Potrebujeme väčšiu misu umytých jabĺk a sliviek (v rôznom pomere), očistených a nakrájaných na menšie kúsky. Výhodou tohto receptu je, že sa môžu použiť aj také, ktoré naozaj nie sú reprezentatívne.
- Rozmixujeme ponorným mixérom na kašu a pridáme škoricu. Ak chcete šetriť mixér, je lepšie jablká pred mixovaním trochu povariť.
- Plech na pečenie potrieme kokosovým olejom, celý pokryjeme papierom na pečenie (viac sa mi osvedčil taký hnedý, s akoby povoskovaným povrchom. Fungoval aj biely, ale bol to trochu stres, lebo to chvíľu vyzeralo, že budeme jesť ovocnú kožu aj s papierom) a rozprestrieme ovocnú kašu. Je dobré ju vyhladiť, aby sa sušila rovnomerne.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 600tC a sušíme 8 - 10 hodín podľa potreby. Rúru treba nechať pootvorenú, aby vlhkosť mohla unikať.
- Po vychladnutí opatrne stiahneme papier a nakrájame alebo nastriháme nožnicami.
Niečo navyše:
Ovocná koža sa dá pripravovať z rôznych druhov ovocia, ale je dobré, keď väčší objem tvorí ovocie s vyšším obsahom pektínu, aby koža držala pohromade.
Podľa stránky www.konzervovanie.sk je to takto:
Najväčší obsah pektínu: ríbezle, egreše, nezrelé jablká, duly.
Stredný obsah pektínu: marhule, ringloty, černice, slivky, jahody.
Mierny obsah pektínu: maliny, čučoriedky, višne, čerešne.
Zmes sa môže obohatiť rôznymi semiačkami - napríklad ľanovými a koreninami. Ja rada používam škoricu a zázvor.
Tip od zákazníčky Vierky:
"Ja vyrábam "kožu" už roky rokúce a doporučujem tiež vyskúšať rozmixovať jablká s banánom. Niekedy, keď mám veľa mäkkých banánov, rozmixujem ich a vyrobím si "kožu" banánovú. Je fantastická a mám ju rada aj ja, hoci čerstvé banány nejem, pretože mi nechutia. Môj syn najviac miluje banány rozmixované s malinami. Kupujem ich mrazené.
No a občas nakrájam banány na cca 0,5 cm plátky a vysuším ich. Netreba ich mixovať. Nevýhoda tejto výroby spočíva v dlhom sušení. My máme doma klasické kachle, takže ovocie suším celú zimu na kachliach."