Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Špaldovo - amarantové placky s bryndovou nátierkou

1 hrnček amarantovej a 1 hrnček špaldovej múky zmiešame so štipkou soli. K zmesi opatrne pridávame vlažnú vodu, kým nevznikne dobre tvarovateľné cesto. Cesto vymiesime a rozdelíme na 6 menších bochníčkov, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenké placky – cca 2 mm. Placky opečieme nasucho na platni alebo na teflónovej panvici. Podávame teplé, potreté olivovým olejom a prípadne cesnakom.
K plackám sa hodí bryndzová nátierka – vyberte si ktorýkoľvek recept zo sekcie nátierky.

Batátovo - bryndzový posúch

300g uvarených batátov
100g bryndze
hrubá špaldová múka
4 PL sójovej omáčky
kurkuma
3PL olivového oleja
  1. Batáty roztlačíme s bryndzou, pridáme sójovú omáčku, kurkumu a olivový olej. Pridáme toľko špaldovej múky, aby cesto bolo stredne husté.
  2. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme cca 25 minút.
  3. Ak chceme aby bol posúch chrumkavejší, môžeme ho ešte chvíľu nechať v rúre. Dajte však pozor, aby neprihorel.
  4. Výborne chutí teplý aj studený.

Makový a zeleninový závin zo špaldovej múky

1 hrnček celozrnnej pšeničnej múky
1 hrnček celozrnnej špaldovej múky
1 hrnček 70 % múky
1 hrnček ryžového alebo ovseného mlieka
1 hrnčeka slnečnicového oleja
1 hrnčeka vody
1 prášku do pečiva
  1. Urobíme cesto a necháme stuhnúť v chladničke 15 až 30 minút.
  2. Rozkrojíme na 3 rovnaké diely, posypeme kukuričnou strúhankou alebo kokosom, uložíme plnku, cesto zabalíme a pečieme 40 min na 165 °C.
  3. Povrch cesta môžeme jemne potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať opraženými slnečnicovými semienkami
Plnka maková
Pomelieme mak, ovsené sušené mlieko rozpustíme vo vode, pridáme pšeničný sirup, mak, umyté a uvarené hrozienka, trochu tuku, vidličkou roztlačím v mierne osolenej vode uvarenú tekvicu. Nakoniec ochutíme škoricou, vanilkou a trochou šťavy z citrónu
Plnka zeleninová
Na troške slnečnicového oleja osmažíme cibuľku, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu vrátane šupky, zalejeme horúcou vodou, osolíme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Pridáme kyslú kapustu a dusíme ďalších 5 minút. Navrch na túto zmes poukladáme červenú fazuľu a na fazuľu môžeme poukladať osmažené osolené šampiňóny

Cibuľový koláč s orechami

450 g celozrnnej múky
1 balíček sušeného droždia
1 lyžička soli
1/2 l vlažnej vody
1 PL oleja
2 kg cibule
4 PL oleja
petržlenová vňať
200 g orechov alebo obilných klíčkov
500 g kyslej smotany
3 vajcia
soľ
čierne korenie
tuk na plech
  1. Múku, droždie a soľ zmiešame v mise. Prilejeme olej a vodu a 5 minút miesime. Prikryjeme a necháme cca 1 hodinu kysnúť.
  2. Ošúpanú cibuľu a nakrájame nadrobno. Upražím do zlatista a necháme vychladnúť.
  3. Petržlenovú vňať zmiešame s cibuľou a zvyšnými surovinami.
  4. Cesto rozprestrieme na vymastený, pomúčený plech a rozložíme plnku.
  5. Pečieme na strednej lište v nepredhriatej rúre na 180 stupňoch, 40 minút.

Celozrnná pizza

Cesto
200 g hladkej špaldovej múky
100 g ražnej múky
½ balíčka sušeného droždia
soľ
125 ml vody
3 PL olivového oleja
Plnka
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 PL olivového oleja
2 lyžičky majoránky
400 g konzervovaných paradajok
400 g čerstvých zrelých paradajok
400 g mozarelly
  1. Suroviny na cesto vymiešame a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.
  2. Medzitým na oleji zľahka opečieme cibuľu, cesnak a majoránku. Pridáme konzervované paradajky a na miernom ohni varíme do zhustnutia. Paradajkové pyré ochutíme soľou a korením a necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto premiesime a vyvaľkáme na tenkú placku. Vyvaľkané cesto preložíme na vymastený plech, vysypaný múkou. Rovnomerne rozotrieme paradajkové pyré. Na vrch poukladáme kolieska čerstvých paradajok – posolíme, posypeme čiernym korením a majoránkou alebo bazalkou. Na paradajky rozložíme kolieska mozarelly.
  4. Pizzu necháme ešte 10 minút kysnúť. Potom vložíme do nevyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri 200 C (v teplovzdušnej 180 C, v plynovej stupeň 3).
  5. Na záver môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami.

Cuketová pizza (nekysnutá)

Svieže jemné cesto z cukety a ovsených vločiek nezaťaží trávenie. Túto pizzu môžete jesť aj niekoľko krát do týždňa.