Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Pšenový nákyp

250 g pšena
0,5 l mlieka
100 g cukru
1 vanilínový cukor
soľ
250 g sušeného ovocia
4 vajcia
30 g masla
  1. Pšeno dôkladne prepláchneme vodou a nasypeme do osoleného a osladeného mlieka.
  2. Na miernom ohni uvaríme do mäkka (cca 15 minút). Ešte do horúcej hmoty zamiešame ovocie a oriešky a necháme trochu vychladnúť.
  3. Potom pridáme žĺtky, vyšľahaný sneh z bielkov a opatrne všetko premiešame.
  4. Pripravenú hmotu prenesieme do vymastenej zapekacej misky alebo pekáča, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátkami masla a upečieme v stredne vyhriatej rúre.

Ovocný šalát s jogurtovou omáčkou

  1. 1 banán nakrájame na kolieska, 1 väčšie jablko nastrúhame, 2 sušené marhule nakrájame na malé kúsky.
  2. Biely jogurt zmiešame s 2 lyžicami javorového sirupu a hrsťou Incan Goldberries (sušené ovocie).
  3. Ovocie zmiešame, polejeme jogurtovou omáčkou a posypeme mandľovými lupienkami.

Nákyp z tofu a čučoriedok

1 chemicky neošetrený citrón
50 g masla
50 g sezamových semiačok
300 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok alebo višní
250 g bieleho tofu
200 g sójovej smotany
50 g trstinového cukru
4 vajcia
štipka soli
60 g strúhanky
maslo a strúhanka na vymastenie formy
  1. Citrón umyjeme, osušíme, postrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Na jednej lyžičke masla opražíme sezamové semiačka. Tofu rozmixujeme so smotanou.
  2. Maslo vymiešame s cukrom, postupne pridávame žĺtky. Pridáme rozmixované tofu, citrónovú kôru a šťavu, sezamové semiačka, čučoriedky, strúhanku a dôkladne premiešame.
  3. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme štipku soli.
  4. Zmiešame tofu zmes s bielkami, vložíme do nákypovej formy vymastenej maslom a vysypanej strúhankou.
  5. Pečieme pri 1800C (v teplovzdušnej 1600C, v plynovej stupeň 2-3) asi hodinu.

Jablká v špaldovom "župane"

Pripravíme si husté cesto ako na špaldovo - pohánkové palacinky (recept nižšie – len na prípravu cesta použijeme menej tekutiny cca ¼ l obilného mlieka).
  1. 4 jablká nakrájame na plátky cca 1 cm široké. Jadrovníky opatrne vyrežeme.
  2. V panvici rozohrejeme 3 PL olivového oleja. Plátky jabĺk namáčame v cestíčku a ihneď na vyhriatej panvici pomaly opekáme z oboch strán 2-3 minúty.
  3. Jablká počas opekania obrátime pomocou dvoch vidličiek. Opečené jablká vyberieme z panvice a položíme na papierovú utierku, ktorá vsiakne prebytočný olej.
  4. Podávame teplé poliate s javorovým sirupom a orechami.

Špaldovo - pohánkové palacinky

220 g hladkej špaldovej múky
80 g pohánkovej múky (môžeme nahradiť špaldovou múkou)
2 celé vajcia
1/2 l obilného alebo sójového mlieka (môžete pripraviť aj z prášku)
štipka morskej soli
1 PL oleja do cesta
olej na pečenie (olivový, ryžový, sezamový)
  1. Múku zmiešame so soľou, mlieko zmiešame s vajíčkami.
  2. Za stáleho miešania do múky postupne pridávame mlieko. Pridáme lyžicu oleja.
  3. Vymiešame palacinkové cesto a necháme 15 minút odpočívať. Cesto podľa potreby zriedime alebo zahustíme na zvyčajnú palacinkovú konzistenciu.
  4. Na dobre vyhriatej a vymastenej panvici pripravujeme palacinky bežným spôsobom.
  5. Servírujeme s dusenými jablkami a vlašskými orechami, poliate javorovým sirupom. Môžete si pripraviť aj lahodnú plnku z rozmixovaného tofu, banánu a medu, alebo s karobom.
30.06.2017

Energetické matcha guličky

Čaj matcha nie je určený len na pitie. Čajový prášok dokáže zázraky aj v kuchyni, najmä pri príprave originálnych a lahodných dezertov.

Ryžovo-gaštanové palacinky

Ak do ryžových palaciniek pridáte trochu gaštanovej múky a opečiete ich na kokosovom oleji, úspech máte zaručený. Gaštanová múka dodá palacinkám vláčnosť, kokosový olej zas lahodnú arómu.