Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Kari ryža s červenou čakankou

200 g červenej čakanky
200 g ryže basmati
2 PL oleja
1 PL kari korenia
1 cibuľa
čerstvý zázvor
sójová omáčka shoyu
soľ
  1. Čakanku očistíme a pokrájame na rezančeky. Cibuľu a kúsok zázvoru posekáme.
  2. Zeleninu a ryžu prudko opražíme na oleji cca 2 minúty.
  3. Pridáme sójovú omáčku a soľ. Prilejeme 1/2 l vody alebo zeleninového vývaru. Necháme zovrieť, potom zakryjeme a varíme cca 20 minút, kým nie je ryža uvarená a prestane sa lepiť.
  4. Pridáme soľ podľa chuti a kari korenia.
  5. Servírujeme s čerstvou čakankou.

Hubové rizoto so smotanou

2 hrnčeky guľatozrnnej celozrnnej ryže
hrsť sušených dubákov
10 šampiňónov
1 veľká cibuľa
2dl smotany
olivový olej
parmezán
  1. Ryžu dôkladne prepláchneme, vsypeme do hrnca a dolejeme dvojnásobným množstvom vody. Uvaríme skoro do mäkka so štipkou soli.
  2. Medzitým namočíme sušené huby, očistíme šampiňóny a pokrájame na tenké plátky, cibuľu pokrájame na drobno.
  3. Cibuľu opečieme do zlatista, pridáme scedené dubáky (v prípade potreby nakrájame na menšie kúsky, vodu z dubákov si odložíme na neskôr) a opekáme cca 10 minút, pridáme šampiňóny a opekáme ďalších 5 minút.
  4. Osolíme a necháme chvíľu dusiť. Dolejeme vodu z dubákov a smotanu.
  5. Pridáme uvarenú ryžu a dusíme na minimálnom plameni, kým nevsiakne prebytočná tekutina.
  6. Rizoto má byť šťavnaté, takže ak ryža nie je dosť mäkká, podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom.
  7. Na záver dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.
  8. Posypeme strúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou.

Ryžový šalát s mungo

100g mungo fazule
200 g guľatozrnnej ryže natural
2 ČL estragónu
2 mrkvy
1 jablko
2 ČL bylinkovej soli
2 ČL medu
2 PL jablčného octu
6 PL sezamového oleja
štipka muškátu
petržlenová vňať
  1. Mungo umyjeme a namočíme do vody (1 – 2 hodiny).
  2. Privedieme do varu 800 ml vody, pridáme ryžu a mungo a 35 – 45 minút varíme do mäkka.
  3. Medzitým očistenú mrkvu a jablko, nahrubo nastrúhame.
  4. Uvarenú ryžu a mungo necháme vychladnúť a všetky prísady zmiešame.
  5. Necháme asi 30 minút uležať spolu so zvyšnými prísadami.

Zeleninové rizoto

1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 mrkvu
1 petržlen
1 cuketu
100 g hlivy
riasa dulse - vločky
ryžový olej
niekoľko ružičiek brokolice
uvarená ryža
  1. Na oleji opražíme cibuľku a celé strúčiky cesnaku do zlatista. Pridáme nakrájanú hlivu a dusíme do mäkka.
  2. Pridáme zeleninu nakrájanú na menšie kúsky a chvíľu spolu opekáme.
  3. Dochutíme soľou, riasami dulse a pridáme k uvarenej ryži.

Stredomorské rizoto s rybou

Ryba s ryžou! Pre nás trochu nezvyčajné, ale veľmi chutné spojenie dusenej zeleniny, výraznej červenej ryže, morských rias a ryby.