Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook
Quinoa je tradičnou potravinou v Južnej Amerike, je veľmi chutná, výživná a prirodzene bezlepková. Má množstvo spôsobov úpravy. Môžete ju pridať do pečiva, polievok, dezertov aj raňajkových kaší.

Quinoa základný recept

Použijeme 2 diely vody na 1 diel quinoi. Varíme 10 – 15 minút, kým sa všetka voda nevstrebe. 

Quinoa ako príloha

Používajte quinou miesto ryže alebo kuskusu. Môžete ju použiť ako prílohe k mäsu alebo k rybám. Môžete ju však servírovať aj samotnú. Má svoju špecifickú príjemnú lahodnú chuť, ktorú stačí doplniť troškou za studena lisovaného oleja, bylinkami a troškou korenia.

Quinoa šalát 

Uvarenú quinou zmiešajte s na jemno nastrúhanou mrkvou, na tenké kolieska nakrájanou mladou cibuľkou a aromatickými cherry paradajkami. Zalejeme nálevom: olivový olej zmiešajte s troškou horčice, štipkou soli a pár kvapkami citrónovej šťavy.

Quinoa s pórom a šampiňónmi

K uvarenej quinoi pridajte udusený pór so šampiňónmi a troškou sójovej omáčky.

Quinoa s dvojfarebnou zeleninou

1 šálka quinoi 
2 šálky vody 
5 PL olivového oleja 
2 menšie cvikly 
1 čakanka 
1 cibuľa 
kúsok sušenej chilli papričky 
soľ 
  1. Quinou prepláchneme na sitku a necháme odkapať.
  2. V hrnci s hrubým dnom rozpálime olej a krátko opražíme quinou. Posolíme a zalejeme vriacou vodou. Pomaličky dusíme asi 15 minút, kým vpije všetku vodu.
  3. Do panvice dáme olej, rozpálime a sprudka pražíme (skoro až do pripečenia, bez pokrievky) na paličky nakrájanú surovú cviklu. Pridáme štipľavú papriku, osolíme a po chvíli (za 5-10 minút) pridáme nakrájanú čakanku. Spolu ešte chvíľu podusíme a podávame s quinoou.

Quinoa s morčacím mäsom a zeleninou

300 g quinoi
500 g morčacích pŕs
2 farebné papriky alebo 2 cukety
3 mladé cibuľky
2 strúčiky cesnaku
hrášok
sladká chilli omáčka
1 DL konzervovaných paradajok
soľ
olivový olej
  1. Mäso nakrájame na rezance, okoreníme a opečieme na oleji.
  2. Pridáme nakrájanú papriku, plátky cesnaku a biele časti cibuliek.
  3. Spoločne opekáme, pridáme paradajky a chilli omáčku, hrášok a podusíme mäso domäkka.
  4. Quinou si pripravíme podľa základného receptu.
  5. Na záver spolu zľahka premiešame a posypeme cibuľkovou vňaťou.