Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

12.07.2018

Krehký jablkový koláč

ilustratívny obrázok

Posledné zimné jablká si zaslúžia dôstojný odchod z tohto sveta. Bezlepkové krehké cesto a marcipán im robia dôstojnú spoločnosť.

suroviny

Cesto
300g múky (mix ryžová, orechová, zo zemných mandlí)
200g zmäknutý alsan
100g melasy
Medziposchodie
50g alsan
50g marcipán
1 vajce
Pointa
cca 3 jablká na tenké plátky (podľa veľkosti)
škorica
trochu melasy
mrazené čierne ríbezle

postup maly

  1. Zmäknutý alsan zmiešame s múkou a melasou. Dáme vychladiť do chladničky asi na 30 minút. Nie dlhšie, aby cesto príliš nestuhlo.
  2. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, opatrne preložíme do formy s pomocou jedného z papierov a rozprestrieme tak, aby vyplnil celú formu. Zároveň vytvoríme malé okraje.
  3. Predpečieme v rúre vyhriatej na 1700C asi 10 minút, aby cesto spevnelo a "zružovelo".
  4. Medzitým si pripravíme plnku - zmiešame marcipán, vajce a mäkký alsan, najlepšie ručne.
  5. Predpečený korpus vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť, natrieme plnku a poukladáme jablká. Posypeme škoricou, čiernymi ríbezľami a pokvapkáme melasou.
  6. Dopečieme pri teplote 1750C asi 20 minút, kým jablká sú jablká upečené. Pre istotu počas pečenia skontrolujte, aby koláč nebol upečený príliš - spodný korpus môže zhorknúť.
Autor: Mgr. Ivana Hrbáľová