Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Pohánka - základný recept

  1. Pohánku prepláchneme na sitku vodou a potom ju preložíme do osolenej vody, ktorá je jeden a polnásobkom objemu pohánky a varíme ju 7 - 8 minút. 
  2. Prikrytú necháme dôjsť, cca 20-30 minút. 
  3. Po čiastočnom vychladnutí môžeme pridať olej, prípadne bylinky a podávať ako prílohu (alternatíva k ryži) alebo ďalej spracovať.

Upozornenie

Pohánkové krúpky alebo lámanku nevaríme, len ju zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a dáme do deky alebo uteráku, aby napučala. Aj tu platí pomer 1 : 1,5. Ak chceme krúpy na slano, tak do osolenej vody pridáme trošku oleja. 

Vhodné prílohy

  1. dusené huby na cibuľke (lesné huby alebo šampiňóny)
  2. dusená zelenina
  3. mak s hnedým cukrom/medom/sladom
  4. orechy s hnedým cukrom/medom/sladom
  5. dusené mäso

     Tip:

  • Pohánka je tradičnou a obľúbenou súčasťou ruskej kuchyne, kde nájdete množstvo spôsobov jej prípravy.

Pohánkové krokety

500 g pohánky - lámanky
koreňová zelenina (1-2 mrkvy, kúsok petržlenu, zeleru)
zeleninový bujón 
soľ
čierne korenie
olivový olej 
6-7 strúčikov cesnaku 
sójová omáčka 
vajíčko  
sezam 
  1. Lámanku zalejeme horúcim bujónom (zaliať nad povrch cca 2 cm a necháme prikryté dôjsť asi pol hodiny). 
  2. Preložíme do misy, kde pridáme sušený majorán, bylinné čierne korenie, vajíčko. Očistenú zeleninu postrúhame na jemno. Napokon prelisujeme cesnak a dochutíme sójovou omáčkou. Všetko dôkladne premiešame.
  3. Tvarujeme guličky alebo placky, ktoré obalíme v múke alebo sezame a vypražíme na olivovom oleji.
  4. Podávame so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom, s kečupom alebo tofu majonézou.

Zapečená pohánka

150 g pohánky
75 g polohrubej múky
zeler
mrkva
petržlen
cibuľa
2 PL olivového oleja
cesnak
oregano
soľ 
  1. Koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a postrúhame na strúhadle. Cibuľu nadrobno pokrájame, cesnak prelisujeme.
  2. Všetko dobre premiešame s umytou pohánkou. Pridáme múku, olej, korenie, osolíme a zalejeme vodou. 
  3. Zapečieme domäkka vo vopred vyhriatej rúre.
  4. Podávame s kapustovo mrkvovým šalátom alebo kyslou kapustou.