Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Pšenový nákyp

250 g pšena
0,5 l mlieka
100 g cukru
1 vanilínový cukor
soľ
250 g sušeného ovocia
4 vajcia
30 g masla
  1. Pšeno dôkladne prepláchneme vodou a nasypeme do osoleného a osladeného mlieka.
  2. Na miernom ohni uvaríme do mäkka (cca 15 minút). Ešte do horúcej hmoty zamiešame ovocie a oriešky a necháme trochu vychladnúť.
  3. Potom pridáme žĺtky, vyšľahaný sneh z bielkov a opatrne všetko premiešame.
  4. Pripravenú hmotu prenesieme do vymastenej zapekacej misky alebo pekáča, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátkami masla a upečieme v stredne vyhriatej rúre.

Ovocný šalát s jogurtovou omáčkou

  1. 1 banán nakrájame na kolieska, 1 väčšie jablko nastrúhame, 2 sušené marhule nakrájame na malé kúsky.
  2. Biely jogurt zmiešame s 2 lyžicami javorového sirupu a hrsťou Incan Goldberries (sušené ovocie).
  3. Ovocie zmiešame, polejeme jogurtovou omáčkou a posypeme mandľovými lupienkami.

Nákyp z tofu a čučoriedok

1 chemicky neošetrený citrón
50 g masla
50 g sezamových semiačok
300 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok alebo višní
250 g bieleho tofu
200 g sójovej smotany
50 g trstinového cukru
4 vajcia
štipka soli
60 g strúhanky
maslo a strúhanka na vymastenie formy
  1. Citrón umyjeme, osušíme, postrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Na jednej lyžičke masla opražíme sezamové semiačka. Tofu rozmixujeme so smotanou.
  2. Maslo vymiešame s cukrom, postupne pridávame žĺtky. Pridáme rozmixované tofu, citrónovú kôru a šťavu, sezamové semiačka, čučoriedky, strúhanku a dôkladne premiešame.
  3. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme štipku soli.
  4. Zmiešame tofu zmes s bielkami, vložíme do nákypovej formy vymastenej maslom a vysypanej strúhankou.
  5. Pečieme pri 1800C (v teplovzdušnej 1600C, v plynovej stupeň 2-3) asi hodinu.

Jablká v špaldovom "župane"

Pripravíme si husté cesto ako na špaldovo - pohánkové palacinky (recept nižšie – len na prípravu cesta použijeme menej tekutiny cca ¼ l obilného mlieka).
  1. 4 jablká nakrájame na plátky cca 1 cm široké. Jadrovníky opatrne vyrežeme.
  2. V panvici rozohrejeme 3 PL olivového oleja. Plátky jabĺk namáčame v cestíčku a ihneď na vyhriatej panvici pomaly opekáme z oboch strán 2-3 minúty.
  3. Jablká počas opekania obrátime pomocou dvoch vidličiek. Opečené jablká vyberieme z panvice a položíme na papierovú utierku, ktorá vsiakne prebytočný olej.
  4. Podávame teplé poliate s javorovým sirupom a orechami.

Špaldovo - pohánkové palacinky

220 g hladkej špaldovej múky
80 g pohánkovej múky (môžeme nahradiť špaldovou múkou)
2 celé vajcia
1/2 l obilného alebo sójového mlieka (môžete pripraviť aj z prášku)
štipka morskej soli
1 PL oleja do cesta
olej na pečenie (olivový, ryžový, sezamový)
  1. Múku zmiešame so soľou, mlieko zmiešame s vajíčkami.
  2. Za stáleho miešania do múky postupne pridávame mlieko. Pridáme lyžicu oleja.
  3. Vymiešame palacinkové cesto a necháme 15 minút odpočívať. Cesto podľa potreby zriedime alebo zahustíme na zvyčajnú palacinkovú konzistenciu.
  4. Na dobre vyhriatej a vymastenej panvici pripravujeme palacinky bežným spôsobom.
  5. Servírujeme s dusenými jablkami a vlašskými orechami, poliate javorovým sirupom. Môžete si pripraviť aj lahodnú plnku z rozmixovaného tofu, banánu a medu, alebo s karobom.
26.07.2017

Pečené jablká

Letné zelené jabĺčka krásne voňajú. Až cítite tú zvieravú kyslosť na zuboch a zbiehajú sa vám sliny. Ako malá som ich jedla len tak a nevedela som sa dočkať, kedy prvé spadne zo stromu. Keď vás však predbehne červík, sú lepšie pečené.

30.06.2017

Energetické matcha guličky

Čaj matcha nie je určený len na pitie. Čajový prášok dokáže zázraky aj v kuchyni, najmä pri príprave originálnych a lahodných dezertov.

Ryžovo-gaštanové palacinky

Ak do ryžových palaciniek pridáte trochu gaštanovej múky a opečiete ich na kokosovom oleji, úspech máte zaručený. Gaštanová múka dodá palacinkám vláčnosť, kokosový olej zas lahodnú arómu.