Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Ryby

Rybie fašírky

250g pečenej ryby
3 uvarené zemiaky
100g strúhaného syra
2 vajcia
sardelová pasta
1ČL sušeného kôpru
soľ, čierne korenie
citrónová šťava
hrubá múka (môže byť aj ryžová)
olej
  1. Rybu dôkladne očistíme od kože a kostí.
  2. Vo väčšej miske roztlačíme rybu a zemiaky. Pridáme syr a vyšľahané vajíčka.
  3. Štedro dochutíme sardelovou pastou, pridáme citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie a kôpor. Znova dobre premiešame a necháme chvíľu postáť.
  4. Z hmoty formujeme malé placky, ktoré obaľujeme v múke.
  5. Placky opekáme na rozpálenom oleji do zlatista.
  6. Podávame horúce s čerstvým zeleninovým šalátom a jogurtovým dressingom, alebo kyslou uhorkou.

Rybie filé s omáčkou Alioli

Pečená sezónna zelenina podľa Vášho výberu (tekvica, mrkva, petržlen, cibuľa, cvikla, paštrnák, zeler, paprika) s cesnakovou majonézou Alioli a plátky rybacieho filé pripravené na pare.
Omáčka Alioli: 2 žĺtka oddelíme od bielkov. Pomalým prúdom a za stáleho miešania prilievame cca 1 dl olivového oleja, kým nevznikne hustá omáčka, podobná majonéze. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Ak použijete mrazené rybie filé, môžete ho dať pariť v zmrazenom stave. Malo by byť hotové za cca 7 – 10 minút.

Pečený losos s listovým špenátom a citrónom

2 podkovičky mrazeného alebo čerstvého lososa posolíme, posypeme mletým čiernym korením, pokvapkáme citrónom a položíme na plech potretý olivovým olejom. V predhriatej rúre pečieme podľa hrúbky kúskov cca 15 minút.
Čerstvé špenátové listy opatrne umyjeme a odstránime poškodené listy a stonky. Ak je špenát čerstvý a chrumkavý, môžete ho konzumovať v surovom stave, so zálievkou z olivového oleja a citrónovej šťavy. Môžete ho jemne udusiť na pare alebo na panvici, tak aby zostal zelený a svieži a servírovať s tou istou zálievkou.

Zeleninový eintopf s Pangasom (pre 5 osôb)

2 cibule
5 strúčikov cesnaku
2 väčšie mrkvy
3 petržleny
1 zeler
pór
zelerová alebo petržlenová vňať
2 očistené polovičky pangasa
olivový olej
kurkuma
galgant
morská soľ
tamari
melasa
červené alebo ružové víno
  1. Umyjeme a očistíme zeleninu. Cibuľu pokrájame na drobno, zeler a petržlen na prúžky (dlhé cca 4 cm, hrubé cca 5mm), mrkvu na kocky a pór na krúžky.
  2. Cibuľu a celé strúčiky cesnaku pomaly pražíme na 4 PL olivového oleja, kým cibuľa nezačne získavať karamelovú farbu. Pridáme zeler a petržlen a spolu pražíme asi 10 minút. Pridáme 1 PL soli, 1 ČL melasy, štipku kurkumy. Opekáme kým sa melasa nerozpustí a trochu skaramelizuje.
  3. Podlejeme 1 dl vína + 1 dl vody, pridáme mrkvu a trochu sójovej omáčky. Zakryjeme pokrievkou, stíšime plameň na minimum a necháme pomaly dusiť za občasného miešania ½ hodinu.
  4. Potom stiahneme z ohňa a necháme mierne vychladnúť. Čiastočne rozmixujeme priamo v hrnci, tak by časť zeleniny zostala v celku. Vrátime na sporák a zriedime na konzistenciu hustej polievky vodou a vínom.
  5. Pridáme pór a pangasa nakrájaného na centimetrové kocky. Spolu dusíme 15 minút, pridáme posekanú vňať, dusíme ďalších 5 minút.
  6. Odstavíme, v prípade potreby dochutíme sójovou omáčkou a podávame.

