Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Pšeno – základný recept

Na jednu porciu potrebujeme ½ hrnčeka pšena. Môžete si pšeno pripraviť aj do zásoby. V chladničke Vám vydrží minimálne 2 dni. 
  1. Pšeno preplachujeme studenou vodou, kým odtekajúca voda nie je čistá*.
  2. Zakryté varíme s dvojnásobným množstvom vody a štipkou soli 10 min na miernom plameni, najlepšie na kovovej platničke.
  3. Vypneme plameň a necháme 5 – 10 min odpočívať. V prípade potreby zliať prebytočnú vodu.
Toto je neutrálny recept. Pšeno môžete následne upraviť na sladko aj na slano.
Pre jemnejšiu konzistenciu môžeme nechať pred varením cca 10 min napučať.
Upozornenie
Niektoré zdroje varujú pred horkou chuťou pšena. Ja som vždy používala pšeno v bio kvalite konkrétnej značky a hoci som tú horkú chuť sústredene a poctivo hľadala, nenašla som ju. Pochopila som, až keď som ochutnala pšeno iných značiek. Na odstránenie spomínanej horkej chuti sa odporúča pšeno 3x spariť horúcou vodou. Trochu to pomôže, ale aj tak som radšej zostala pri obľúbenej značke.

Pšeno na sladko

Fantázii sa medze nekladú. Pri dlhšej praxi určite prídete na vlastné variácie, pre inšpiráciu vám ale ponúkneme naše odskúšané recepty. 
  1. V priebehu varenia môžete pridať sušené sójové, alebo obilné mlieko, prípadne srvátku.
  2. Ešte lahodnejšiu chuť a zároveň krémovejšiu konzistenciu dosiahnete, keď na konci varenia, keď sa takmer všetka voda vstrebala, pridáte tekutý pšenový alebo ryžový nápoj (ja mám najradšej ryžovo-mandľový nápoj od Probiosu) a necháte ho vstrebať do pšena za stáleho miešania.
  3. V priebehu varenia môžete pridať nejaký druh sladidla (obilný sirup, javorový sirup, prípadne med), sušené alebo čerstvé ovocie pokrájané na drobno (odporúčam vyskúšať bio figy alebo datle).
  4. Výdatnejšie jedlo získate pridaním orechov alebo semiačok.

Pšeno na slano

Pšeno môžete použiť receptov namiesto ryže, či kuskusu. 
Zaujímavé sú napríklad nasledovné kombinácie:
  1. Uvarené pšeno zmiešajte s olivovým olejom, rozprestrite na tanier, na vrch položte volské oko, posypte čerstvo mletým farebným korením a obložte čerstvým kozím syrom.
  2. Na olivovom oleji opražte na jemno nakrájanú cibuľku, dochuťte soľou, kurkumou a po dopečení 1 ČL misa. Zamiešajte do pšena.
  3. Malú šálku uvareného pšena opražte na 1 PL oleja, zalejte vyšľahaným vajíčkom, posypte soľou, môžete pridať parmezán alebo iný strúhaný syr. Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
  4. Uvarené pšeno doplňte praženou cibuľkou, bryndzou a kyslou smotanou. Pripomína vám to halušky? Pridajte aj praženú slaninku.

Pšenový šalát s fazuľou

200 g pšena
400 ml vody
150 g mrazenej alebo čerstvej zelenej fazuľky
1 konzervu červenej fazule
2 PL citrónovej šťavy
1 PL horčice
cibuľa 
cesnak
morské riasy arame
mleté čierne korenie
soľ
  1. Cibuľu a cesnak opražíme na oleji, pridáme pšeno a krátko opečieme. 
  2. Prilejeme vodu, pridáme trochu morských rias arame a štipku soli. Prikryjeme a necháme na miernom plameni variť 20 minút. Uvarené necháme vychladnúť. 
  3. Konzervovanú červenú fazuľu prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. 150 g mrazenej alebo čerstvej zelenej fazuľky uparíme do polomäkka. 
  4. V miske zmiešame citrónovú šťavu, horčicu, čierne korenie a soľ. Pridáme k červenej fazuli a zmiešame s pšenom. 
  5. Zľahka premiešame so zelenou fazuľkou, posypeme petržlenovou vňaťou a ľanovým semiačkom.

Pšenový zeleninový kuskus

pšeno uvarené podľa základného receptu
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
mladá cuketa
červená paprika
mrkva
pár ružičiek brokolice
3 PL olivového oleja
1 ČL kari
2 ČL ryžového misa

  1. Do uvareného pšena vmiešame 1 PL olivového oleja a kari korenia. 
  2. Na 2 PL olivového oleja podusíme cibuľu, cesnak, cuketu pokrájanú na malé kocky, červenú papriku a mrkvu pokrájanú na tenké pásiky, nakoniec pridáme brokolicu rozobratú na drobné ružičky. Krátko podusíme, tak aby zelenina zostala svieža. 
  3. Dochutíme soľou, trochou citrónovej šťavy a misom rozmiešaným v troške vody.
  4. Pšeno naložíme na servírovaciu misku do tvaru plochej pyramídy - na vrch navŕšime zeleninu.