčok, do polievok, pomazánok a plniek – závisí to len od vašej fantázie.
27.11.2009
Fazuľa je nenápadná superpotravina. Obsahuje množstvo bielkovín, zdravých sacharidov (vrátane vlákniny) a minerálov. Má nízky glykemický index a na dlho zasýti.
27.11.2009
Malé fazuľky Azuki majú vínovú až hnedou farbu a v Japonsku sú nazývané "kráľovnou fazúľ". Majú jemnú šupku a chutia príjemne sladko. Pretože má rovnakú dobu varu ako ryža, v Japonsku sa často varí so sladkou ryžou. Výsledkom je červený pokrm zvaný „Adzuki-mochi“. Je vhodná na prípravu polievok, nátierok, kaší, nákypov a šalátov.
Fazuľa Adzuki je lepšie stráviteľná než ostatné strukoviny a má pozitívny vplyv na aktivitu obličiek. Posilňuje „yangový“ charakter výživy.
29.10.2009
Mierne oriešková chuť, vhodná do kaší, polievok, šalátov, nátierok alebo ako príloha. Vysoký obsah sacharidov, bielkovín a vlákniny. Bohatý zdroj vápnika, železa a vitamínu B15.
29.10.2009
Malé olivovo zelené fazuľky sa niekedy označujú ako "zelené sójové boby". Sú vhodné ako príloha k obilným pokrmom, do polievok a nákypov. Patrí k najvhodnejším plodinám na nakličovanie. Klíčky sú mimoriadne bohaté na bielkoviny, železo a vitamíny skupiny B.