Tip:

  • Zeleninu môžete meniť podľa chuti. V recepte sa výborne uplatnia paradajky, tekvica hokkaido, cuketa, šampiňóny, karfiol alebo baklažán. Je však dobré použiť aspoň časť koreňovej zeleniny, ktorá má po uvarení a rozmixovaní hladkú krémovú konzistenciu a dodáva jedlu jemne sladkastú chuť.
  • Pangas sa do tohto jedla výborne hodí (kvôli kombinácii jemnej štruktúry a súdržnosti mäsa), ale môžete použiť aj vykostenú tresku alebo makrelu.

Morčacie mäso

Závitky z ryžového papiera plnené morčacím mäsom so zeleninou

400g uvareného morčacieho mäsa
ryžový papier
1 cibuľu
2 mrkvy
2 petržleny
zeler
červenú a zelenú papriku
čínsku kapustu
paradajku
3 PL olivového oleja
sójová omáčka
citrónová šťava
soľ
  1. Mäso pokrájame na malé kúsky. Ryžový papier pripravíme podľa návodu, namočením do vlažnej vody. Zeleninu nakrájame na malé kúsky, najlepšie na tenké prúžky o veľkosti zápalky.
  2. Na oleji opražíme cibuľku a pridáme najprv koreňovú zeleninu, po 5 minútach opekania pridáme papriku a ostatnú zeleninu. Posolíme, okoreníme kurkumou, čerstvým alebo sušeným zázvorom, dochutíme sójovou omáčkou a citrónovou šťavou.
  3. Pridáme uvarené mäso a dobre premiešame. Na pripravené ryžové placky položíme 2 lyžice zmesi. Preložíme tak, aby sme vytvorili štvorcový balíček. Zalepíme rozšľahaným bielkom.
  4. Na koniec môžeme vyprážať v horúcom oleji (najlepšie vo woku), alebo potrieť olejom a dať zapiecť do rúry na cca 25- 30 minút.

Morčacie soté s melasou na šampiňónoch

½ kg morčacích pŕs
300 - 400 g väčších šampiňónov
1 dl smotany
2 PL melasy
1 strúčik cesnaku
čierne korenie
soľ
olivový olej
  1. Mäso nakrájame na stredne veľké kocky. Lepšie prijme marinádu, ak ho nakrájame priečne cez vlákna. Vložíme do porcelánovej misky, pridáme 2PL olivového oleja, melasu, prelisovaný cesnak, 1 ČL čierneho korenia, 2 ČL soli, dôkladne premiešame a necháme postáť v chlade cca 1 hodinu, aby sa chute rozvinuli a prenikli do mäsa.
  2. Šampiňóny očistíme a pokrájame na plátky hrubé asi 3 mm. V panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme šampiňóny, ktoré hneď posolíme a okoreníme. Necháme ich chvíľu dusiť vo vlastnej šťave. Pridáme mäso, keď sú udusené, ale v panvici zostalo ešte dosť šťavy. Premiešame a necháme pod pokrievkou na strednom plameni variť asi 15 minút.
  3. Odkryjeme a miešame, kým sa nevyparí väčšina vody. Potom pridáme smotanu a necháme spolu variť. Keď smotana zhustne, jedlo je hotové.
  4. Podávame s celozrnnou ryžou alebo špaldovými cestovinami.

Poznámka

Melasa má v sebe špecifickú kombináciu chutí (sladká, slaná a kyslá), vďaka ktorej výborne dopĺňa mäsité jedlá. Mäsu dodáva komplexnú a výraznú chuť, ktorá sa hodí hlavne k červenému mäsu a divine.

