Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Avokádová nátierka

1 zrelé avokádo
citrónová šťava
farebné korenie
soľ
  1. Avokádo ošúpeme, oddelíme kôstku a pokrájame na menšie kúsky.
  2. V miske roztlačíme avokádo na jemno spolu so štipkou soli, niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a čerstvo mletým farebným korením.

Pikantná avokádová nátierka

1 zrelé avokádo
citrónová šťava
nakrájaná červená cibuľka
1/2 ČL červenej curry pasty
1PL bieleho smotanového jogurtu
soľ
  1. Avokádo ošúpeme, oddelíme kôstku a pokrájame na menšie kúsky.
  2. V miske roztlačíme avokádo na jemno spolu so soľou, niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, jogurtom a curry pastou.
  3. Podávame vychladené, ozdobené červenou cibuľkou a čiernymi olivami.

Baklažánová nátierka

1kg baklažánov
250ml olivového oleja lisovaného za studena
šťava z 1 veľkého citróna
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
čerstvo mleté čierne korenie
nakrájaná malá cibuľka
morská soľ
  1. Baklažány poprepichujeme vidličkou a pečieme na plechu alebo v ohňovzdornej nádobe cca 1,5 hodiny v stredne vyhriatej rúre.
  2. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť, olúpeme a pokrájame na menšie kúsky.
  3. Vo väčšej miske baklažán vidličkou roztlačíme na jemno a zmiešame s ostatnými surovinami. Dôkladne vyšľaháme a podávame ozdobené čiernymi olivami a petržlenovou vňaťou.

Nátierka z lahôdkového droždia

5PL lahôdkového droždia
3PL ryžového oleja
sušená petržlenová vňať
kajenské korenie
mletá rasca
cibuľa
soľ
  1. Na drobno pokrájanú cibuľu opražíme do zlatista na 2PL oleja.
  2. Pridáme štipku soli, rascu a korenie. Chvíľu spolu opekáme, kým zmes nezačne rozvoniavať.
  3. Postupne prisypeme droždie. Podľa potreby zriedime troškou vody alebo vývaru a pridáme vňať.
  4. Asi 3 minúty dusíme. Pridáme zvyšný olej, dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.

Rýchla nátierka z lahôdkového droždia

5PL lahôdkového droždia
2PL olivového oleja
morská soľ
citrónová šťava
voda
  1. Droždie a olej zmiešame v miske. Zriedime teplou vodou na požadovanú konzistenciu.
  2. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

Tofu nátierka

1 jemné biele tofu
1ČL horčice (zaujímavú textúru dodá biohorčica z celých zŕn)
1PL sójovej omáčky Tamari
mletá červená paprika
galgant alebo mletý zázvor
1-2PL za studena lisovaného oleja
  1. Tofu pokrájame na menšie kúsky.
  2. Všetky suroviny spolu rozmixujeme do hladka.
  3. Dochutíme podľa potreby.

Tip: Zaujímavé chuťové varianty dosiahnete použitím rôznych druhov korenín, alebo ochuteným tofu.

Cícerová nátierka

2 šálky uvareného cíceru
1/2 šálky vývaru, alebo vody v ktorej sa varil cícer
1/2 šálky tahini
šťava z 1/2 citróna
1 strúčik cesnaku
soľ
  1. Cícer rozmixujeme s vývarom, tahini a citrónovou šťavou na hladkú pastu.
  2. Dochutíme soľou a roztlačeným strúčikom cesnakom.
  3. Podávame pokvapkané olivovým olejom.

Jemná zeleninovo-bryndzová nátierka

2 mrkvy
2 červené reďkovky alebo 4 cm kúsok bielej reďkovky
kúsok zeleru
pažítka
malá kocka ovčej bryndze
2PL ľanového oleja
  1. Očistenú zeleninu postrúhame na jemno. Pažítku posekáme.
  2. Bryndzu zmiešame s olejom. Pridáme zeleninu a dôkladne vymiešame.

Mrkvová nátierka

3 očistené mrkvy
2 strúčiky cesnaku
50g tvrdého syra
100g mäkkého masla
morská soľ
  1. Mrkvu a syr nastrúhame na jemno. Cesnak prelisujeme.
  2. Všetko zmiešame s maslom a dochutíme soľou. V chladničke vydrží niekoľko dní.

Nátierka dobrej nálady

Základom tejto nátierky je za studena lisovaný ľanový olej. Ľanový olej je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre fungovanie srdcovo-cievneho a nervového systému. V kombinácii s varenou koreňovou zeleninou povzbudí slezinu a žalúdok a obveselí nás počas tmavých jesenných a zimných dní.
Na 1 porciu potrebujeme:
1 PL ľanového oleja
Varenú koreňovú zeleninu (1/2 mrkvy, 1/3 petržlenu, prípadne malý kúsok zeleru) – napríklad z vývaru alebo zeleninovej polievky. 
sójovú omáčku
1 ČL horčice
  1. Všetko spolu rozmixujte alebo roztlačte vidličkou a podávajte na celozrnnom chlebíku alebo hrianke.
  2. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať morskú soľ, kurkumu, kari/chilli, sušený zázvor, alebo inú obľúbenú prísadu.
  3. Ak chcete výdatnejšiu a sýtejšiu nátierku, môžete pridať rybiu konzervu.

"Zlatá" bryndzová nátierka

125 g bryndze vyberieme na 10 minút z chladničky, aby zmäkla. Zmiešame s 2 PL ľanového oleja, pridáme 1 ČL kurkumy, štipku galgantu, najemno nakrájanú malú cibuľku. Všetko spolu dôkladne vymiešame a podávame vychladené.

Bryndzová nátierka s tuniakom

125 g bryndze vyberieme na 10 minút z chladničky, aby zmäkla. Zmiešame bryndzu s tuniakom, vrátane oleja.

Bryndzová nátierka s tresčou pečeňou

125 g bryndze vyberieme na 10 minút z chladničky, aby zmäkla. Zmiešame bryndzu s tresčou pečeňou, vrátane oleja (časť oleja odlejte, aby nebola nátierka príliš riedka). Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, trošku čerstvo pomletého bieleho korenia, v prípade potreby dochutíme soľou. Farbu aj chuť zvýrazní jemne nasekaná malá červená cibuľka.

Tahini „nutela“

1 šálku sezamového masla tahini zmiešame s 2 PL obilného sirupu a 1 PL karobu. Pomery si upravujte podľa chuti. V prípade potreby môžete zriediť vodou, ovocnou šťavou alebo obilným mliekom.

Omáčka z tahini na slano

1 šálka sezamového masla tahini
2 prelisované strúčiky cesnaku
2 čajové lyžičky soli
šťava z 1 citróna
petržlen
voda.
  1. V hlbšej miske zmiešajte tahini, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a petržlen.
  2. Pridajte vodu aby vznikla hustejšia omáčka.
  3. Podávajte s opekaným tofu, pečenou a dusenou zeleninou, cestovinami ...

Omáčka z tahini na sladko

1 šálku sezamového masla tahini zmiešame s 1 šálkou ovocnej šťavy a štipkou škorice.
Podávame na palacinkách, k ovocným dezertom alebo obilnej kaši.
18.07.2017

Petržlenové pesto

Keď sa povie pesto, väčšinou si predstavíme lahôdkovú kombináciu bazalky, píniových orieškov a olivového oleja. Podobnú maškrtu však môžeme vyrobiť aj z lokálnejších surovín, ako je petržlenová vňať, ľanový olej a vlašské orechy.