Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Mäsový vývar na posilnenie

hydinové alebo hovädzie mäso s kosťami
2 mrkvy
1 petržlen
1 zeler
malá cibuľa
čerstvý zázvor asi 3 cm dlhý kúsok
čierne korenie
rasca
muškátový orech
petržlenová vňať
soľ
kurkuma
  1. Zeleninu očistíme, časť necháme v celku (1 mrkvu, ½ petržlenu, ¾ zeleru), zvyšok pokrájame na menšie kúsky, cibuľu necháme v celku aj s jednou vrstvou hnedej šupky. Zázvor umyjeme a pokrájame na hrubšie plátky.
  2. Zeleninu pokrájanú na drobno odložíme bokom. Ostatné suroviny dáme do hrnca s 1 ½ litrom studenej vody. Privedieme do varu, stíšime plameň a prikryjeme dobre tesniacou pokrievkou. Necháme pomaly variť cca 3-4 hodiny.
  3. 20 minút pred dovarením pridáme zvyšnú zeleninu. Polievka bude chutná aj skôr, ale nebude mať taký zahrievajúci a posilňujúci účinok.
  4. Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou.

      Tip:

  • Pre zmenu na rozohriatom oleji opražte kúsky cesnaku, pridajte mäso aj s kosťami a kožou a spolu opekajte, kým mäso nezačne hnednúť. Potom zalejte vodou a pridajte ostatné prísady.
  • Nahraďte 1 dl vody suchým bielym vínom

Polievka z lososa

zbytky mäsa z čerstvého lososa a kosťami a kožou
očistenú koreňovú zeleninu vcelku (zeler, petržlen)
3 zrnká čierneho korenia
kúsok zázvoru
soľ
  1. Všetky suroviny vložíme do hrnca a zalejeme nie príliš veľkým množstvom studenej vody.
  2. Varíme 1 ½ hodiny na miernom plameni.
  3. Polievku necháme postáť, potom precedíme cez jemné sitko. Podávame s kúskami vareného mäsa.

      Tip:

  • Slávnostnejšiu polievku dosiahnete pridaním jemnej omeletky, čerstvou kôprovou vňaťou alebo niekoľkými varenými krevetami.

Hubová mačanka

0,5l šťavy z kyslej kapusty (tzv. jucha)
0,5l vody
3 cibule pokrájanej na drobno
2 hlávky cesnaku (3 - 4 strúčiky odložte bokom)
slanina
sušené huby cca 1 hrsť (najlepšie sú dubáky)
hladká (ryžová) múka
olej
soľ
celé a mleté čierne korenie
bobkový list
sladká paprika
staročeské korenie alebo rasca

  1. Huby namočíme do studenej vody cca na 1 hodinu. Pokrájame na menšie kúsky.
  2. 2 cibule a 2 roztlačené strúčiky cesnaku spolu pražíme vo väčšom hrnci na rozohriatom oleji do zlatista. Dochutíme soľou a korením.
  3. Zalejeme juchou a vodou, pridáme huby aj s vodou v ktorej boli namočené.
  4. Pridáme celé čierne korenie, bobkový list a na drobno nakrájanú celú hlavu cesnaku. Necháme zovrieť a varíme kým nie sú huby mäkké. Ochutnáme, či polievka nie je príliš kyslá, alebo slaná (závisí to od juchy). V prípade potreby zriedime vodou alebo vývarom.
  5. V osobitnej miske zmiešame 2PL múky s troškou vody. Vmiešame do hrnca a povaríme do zhustnutia. V prípade potreby pridajte ďalšiu múku rozmiešanú vo vode. Polievka má mať konzistenciu redšej omáčky.
  6. Na záver opražíme na masle 1 cibuľu s nadrobno nakrájanou slaninkou, prifarbíme paprikou a pridáme do polievky.

      Tip:

  • Výdatnejšiu verziu získate pridaním morčacieho mäsa. Morčacie mäso pokrájajte na menšie kúsky, opražte na začiatku spolu s cibuľou a cesnakom. Odložte bokom a pridajte do polievky, keď sú huby polomäkké. Spolu varte ešte 20 minút. Ďalej pokračujte v recepte od bodu 5.
  • Chuť polievky môžete zjemniť pridaním smotany.
  • Ja si vždy navarím väčšie množstvo, lebo jedna miska nikdy nestačí :).