Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Šalát z fazuľových luskov

1/2 kg zelených fazuľových luskov
2 PL olivového oleja
1 ČL citrónovej šťavy
soľ
  1. Fazuľové lusky zbavíme stoniek a "fúzikov". Umyjeme a nakrájame na cca 5 centimetrové kúsky.
  2. Dusíme na pare cca 5 minút, nie však dlhšie. Potom ich prepláchneme studenou vodou.
  3. Premiešame s citrónovou šťavou, olejom a soľou.
  4. Podávame so sójovou majonézou, lahôdkovým tofu a posypané tekvicovými semiačkami.

Mrkvový šalát

Zmiešame 2 postrúhané mrkvy s hrsťou slnečnicových semiačok, 2 PL sezamového oleja, 2 PL citrónovej šťavy a dosladíme podľa chuti ryžovým sirupom alebo trstinovým cukrom.

Reďkovkovo - mrkvový šalát

2 väčšie mrkvy
2 čierne reďkovky
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL medu
2 PL olivového oleja
  1. Zeleninu očistíme a pokrájame na veľkosť zápaliek.
  2. Zmiešame ingrediencie na dressing a nalejeme na strúhanú zeleninu.
  3. Necháme postáť v chlade, aby sa chute premiešali.

Cviklový šalát

2 stredne veľké cvikly
2 PL panenského oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL melasy alebo medu
štipka soli
koriander
žeruchová vňať
  1. Cviklu umyjeme a v osolenej vode uvaríme domäkka (podľa veľkosti 15-25 minút). Necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Z ostatných surovín pripravíme dressing. Polejeme plátky cvikly a necháme v chlade postáť.
  3. Servírujeme s petržlenovou vňaťou alebo so žeruchou a sezamovými semiačkami.

      Tip:

  • Podávajte s plátkami mozarelly.

Ružový cviklový šalát

2 stredne veľké cvikly
kyslá smotana alebo plnotučný jogurt
2 PL ľanového oleja
1 ČL citrónovej šťavy
kardamón
soľ
  1. Cviklu umyjeme a v osolenej vode uvaríme domäkka (podľa veľkosti 15-25 minút). Necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na jemné rezance.
  2. V miske zmiešame ostatné suroviny.
  3. Dôkladne premiešame cviklu s dressingom. Dressingu má byť tak akurát, aby obalil cviklu. Zvyšnú smotanu môžete podávať osobitne.

      Tip:

  • Ružová farba šalátu sa bude pekne vynímať servírované na mladých šalátových lístkoch.
  • Posypeme čerstvou zelenou vňaťou (petržlen, zeler, koriander).

Cviklový šalát na sladko

Cvikla sa môže pripraviť aj na sladko, s mrkvou, jablkom, hrozienkami a orechami. Cviklu, mrkvu a jablko nastrúhame na jemno. Dressing pripravíme z jablkovej šťavy, trošky orechového oleja a citrónovej šťavy.

Waldorfský šalát

150 ml jablčného octu (umeoctu)
150 ml jogurtu
¼ lyžičky škorice
350 g zelených jabĺk
350 g hrušiek nakrájaných na drobné kocky
200 g rozpoleného odkôstkovaného hrozna
100 g zeleru očisteného a nakrájaného na tenké pásiky (a la julienne)
80 g jemne opražených vlašských orechov, zelený šalát
  1. Privedieme do varu jablčný ocot, na miernom ohni varíme kým sa objem nezredukuje na 3 lyžice. Dáme vychladnúť.
  2. Vychladnutý ocot zmiešame s jogurtom a škoricou.
  3. Do misiek naservírujeme šalátové listy, na ne navŕšime zmes ovocia a zeleniny, polejeme marinádou a posypeme celými vlašskými orechami.