Morčacie mäso na čínsky spôsob

1 kg morčacieho mäsa - prsia alebo vykostené stehná
2 veľké cibule
3 papriky
čerstvý zázvor cca 50 g
3 strúčiky cesnaku.
Na marinádu potrebujeme:
2 ČL mletého zázvoru
2 ČL červenej mletej papriky
4 PL sójovej omáčky.
  1. Morčacie mäso pokrájame na malé kúsky a 1-2 hodiny marinujeme v omáčke.
  2. Mäso krátko opečieme na olivovom oleji a potom ho vyberieme z panvice (pri mäse zo stehien je potrebná dlhšia tepelná úprava). Na výpeku opečieme pokrájanú cibuľu, cesnak, pridáme koreň zázvoru pokrájaný na malé pásiky, mierne opekáme, pridáme papriku pokrájanú na pásiky, posolíme, krátko opekáme.
  3. K zelenine pridáme mäso, dobre premiešame, prisolíme, dochutíme sójovou omáčkou.
  4. Podávame s celozrnnou ryžou.

Šalát z morčacieho mäsa

200 g uvareného morčacieho mäsa (napríklad z polievky)
1 stredne veľká mrkva
1 malý zeler
½ čiernej reďkovky
2 PL olivového oleja
1 PL dijonskej horčice
1 ČL citrónovej šťavy
soľ
sójová alebo jogurtová majonéza
  1. Mäso nakrájame na malé kúsky. Zeleninu očistíme. Polovicu zeleniny postrúhame na najemno, zvyšok na hrubšie.
  2. Zmiešame olivový olej, horčicu, citrónovú šťavu a soľ.
  3. V hlbšej miske zmiešame všetky suroviny, podľa chuti pridáme soľ alebo ďalšie koreniny.
  4. Necháme v chladničke postáť niekoľko hodín, aby sa chute spojili.

Pestrý hrniec so zeleninou, amarantom a morčacím mäsom

1 veľkú na jemno pokrájanú cibuľu
2 prelisované strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
4-6 väčších šampiňónov
100 g dužiny oranžovej tekvice
½ kg morčacích pŕs
140 g amarantových zŕn
300 ml morčacieho vývaru
1 ČL morskej soli, ¼ ČL mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať
140 g nastrúhaného syra (voliteľné)
  1. Na veľkej panvici na olivovom oleji opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme na kocky nakrájané morčacie mäso a opekáme 4 - 5 minút.
  2. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, dužinu tekvice nakrájanú na kocky a cesnak, podusíme ďalšie 4 minúty. Ochutíme soľou, korením, pridáme vývar a amarant.
  3. Zmes privedieme do varu potom zmiernime oheň a dusíme asi 10 minút.
  4. Zmes prenesieme do zapekacej misky, premiešame s polovicou nastrúhaného syra a petržlenovou vňaťou. Povrch posypeme zvyškom syra a pečieme pri 180 ºC 30-35 minút.

Jahňacie mäso

Jahňacie s kyslou kapustou

Na túto úpravu je vhodné použiť ťažký liatinový hrniec. Doba varenia je 3-5 hodín.
1 kg jahňacieho mäsa
3 cibule
2 mrkvy
1 petržlen
½ zeleru
250 g kyslej kapusty
2 dl červeného vína
1 PL melasy
morská soľ
červená paprika
kari korenie
  1. Mäso očistíme a naporcujeme na väčšie kúsky. Pokrájanú cibuľu opražíme na olivovom oleji, pridáme mäso. Mäso opražíme, osolíme, pridáme červenú papriku, kari korenie a koreňovú zeleninu.
  2. Po 5 minútach zmes podlejeme vínom a hrniec prikryjeme pokrývkou. Keď máme nastavenú primeranú teplotu, jedlo nemusíme počas varenia miešať.Varíme pomaly na miernom ohni 3-5 hodín, pokým nie je mäso mäkké.
  3. Na záver pridáme melasu a kyslú kapustu, chvíľu povaríme, aby sa chute spojili. Jedlo podávame posypané surovou cibuľkou.

      Tip:

  • Ako príloha sú vynikajúce zemiakovo špaldové knedličky, lokše, ale vhodná je aj ryža natural.
  • Týmto spôsobom môžeme pripraviť aj mäso z diviny.