Avokádová nátierka
1 zrelé avokádo
citrónová šťava
farebné korenie
soľ
- Avokádo ošúpeme, oddelíme kôstku a pokrájame na menšie kúsky.
- V miske roztlačíme avokádo na jemno spolu so štipkou soli, niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a čerstvo mletým farebným korením.
Pikantná avokádová nátierka
1 zrelé avokádo
citrónová šťava
nakrájaná červená cibuľka
1/2 ČL červenej curry pasty
1PL bieleho smotanového jogurtu
soľ
- Avokádo ošúpeme, oddelíme kôstku a pokrájame na menšie kúsky.
- V miske roztlačíme avokádo na jemno spolu so soľou,
niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, jogurtom a curry pastou.
- Podávame vychladené, ozdobené červenou cibuľkou a čiernymi olivami.
Baklažánová nátierka
1kg baklažánov
250ml olivového oleja lisovaného za studena
šťava z 1 veľkého citróna
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
čerstvo mleté čierne korenie
nakrájaná malá cibuľka
morská soľ
- Baklažány poprepichujeme vidličkou a pečieme na plechu alebo v ohňovzdornej nádobe cca 1,5 hodiny v stredne vyhriatej rúre.
- Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť, olúpeme a pokrájame na menšie kúsky.
- Vo väčšej miske baklažán vidličkou roztlačíme na jemno a zmiešame s ostatnými surovinami. Dôkladne vyšľaháme a podávame ozdobené čiernymi olivami a petržlenovou vňaťou.
Nátierka z lahôdkového droždia
5PL lahôdkového droždia
3PL ryžového oleja
sušená petržlenová vňať
kajenské korenie
mletá rasca
cibuľa
soľ
- Na drobno pokrájanú cibuľu opražíme do zlatista na 2PL oleja.
- Pridáme štipku soli, rascu a korenie. Chvíľu spolu opekáme, kým zmes nezačne rozvoniavať.
- Postupne prisypeme droždie. Podľa potreby zriedime troškou vody alebo vývaru a pridáme vňať.
- Asi 3 minúty dusíme. Pridáme zvyšný olej, dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
Rýchla nátierka z lahôdkového droždia
5PL lahôdkového droždia
2PL olivového oleja
morská soľ
citrónová šťava
voda
- Droždie a olej zmiešame v miske. Zriedime teplou vodou na požadovanú konzistenciu.
- Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Tofu nátierka
1 jemné biele tofu
1ČL horčice (zaujímavú textúru dodá biohorčica z celých zŕn)
1PL sójovej omáčky Tamari
mletá červená paprika
galgant alebo mletý zázvor
1-2PL za studena lisovaného oleja
- Tofu pokrájame na menšie kúsky.
- Všetky suroviny spolu rozmixujeme do hladka.
- Dochutíme podľa potreby.
Tip: Zaujímavé chuťové varianty dosiahnete použitím rôznych druhov korenín, alebo ochuteným tofu.
Cícerová nátierka
2 šálky uvareného cíceru
1/2 šálky vývaru, alebo vody v ktorej sa varil cícer
1/2 šálky tahini
šťava z 1/2 citróna
1 strúčik cesnaku
soľ
- Cícer rozmixujeme s vývarom, tahini a citrónovou šťavou na hladkú pastu.
- Dochutíme soľou a roztlačeným strúčikom cesnakom.
- Podávame pokvapkané olivovým olejom.
Jemná zeleninovo-bryndzová nátierka
2 mrkvy
2 červené reďkovky alebo 4 cm kúsok bielej reďkovky
kúsok zeleru
pažítka
malá kocka ovčej bryndze
2PL ľanového oleja
- Očistenú zeleninu postrúhame na jemno. Pažítku posekáme.
- Bryndzu zmiešame s olejom. Pridáme zeleninu a dôkladne vymiešame.
Mrkvová nátierka
3 očistené mrkvy
2 strúčiky cesnaku
50g tvrdého syra
100g mäkkého masla
morská soľ
- Mrkvu a syr nastrúhame na jemno. Cesnak prelisujeme.
- Všetko zmiešame s maslom a dochutíme soľou. V chladničke vydrží niekoľko dní.
Nátierka dobrej nálady
Základom tejto nátierky je za studena lisovaný ľanový olej. Ľanový olej je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre fungovanie srdcovo-cievneho a nervového systému. V kombinácii s varenou koreňovou zeleninou povzbudí slezinu a žalúdok a obveselí nás počas tmavých jesenných a zimných dní.
Na 1 porciu potrebujeme:
1 PL ľanového oleja
Varenú koreňovú zeleninu (1/2 mrkvy, 1/3 petržlenu, prípadne malý kúsok zeleru) – napríklad z vývaru alebo zeleninovej polievky.
sójovú omáčku
1 ČL horčice
- Všetko spolu rozmixujte alebo roztlačte vidličkou a podávajte na celozrnnom chlebíku alebo hrianke.
- Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať morskú soľ, kurkumu, kari/chilli, sušený zázvor, alebo inú obľúbenú prísadu.
- Ak chcete výdatnejšiu a sýtejšiu nátierku, môžete pridať rybiu konzervu.
"Zlatá" bryndzová nátierka
125 g bryndze vyberieme na 10 minút z chladničky, aby zmäkla. Zmiešame s 2 PL ľanového oleja, pridáme 1 ČL kurkumy, štipku galgantu, najemno nakrájanú malú cibuľku. Všetko spolu dôkladne vymiešame a podávame vychladené.
Bryndzová nátierka s tuniakom
125 g bryndze vyberieme na 10 minút z chladničky, aby zmäkla. Zmiešame bryndzu s tuniakom, vrátane oleja.
Bryndzová nátierka s tresčou pečeňou
125 g bryndze vyberieme na 10 minút z chladničky, aby zmäkla. Zmiešame bryndzu s tresčou pečeňou, vrátane oleja (časť oleja odlejte, aby nebola nátierka príliš riedka). Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, trošku čerstvo pomletého bieleho korenia, v prípade potreby dochutíme soľou. Farbu aj chuť zvýrazní jemne nasekaná malá červená cibuľka.
Tahini „nutela“
1 šálku sezamového masla tahini zmiešame s 2 PL
obilného sirupu a 1 PL karobu. Pomery si upravujte podľa chuti. V
prípade potreby môžete zriediť vodou, ovocnou šťavou alebo obilným
mliekom.
Omáčka z tahini na slano
1 šálka sezamového masla tahini
2 prelisované strúčiky cesnaku
2 čajové lyžičky soli
šťava z 1 citróna
petržlen
voda.
- V hlbšej miske zmiešajte tahini, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a petržlen.
- Pridajte vodu aby vznikla hustejšia omáčka.
- Podávajte s opekaným tofu, pečenou a dusenou zeleninou, cestovinami ...
Omáčka z tahini na sladko
1 šálku sezamového masla tahini zmiešame s 1 šálkou ovocnej šťavy a štipkou škorice.
Podávame na palacinkách, k ovocným dezertom alebo obilnej kaši.