Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

29.09.2018

Jablkovo-slivková ovocná "koža"

ilustratívny obrázok

Produkcia našej záhrady tohto roku dosiahla skutočne obludných rozmerov a preto som musela siahnuť po nových spôsoboch spracovania ovocia. Predstava vytvoriť niečo ovocné, pomerne trvanlivé a chuťou skoro pripomínajúce cukrík ma priviedla k receptu na ovocnú "kožu".

suroviny
Potrebujeme väčšiu misu umytých jabĺk a sliviek (v rôznom pomere), očistených a nakrájaných na menšie kúsky. Výhodou tohto receptu je, že sa môžu použiť aj také, ktoré naozaj nie sú reprezentatívne.
postup maly
  1. Rozmixujeme ponorným mixérom na kašu a pridáme škoricu.
  2. Plech na pečenie potrieme kokosovým olejom, celý pokryjeme papierom na pečenie (viac sa mi osvedčil taký hnedý, s akoby povoskovaným povrchom. Fungoval aj biely, ale bol to trochu stres, lebo to chvíľu vyzeralo, že budeme jesť ovocnú kožu aj s papierom) a rozprestrieme ovocnú kašu. Je dobré ju vyhladiť, aby sa sušila rovnomerne.
  3. Vložíme do rúry vyhriatej na 600tC a sušíme 8 - 10 hodín podľa potreby. Rúru treba nechať pootvorenú, aby vlhkosť mohla unikať.
  4. Po vychladnutí opatrne stiahneme papier a nakrájame alebo nastriháme nožnicami.

Niečo navyše:

Ovocná koža sa dá pripravovať z rôznych druhov ovocia, ale je dobré, keď väčší objem tvorí ovocie s vyšším obsahom pektínu, aby koža držala pohromade.
Podľa stránky www.konzervovanie.sk je to takto:
Najväčší obsah pektínu: ríbezle, egreše, nezrelé jablká, duly.
Stredný obsah pektínu: marhule, ringloty, černice, slivky, jahody.
Mierny obsah pektínu: maliny, čučoriedky, višne, čerešne.
Zmes sa môže obohatiť rôznymi semiačkami - napríklad ľanovými a koreninami. Ja rada používam škoricu a zázvor.

Tip od zákazníčky Vierky:

"Ja vyrábam "kožu" už roky rokúce a doporučujem tiež vyskúšať rozmixovať jablká s banánom. Niekedy, keď mám veľa mäkkých banánov, rozmixujem ich a vyrobím si "kožu" banánovú. Je fantastická a mám ju rada aj ja, hoci čerstvé banány nejem, pretože mi nechutia. Môj syn najviac miluje banány rozmixované s malinami. Kupujem ich mrazené.
No a občas nakrájam banány na cca 0,5 cm plátky a vysuším ich. Netreba ich mixovať. Nevýhoda tejto výroby spočíva v dlhom sušení. My máme doma klasické kachle, takže ovocie suším celú zimu na kachliach."