Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

22.10.2016

Polievka miso 2

ilustratívny obrázok

Tradičná japonská miso polievka s morskou riasou wakame, hubami shiitake a zázvorom.

suroviny
2-3 druhy sezónnej zeleniny
riasa wakame (1 porcia veľkosť poštovej známky)
¾ l vody alebo zeleninového vývaru
miso jačmenné alebo ryžové (na 1 šálku 1 malá lyžička)
zelené vňate alebo pór
huby shiitake (čerstvé alebo sušené)
čerstvý zázvor veľkosti palca

postup

  1. Huby shitake (ak máte sušené treba namočiť do vody na 8 hodín) pokrájať na plátky,
  2. Riasu wakame umyte a vložte do misky s vodou, za pár minút zmäkne, potom ju pokrájajte na malé kúsky a odložte bokom. Vodu, v ktorej sa máčala riasa neskôr pridáte do polievky.
  3. Dajte variť vodu a medzitým si nakrájajte zeleninu na tenké pásiky. Do vriacej vody vložte zeleninu, shitake a neskôr riasu. Pomaly varte na miernom ohni cca 5-10 minút. Zelenina nesmie byť rozvarená ani surová.
  4. Naberačkou odoberte horúcu polievku do misky a v nej rozmiešajte miso. Oheň pod polievkou stiahnite na minimum a pridajte miso – nevarte! Miso obsahuje živé enzýmy, ktoré by sa varom zničili. Nechajte 3-5 minút postáť pri miernom plameni.
  5. Na záver pridajte čerstvé byliny, pór, listy púpavy, žeruchu a podobne, pridajte ešte pár kvapiek čerstvého zázvoru.
  6. Servírujte v malých mištičkách.