Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Bezlepkové sladké jedlá a dezerty

Jemný jablkový koláč

6 jabĺk
5 vajec
100g hnedého trstinového cukru
200g pomazánkového masla bez príchute
300g hladkej ryžovej múky
50g jablkovej vlákniny alebo mletých vlašských orechov
1/2 prášku do pečiva
1ČL strúhanej citrónovej kôry
Posýpka:
100g mletých vlašských orechov
2PL javorového sirupu
1PL hnedého trstinového cukru
2PL masla
2PL jablkovej vlákniny
1ČL mletej škorice
  1. Jablká umyjeme, očistíme a pokrájame na tenké plátky. Rúru rozohrejeme na 1400C.
  2. V mise dôkladne rozmiešame alebo rozmixujeme vajíčka, cukor a pomazánkové maslo. 
  3. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujeme vláčne hustejšie cesto.
  4. Premiešame suroviny na posýpku.
  5. Plech alebo väčšiu tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Rozotrieme cesto, poukladáme jablká, rovnomerne posypeme orechovou zmesou.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30-40 minút, podľa hrúbky cesta. Koláč je hotový, keď sa pri zapichnutí špajdle do koláča cesto na ňu neprilepí.
    Tip:
  • Na koláč môžete použiť rôzne druhy ovocia, napríklad slivky a do cesta pridať rôzne prísady: kakao, perníkové korenie, alebo sušené ovocie.
  • Ak použijete šťavnaté ovocie, koláč zostane dlhšie vláčny.

Muffiny 12 ks

300g bezlepkovej múky (môžeme použiť aj kombináciu 200g ryžovej  a 100g pohánkovej alebo pšenovej múky)
1 PL olivového oleja
1 ČL morskej soli
1 žĺtok
15g droždia
250ml vlažnej vody
3 PL semienok podľa chuti

  1. Zmiešame všetky suroviny.
  2. Cesto preložíme lyžicou do vymastených muffinových formičiek a posypeme semienkami.
  3. Necháme vykysnúť asi 30 minút.
  4. Pečieme v rúre pri 2000C 15 minút.
  5. Po upečení potrieme olivovým olejom.

Tip:

  • Cesto môžeme ozvláštniť sekanými vlašskými orechami, popučeným banánom a kúskami čokolády.
Tento recept nám poskytla naša klientka pani Miriam, ktorá s radosťou objavuje nové a chutné kombinácie bezlepkových pochúťok.

Ryžové palacinky

230g hladkej ryžovej múky
0,5l polotučného mlieka
2 vajcia
2 PL cukru
1 PL oleja
štipka soli
Pri príprave ryžových palaciniek postupujeme ako pri bežných palacinkách. Všetky suroviny dôkladne rozšľaháme a cesto necháme minimálne 1/2 hodiny odpočinúť.

      Tip:

  • S palacinkami manipulujte opatrne - ryžová múka neobsahuje lepok, preto sa cesto môže trhať.
  • Najlepšie sa pečú na teflónovej panvici - cesto sa nelepí a je menej náchylné na trhanie. Ak sa vám však podaria, budete nadšení. Palacinky sú ľahučké, s veľmi jemnou chuťou, vhodné na sladko aj na slano.

Pšenový koláč

150 g uvareného pšena (uvarte ho tak, aby bolo mäkké a šťavnaté – ak použijete sypkú konzistenciu, bude koláč suchý)
0,75 sezónneho ovocia
50 g orechov
Do vymasteného a múkou vysypaného pekáča dávame vo vrstvách uvarené pšeno a pokrájané ovocie. Nakoniec dáme pšeno a dobre utlačíme, aby bol povrch hladký. Pšenový koláč môžeme potrieť snehom s mletými mandľami. V závislosti od hrúbky pečieme 20 - 30 minút v dobre vyhriatej rúre, najskôr zakrytý alobalom. Posledných 5 - 10 minút ho pečieme nezakrytý.

