Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

28.10.2017

Pšeno - základný recept

ilustratívny obrázok

Pšeno je svojou jemnou chuťou predurčené na raňajkové kaše a sladké nákypy. Ale môžete ho použiť aj do slaných jedál namiesto ryže či quinoi. Je vhodné ako jeden z prvých hutných príkrmov pre malé detičky.

suroviny
½ hrnčeka pšena

1 hrnček vody
štipka soli
postup maly
  1. Pšeno prepláchneme studenou vodou. Zakryté varíme s dvojnásobným množstvom vody a štipkou soli 10 min na miernom plameni, najlepšie na kovovej platničke. 
  2. Vypneme plameň a necháme zakryté 5 – 10 min odpočívať. V prípade potreby zliať prebytočnú vodu.

Tip:

  • Toto je neutrálny recept. Pšeno môžete následne upraviť na sladko aj na slano. Môžete si ho pripraviť aj do zásoby. V chladničke Vám vydrží aj 2 dni.
  • Pre krémovitejšiu konzistenciu môžeme nechať pred varením cca 10 min napučať.
  • Na sladko- môžeme počas varu pridať sušené sójové, alebo obilné mlieko a nejaký druh sladidla, sušené ovocie pokrájané na drobno, mandle alebo iné vlašské orechy.
  • Na slano ho môžete upraviť ako rizoto, či kuskus. Môžete ho podávať s volským okom, mletým farebným korením a kozím syrom.