Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

27.10.2017

Univerzálne krehké sušienky

ilustratívny obrázok

Sušienky bez masla a vajec. A tiež bez cukru a pšeničnej múky. Môžu si ich dopriať všetci, bez ohľadu na stravovacie obmedzenia. Samozrejme pokiaľ ich nezjete toľko ako ja, ešte teplé rovno z plechu. Lebo ručička na váhe ospravedlnenky nedáva ...

Recept vychádza z jedného receptu v knihe Biokuchařka Hanky Zemanové. Namiesto špaldovej múky som použila ryžovú a gaštanovú múku, takže ich môžu jesť aj tí, ktorí sa vyhýbajú lepku.
Sušienky sú nenáročné na suroviny a veľmi univerzálne. Cesto, napriek tomu že je bezlepkové, sa dá veľmi dobre tvarovať a dokonca vaľkať. Môžete ho použiť ako základ do koláčov, na rôzne plnené taštičky, zlepované suché pečivo, alebo len tak. Základ môžete obmieňať pridaním orechov, sušeného ovocia a rôznych semiačok.

suroviny
150g celozrnnej ryžovej múky
150g gaštanovej múky
200g kokosového oleja alebo Alsanu
100g ryžového sirupu
!Vyhnite sa pokušeniu použiť cukor. Sirup je dôležitý pre dobrú konzistenciu cesta a výslednú súdržnosť sušienok. S cukrom by boli príliš krehké!

postup
  1. Všetky suroviny spolu zmiešame rukami.
  2. Dáme asi na hodinu (alebo aj na celú noc) stuhnúť do chladničky.
  3. Po vybratí z chladničky necháme cesto povoliť (po viacerých hodinách bude potrebovať trochu viac času na zmäknutie).
  4. Ak robíme SUŠIENKY: na doske vytvarujeme valček a nožom  nakrájame tenké plátky (cca 3-5mm). Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme ozdobiť sušeným ovocím, orechami, čokoládou ... Pečieme v rúre vyhriatej na 1500C 15 minút.
  5. Ak robíme PLNENÉ TAŠTIČKY: guľku cesta rozvaľkáme, na jednu polovicu dáme chuťovo výrazný kyslejší lekvár (slivkový, marhuľový alebo šípkový). S pomocou noža zaklopíme a vidličkou pekne zatlačíme okraje. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 1500C 15 minút.
  6. Na TORTOVÝ KORPUS: cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie, zakryjeme  vymastenou a vysypanou koláčovou formou a obrátime. Papier na pečenie s cestom vnútri popritláčame na formu a papier opatrne odstránime. Cesto by malo zostať vo forme. Popicháme vidličkou a dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 1500C na 10 minút. Naplníme podľa chuti/receptu a dáme dopiecť.

sušienky plech 2

Z cesta môžeme vykrajovať rôzne tvary. Napríklad typicky vianočné :).

sušienky detail