Pšenový nákyp s ovocím a orieškami

250 g pšena
0,5 l mlieka
100 g cukru
1 vanilínový cukor
250 g sušeného ovocia
4 vajcia
30 g masla
soľ
  1. Pšeno dôkladne prepláchneme cez sitko (až kým neodteká čistá voda) a nasypeme do osoleného a osladeného mlieka. Zľahka zamiešame.
  2. Na miernom ohni, najlepšie na rozptylke, varíme cca 15 minút. Nemiešame, v prípade potreby dodáme ešte trochu mlieka alebo vody.
  3. Do horúcej hmoty zamiešame ovocie a oriešky a necháme trochu vychladnúť.
  4. Potom pridáme žĺtky, vyšľaháme sneh z bielkov a opatrne všetko premiešame.
  5. Pripravenú kašu prenesieme do vymastenej zapekacej misky alebo pekáča, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátkami masla a upečieme v stredne vyhriatej rúre.

Kaša z ryžových vločiek s amasaké

Pol hrnčeka ryžových vločiek zalejeme vriacou vodou, tak aby boli vločky zakryté. Necháme 3-4 minúty postáť a premiešame s 3 plnými lyžičkami ryžového amasaké.

Pšenovo-ovocný koktail

Tento výživný nápoj môžete pripravovať z rôznych druhov sezónneho ovocia.
zrelý banán
prírodný biely jogurt
1 dl 100% hroznovej šťavy
2 PL múky z červeného pšena
  1. Banán nakrájame a rozmixujeme s bielym prírodným jogurtom, hroznovou šťavou a múkou z hnedého pšena.
  2. Necháme chvíľu postáť, aby pšenová múka napučala.

       Tip:

  • Najchutnejšie kombinácie sú: banán + kiwi, banán + zrelé slivky, jahody + čučoriedky.
  • Obzvlášť zdraviu prospešný nápoj získate pridaním 1PL prášku z mladého jačmeňa alebo alfa alfa.

Amarantové sušienky

130 g bezlepkovej múky
2 PL amarantovej múky
1 až 2 PL kakaa
60 g práškového cukru
150 g stuženého tuku
1 vanilínový cukor
2 žĺtky
postrúhaná citrónová kôra
  1. Zo všetkých ingrediencií spracujeme cesto a necháme ho 4 až 5 hodín v chlade odležať.
  2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a formičkami vykrajujeme sušienky, ktoré ukladáme na vymastený a solamylom vysypaný plech, prípadne na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Po vychladnutí môžeme sušienky zliepať džemom, posypať práškovým cukrom alebo dozdobiť podľa vlastnej chuti.

Amarantové kopčeky

200 g amarantovej múky
250 g kukuričnej krupice
150 g rastlinného masla
120 g cukru
100 g hrozienok
200 g odkvapkaného tekvicového kompótu
100 g kandizovaného ovocia
100 g slnečnicových semien
50 g vlašských orechov
1 prášku do pečiva
mletá škorica
  1. Rastlinné maslo našľaháme, pridáme vajce a cukor.
  2. Cesto okoreníme, pridáme nasekané ovocie a nakoniec múku s práškom do pečiva.
  3. V mise vypracujeme vláčne cesto, z ktorého vykrajujeme lyžičkou kôpky a ukladáme ich na vymastený plech.
  4. Pečieme v horúcej rúre do ružova.

Vafle s amarantom

80 g rastlinného masla
80 g medu
3 vajcia
370 ml mlieka
150 g amarantovej múky
150 g pohánkovej múky
prášok do pečiva
vanilka
rum
  1. Maslo s medom a drvenou vanilkou dôkladne vymiešame a pridáme vajce.
  2. Zmiešame múku s práškom do pečiva, mliekom a rumom. Všetko zmiešame do kompaktnej hmoty.
  3. Pečieme vo vaflových formách, podávame so šľahačkou a ovocím.