Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Mrkvový koláč

ilustratívny obrázok

Tento koláč patrí k mojim najobľúbenejším. Je variabilný, bezlepkový, vonia ako Vianoce, je šťavnatý a na povrchu chrumkavý. A celkom nenápadne doň schováte kopec zdravých vecí.

SUROVINY

250g hladkej celozrnnej ryžovej múky (môžete zmiešať ryžovú múku, ryžové otruby, pšenovú múku, prípadne iné vhodné druhy)
400g na jemno nastrúhanej očistenej mrkvy
150g mletých orechov (vlašské orechy, mandle, lieskovce – vyberte si podľa chuti)
150g hrozienok
1 vyšľahané vajce
6 lyžíc oleja z vlašských orechov 
štipka morskej soli
1 zarovnaná lyžica bio prášku do pečiva (vínny kameň)
perníkové korenie
½ lyžičky citrónovej kôry

POSTUP

  1. Zmiešajte všetky sypké suroviny a sušené ovocie. Pridajte preosiatu múku, vajce a olej. 
  2. Rukami spracujte na pružné mäkké cesto. Aj keď na začiatku cesto vyzerá byť suché, mrkva pri miesení pustí šťavu a cesto dosiahne správnu konzistenciu. Ak má predsa len mrkva málo šťavy, pridajte trochu tekutín (jablkový alebo hroznový mušt, prípadne vodu).
  3. Cesto preložte do formy (na biskupský chlebíček, alebo srnčí chrbát) a pečte pri teplote 150°C asi hodinu. Prvú ½ hodinu formu zakryte papierom na pečenie, alebo alobalom. Dopečte odkryté.

Tip:

  • Jemnú chuť koláča doplníte džemom, amasaké alebo jogurtovým krémom.
  • Namiesto hrozienok použite zmes sušeného ovocia (hrozienka, datle, figy), prípadne časť hrozienok nahraďte kandizovanou pomarančovou kôrou alebo kandizovaným zázvorom.
  • Ak použijete ten istý typ oleja orieškov, napríklad lieskovce a olej z lieskových orechov, zvýrazníte orieškovú chuť koláča.