Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

04.02.2010

Tempeh

ilustratívny obrázok

Fermentované a zlisované sójové bôby vhodné na prípravu širokej škály jedál. Vďaka procesu fermentácie je sója omnoho ľahšie stráviteľná ako varené sójové bôby. Na trhu je dostupný v troch variantách, ako biely, smažený a údený. Biely tempeh vyniká vysokým obsahom vitamínu B12. Smažený a údený tempeh sa uplatnia aj v studenej kuchyni, ale ich chuť najlepšie vynikne v dusených jedlách spolu so zeleninou, ryžou alebo celými obilninami. Údený tempeh osloví aj zarytých mäsožravcov, napríklad na spôsob segedínskeho guľášu.

Biely tempeh s amarantovými perličkami

suroviny
1 biely tempeh nakrájaný na malé kocky
3 PL ryžového oleja
2 PL sójovej omáčky tamari
1 PL dijonskej horčice
1 ČL galgantu
2 centimetrový kúsok olúpaného čerstvého zázvoru najemno nakrájaného
štipka indického korenia
zeler, mrkva, petržlen
olivový olej na praženie
miska amarantových perličiek (extrudovaný amarant, ktorý už netreba tepelne upravovať)
postup
  1. V hlbokej strednej veľkej miske vymiešame všetky suroviny okrem tempehu a amarantových perličiek. Pridáme tempeh a dôkladne premiešame. Prikryté necháme odležať aspoň 24 hodín. Najlepšiu chuť má po 48 hodinách.
  2. Na rozohriatom oleji opražíme tempeh do zlatista. Premiešame s amarantovými perličkami tak aby bol tempeh rovnomerne pokrytý. Pridáme nastrúhanú alebo na jemno nakrájanú zeleninu a opäť premiešame.
  3. Necháme spolu prehriať asi 2 minúty (tak aby zelenina zostala svieža a chrumkavá). Môžeme podávať teplé, alebo vychladené so sójovou majonézou.

Biely tempeh s mrkvou

suroviny
1 biely tempeh
5 strúčikov prelisovaného cesnaku
2 PL tamari
2 PL ryžového oleja
1 ČL galgant alebo mletý zázvor
1 ČL kurkumy
morská soľ
2 stredne veľké mrkvy, postrúhané na hrubo
1 cibuľa nakrájaná na pásiky
1 PL horčičných semiačok
0,5 DL 100% jablkovej šťavy
morská soľ
olej na praženie
postup
  1. Biely tempeh priečne prekrojíme na dva tenké plátky a potom ho pokrájame na malé kocky. Zmiešame suroviny na marinádu a dôkladne premiešame s tempehom. Necháme v chlade marinovať minimálne 24 hodín (osvedčilo sa marinovanie 48 hodín).
  2. Rozohrejeme ryžový olej, opražíme cibuľu do zlatista, pridáme marinovaný tempeh a spolu pražíme, kým kocky tempehu nie sú rovnomerne opečené.
  3. Pridáme nastrúhanú mrkvu, horčičné semiačka a spolu dusíme cca 5 minút. Potom pridáme jablkovú šťavu, dochutíme soľou a v prípade potreby trochou tamari a dusíme ďalších päť minút.

Biely tempeh s pizzovou príchuťou

suroviny
1 biely tempeh – pokrájať na malé kocky cca 1x1 cm
2 PL ryžového oleja
4 PL sójová omáčka tamari
1 ČL sušený zázvor
1 ČL karí
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
3 ČL horčice s celými zrnami
1 ČL melasa – marinádu vymiešať
Zeleninový základ: 2 PL olivový olej, 1 malá cuketa, 3 stredne veľké mrkvy, 1 čierny koreň, šťava z ½ citróna, morská soľ.
postup
  1. Zeleninu nahrubo nastrúhame. Zmiešame suroviny na marinádu.
  2. Pokrájaný tempeh vložíme do marinády, premiešame, necháme postáť cca 8 hodín.
  3. Na oleji opražíme nastrúhanú zeleninu, dochutíme soľou a citrónom cca 3 minúty podusíme.
  4. Do zeleniny pridáme marinovaný tempeh, premiešame, podusíme, aby sa chute spojili cca 5 minút.

Tempeh v sviečkovej omáčke

suroviny
1 smažený tempeh
2 veľké cibule
3 mrkvy
stredne veľký petržlen
menší zeler
soľ
sójová smotana
červená papriku alebo paradajkový pretlak
olej
postup
  1. 2 mrkvy, petržlen a zeler očistíme, pokrájame na väčšie kusy a necháme variť do mäkka v malom množstve osolenej vody. Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme ju na hladko, spolu s 1dl vývaru a smotanou.
  2. Očistenú cibuľu rozkrojíme na polovicu a pokrájame na tenké plátky, zvyšnú mrkvu pokrájame na veľkosť zápaliek a tempeh na malé kocky.
  3. Rozohrejeme panvicu a na nej 3PL oleja. Cibuľu pražíme, kým nezačne hnednúť. Posolíme a ešte chvíľu necháme opekať. Pridáme mrkvu, dusíme kým trocha nezmäkne.
  4. Pridáme tempeh a spolu opekáme ďalších 5 minút. Nalejeme omáčku a necháme spolu prehriať. Pridáme sladkú papriku alebo pretlak, kvôli krajšej farbe.

      Tip:

  • Podávame s ryžou basmati, alebo celozrnnými plackami.
  • Omáčka je vynikajúca, keď ju doplníme tekvicou hokkaido, alebo zrelými paradajkami.

Kapustnica s údeným tempehom

suroviny
200 g kyslej kapusty
1 nakrájanú cibuľu
bobkový list
sušené huby
3 sušené slivky
soľ
celé čierne korenie
mletá sladká paprika
1 údený tempeh
olej
postup
  1. Kyslú kapustu zalejeme vodou v hrnci tak, aby bola zakrytá, pridáme bobkový list niekoľko zrniečok čierneho korenia, sušené slivky, namočené na menšie kúsky nakrájané huby. Ak je kapusta málo slaná, posolíme. Spolu varíme na miernom ohni cca 45 minút.
  2. Medzitým na oleji osmažíme cibuľu, keď začne hnednúť, pridáme na stredne veľké kocky pokrájaný údený tempeh. Spolu opekáme do chrumkava.
  3. Na koniec pridáme tempeh do kapusty a necháme spolu ešte 10 minút povariť.
  4. Na oleji alebo na masle speníme červenú papriku (pozor nesmie sa spáliť, inak by zhorkla) a pridáme do kapustnice.

      Tip:

  • na konci varenia môžete pre zjemnenie pridať sladkú alebo kyslú smotanu s 1 PL špaldovej alebo ryžovej múky.