Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

20.03.2017

Pšeno

ilustratívny obrázok

Pšeno je svojou jemnou chuťou predurčené na raňajkové kaše a sladké nákypy. Ale môžete ho použiť aj do slaných jedál namiesto ryže či quinoi. Je vhodné ako jeden z prvých hutných príkrmov pre malé detičky.

Pšeno – základný recept

suroviny
½ hrnčeka pšena

1 hrnček vody
štipka soli
postup maly
  1. Pšeno prepláchneme studenou vodou. Zakryté varíme s dvojnásobným množstvom vody a štipkou soli 10 min na miernom plameni, najlepšie na kovovej platničke. 
  2. Vypneme plameň a necháme zakryté 5 – 10 min odpočívať. V prípade potreby zliať prebytočnú vodu.

Tip:

  • Toto je neutrálny recept. Pšeno môžete následne upraviť na sladko aj na slano. Môžete si ho pripraviť aj do zásoby. V chladničke Vám vydrží aj 2 dni.
  • Pre krémovitejšiu konzistenciu môžeme nechať pred varením cca 10 min napučať.
  • Na sladko- môžeme počas varu pridať sušené sójové, alebo obilné mlieko a nejaký druh sladidla, sušené ovocie pokrájané na drobno, mandle alebo iné vlašské orechy.
  • Na slano ho môžete upraviť ako rizoto, či kuskus. Môžete ho podávať s volským okom, mletým farebným korením a kozím syrom.

Pšenová omeleta na sladko

suroviny
3 PL uvareného pšena

1 vyšľahané vajíčko
sušené hrozienka
javorový sirup
škorica
ryžový olej
štipka soli
postup maly
  1. Pšeno opražíme na ryžovom oleji do chrumkava (pozor vyskakuje z panvice, preto ju na chvíľu zakryte pokrievkou), pridáme hrozienka, štipku škorice a spolu prehrejeme.
  2. Vajíčko rozšľaháme zo soľou. Pšeno na chvíľu odstavíme z ohňa, nalejeme naň vajíčko a rovnomerne ho rozprestrieme.
  3. Pražíme, kým omeleta nestuhne.
  4. Podávame poliate javorovým sirupom.

Tip:

Podobným spôsobom môžete pripraviť aj omeletu na slano.

Pšeno na slano

suroviny
3 PL uvareného pšena

mladá cibuľka
petržlenová vňať
čerstvo mleté čierne korenie
1 PL ryžového oleja
soľ
postup maly
  1. Mladú cibuľku aj s vňaťou pokrájame na drobno. Zľahka opražíme na rozohriatom oleji kým nezmäkne.
  2. Pridáme pšeno a spolu pražíme do zlatista.
  3. Dochutíme soľou a korením. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Tip:

Výdatnejšie jedlo získame pridaním rybacej konzervy, slaninky alebo zbytkov mäsa, ktoré pražíme spolu s pšenom. Výborná je aj kombinácia s kozím syrom.

Pšenovo - ovocný koktail

suroviny
1 zrelý banán

prírodný biely jogurt
1 dl 100% hroznovej šťavy
2 PL mletého hnedého prosa
postup maly
  1. Zrelý banán nakrájame a rozmixujeme s bielym prírodným jogurtom, hroznovou šťavou a pšenovou múkou. 
  2. Necháme chvíľu postáť, aby pšenová múka napučala.
  3. Podávame chladené, posypané štipkou škorice.

Tip:

  • Tento výživný nápoj môžete pripravovať z rôznych druhov sezónneho ovocia. Najchutnejšie kombinácie sú: banán + kiwi, banán + zrelé slivky, jahody + čučoriedky.
  • Obzvlášť zdraviu prospešný nápoj získate pridaním 1PL prášku z mladého jačmeňa alebo alfa alfa.