Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

17.02.2011

Mäsový vývar na posilnenie

ilustratívny obrázok

Ste chorí? Dajte si vývar. Ste hladní? Dajte si vývar. Máte depresiu? Dajte si vývar! Vývar je proste liek na všetko ...

suroviny

zmes rôznych druhov mäsa (morčacie krídla, morčacie krky, zajačí chrbát, hovädzie mäso s kosťami, špikové kosti)
2 mrkvy
1 petržlen
1 zeler
malá cibuľa
čerstvý zázvor asi 3 cm dlhý kúsok (voliteľné))
prúžok morskej riasy kombu
1-2 kúsky lotosového koreňa (podporuje odhlienenie)
hubu judášove ucho (podporuje krvotvorbu)
petržlenová vňať
nerafinovaná soľ (morská alebo himalájska)

postup

  1. Mäso umyjeme, vložíme do veľkého hrnca, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Stíšime plameň na minimum a zberáme penu.
  2. Keď sa pena prestane tvoriť, pridáme soľ, morskú riasu, lotosový koreň a judášove ucho.
  3. Na najslabšom ohni varíme 4-8 hodín, čiastočne zakryté pokrievkou. Pozor, aby sa polievka nezačala opäť variť.
  4. Približne hodinu pred dovarením vývaru pridáme očistenú zeleninu v celku.
  5. Po uvarení vývar precedíme. Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou a nakrájanou zeleninou a mäsom z polievky.

      Tip:

  • Prabytočný vývar je možné zamraziť a použiť ako základ polievok, či omáčok.
  • Nahraďte 1 dl vody suchým bielym vínom