Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

29.10.2009

Mungo

ilustratívny obrázok

Malé olivovo zelené fazuľky sa niekedy označujú ako "zelené sójové boby". Sú vhodné ako príloha k obilným pokrmom, do polievok a nákypov. Patrí k najvhodnejším plodinám na nakličovanie. Klíčky sú mimoriadne bohaté na bielkoviny, železo a vitamíny skupiny B.

Nakličovanie munga

surovinyseed-945877_1920
Mungo je ideálna plodina na nakličovanie kvôli ľahkej klíčivosti a aj kvôli vysokému obsahu výživných látok. Naklíčené semená obsahujú mimoriadne veľa bielkovín, železa a takmer všetky hlavné vitamíny skupiny B. Na zachovaniu nutričnej hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovať surové alebo sa doporučuje po naklíčení krátko blanšírovať. Chuťou pripomínajú zelený hrášok. 
postup
  1. Namočte mungo na 12 hodín do vody.
  2. Sceďte, umiestnite na ploché sitko a prikryte vlhkou gázou. Dvakrát denne prepláchnite. 
  3. Takto pokračujte 3 - 6 dní. Konzumná zrelosť vrcholí, keď klíčky dosiahnu dĺžku asi 2 cm.

Ryžový šalát s mungom

suroviny
100 g mungo

200 g celozrnnej guľatej ryže 
2 čajové lyžičky estragónu
2 mrkvy
1 jablko
2 čajové lyžičky bylinnej soli
2 čajové lyžičky medu
štipka muškátového orecha
2 polievkové lyžice jablčného octu
6 polievkových lyžíc sezamového oleja
petržlenová vňať
postup
  1. Mungo umyjeme a namočíme do vody (1 – 2 hodiny). 
  2. Privedieme do varu 800 ml vody, pridáme ryžu a mungo a 35 – 45 minút varíme do mäkka. 
  3. Medzitým očistenú mrkvu a jablko, nahrubo nastrúhame. 
  4. Uvarenú ryžu a mungo necháme vychladnúť a všetky prísady zmiešame. 
  5. Necháme asi 30 minút uležať spolu so zvyšnými prísadami.

Zelená naklíčená panvica

suroviny
300 g naklíčených mungo

3 strúčiky cesnaku
6 PL sójovej omáčky
8 PL suchého Sherry
3 PL sezamového oleja
300 g kapusty
1 pór
1 malá cuketa
5 PL olivového oleja
čerstvý zázvor
postup
  1. Pripravte zmes z na jemno nakrájaného cesnaku, zázvoru, sójovej omáčky, sherry, sezamového oleja a naklíčených mungo. Kapustu nakrájajte na rezance, pór na kolieska a cuketu na plátky. 
  2. Vo veľkej panvici rozpáľte olivový olej a zeleninu za stáleho miešania krátko opečte. Pridajte pripravenú zmes, krátko opečte. 
  3. Dochuťte klíčkami mungo a morskou soľou, nastrúhaným zázvorom, podávajte s celozrnnou ryžou.