Kari ryža s červenou čakankou
200 g červenej čakanky
200 g ryže basmati
2 PL oleja
1 PL kari korenia
1 cibuľa
čerstvý zázvor
sójová omáčka shoyu
soľ
- Čakanku očistíme a pokrájame na rezančeky. Cibuľu a kúsok zázvoru posekáme.
- Zeleninu a ryžu prudko opražíme na oleji cca 2 minúty.
- Pridáme
sójovú omáčku a soľ. Prilejeme 1/2 l vody alebo zeleninového vývaru.
Necháme zovrieť, potom zakryjeme a varíme cca 20 minút, kým nie je ryža
uvarená a prestane sa lepiť.
- Pridáme soľ podľa chuti a kari korenia.
- Servírujeme s čerstvou čakankou.
Hubové rizoto so smotanou
2 hrnčeky guľatozrnnej celozrnnej ryže
hrsť sušených dubákov
10 šampiňónov
1 veľká cibuľa
2dl smotany
olivový olej
parmezán
- Ryžu dôkladne prepláchneme, vsypeme do hrnca a dolejeme dvojnásobným množstvom vody. Uvaríme skoro do mäkka so štipkou soli.
- Medzitým namočíme sušené huby, očistíme šampiňóny a pokrájame na tenké plátky, cibuľu pokrájame na drobno.
- Cibuľu
opečieme do zlatista, pridáme scedené dubáky (v prípade potreby
nakrájame na menšie kúsky, vodu z dubákov si odložíme na neskôr) a
opekáme cca 10 minút, pridáme šampiňóny a opekáme ďalších 5 minút.
- Osolíme a necháme chvíľu dusiť. Dolejeme vodu z dubákov a smotanu.
- Pridáme uvarenú ryžu a dusíme na minimálnom plameni, kým nevsiakne prebytočná tekutina.
- Rizoto má byť šťavnaté, takže ak ryža nie je dosť mäkká, podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom.
- Na záver dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.
- Posypeme strúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou.
Ryžový šalát s mungo
100g mungo fazule
200 g guľatozrnnej ryže natural
2 ČL estragónu
2 mrkvy
1 jablko
2 ČL bylinkovej soli
2 ČL medu
2 PL jablčného octu
6 PL sezamového oleja
štipka muškátu
petržlenová vňať
- Mungo umyjeme a namočíme do vody (1 – 2 hodiny).
- Privedieme do varu 800 ml vody, pridáme ryžu a mungo a 35 – 45 minút varíme do mäkka.
- Medzitým očistenú mrkvu a jablko, nahrubo nastrúhame.
- Uvarenú ryžu a mungo necháme vychladnúť a všetky prísady zmiešame.
- Necháme asi 30 minút uležať spolu so zvyšnými prísadami.
Zeleninové rizoto
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 mrkvu
1 petržlen
1 cuketu
100 g hlivy
riasa dulse - vločky
ryžový olej
niekoľko ružičiek brokolice
uvarená ryža
- Na oleji opražíme cibuľku a celé strúčiky cesnaku do zlatista. Pridáme nakrájanú hlivu a dusíme do mäkka.
- Pridáme zeleninu nakrájanú na menšie kúsky a chvíľu spolu opekáme.
- Dochutíme soľou, riasami dulse a pridáme k uvarenej ryži.
Ryba s ryžou! Pre nás trochu nezvyčajné, ale veľmi chutné spojenie dusenej zeleniny, výraznej červenej ryže, morských rias a ryby.