Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

29.09.2018

Jablkovo-slivková ovocná "koža"

ilustratívny obrázok

Produkcia našej záhrady tohto roku dosiahla skutočne obludných rozmerov a preto som musela siahnuť po nových spôsoboch spracovania ovocia. Predstava vytvoriť niečo ovocné, pomerne trvanlivé a chuťou skoro pripomínajúce cukrík ma priviedla k receptu na ovocnú "kožu".

suroviny
Potrebujeme väčšiu misu umytých jabĺk a sliviek (v rôznom pomere), očistených a nakrájaných na menšie kúsky. Výhodou tohto receptu je, že sa môžu použiť aj také, ktoré naozaj nie sú reprezentatívne.
postup maly
  1. Rozmixujeme ponorným mixérom na kašu a pridáme škoricu. Ak chcete šetriť mixér, je lepšie jablká pred mixovaním trochu povariť.
  2. Plech na pečenie potrieme kokosovým olejom, celý pokryjeme papierom na pečenie (viac sa mi osvedčil taký hnedý, s akoby povoskovaným povrchom. Fungoval aj biely, ale bol to trochu stres, lebo to chvíľu vyzeralo, že budeme jesť ovocnú kožu aj s papierom) a rozprestrieme ovocnú kašu. Je dobré ju vyhladiť, aby sa sušila rovnomerne.
  3. Vložíme do rúry vyhriatej na 600tC a sušíme 8 - 10 hodín podľa potreby. Rúru treba nechať pootvorenú, aby vlhkosť mohla unikať.
  4. Po vychladnutí opatrne stiahneme papier a nakrájame alebo nastriháme nožnicami.

Niečo navyše:

Ovocná koža sa dá pripravovať z rôznych druhov ovocia, ale je dobré, keď väčší objem tvorí ovocie s vyšším obsahom pektínu, aby koža držala pohromade.
Podľa stránky www.konzervovanie.sk je to takto:
Najväčší obsah pektínu: ríbezle, egreše, nezrelé jablká, duly.
Stredný obsah pektínu: marhule, ringloty, černice, slivky, jahody.
Mierny obsah pektínu: maliny, čučoriedky, višne, čerešne.
Zmes sa môže obohatiť rôznymi semiačkami - napríklad ľanovými a koreninami. Ja rada používam škoricu a zázvor.

Tip od zákazníčky Vierky:

"Ja vyrábam "kožu" už roky rokúce a doporučujem tiež vyskúšať rozmixovať jablká s banánom. Niekedy, keď mám veľa mäkkých banánov, rozmixujem ich a vyrobím si "kožu" banánovú. Je fantastická a mám ju rada aj ja, hoci čerstvé banány nejem, pretože mi nechutia. Môj syn najviac miluje banány rozmixované s malinami. Kupujem ich mrazené.
No a občas nakrájam banány na cca 0,5 cm plátky a vysuším ich. Netreba ich mixovať. Nevýhoda tejto výroby spočíva v dlhom sušení. My máme doma klasické kachle, takže ovocie suším celú zimu na kachliach."