Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

08.11.2018

Krémová tekvicová polievka

ilustratívny obrázok

Tekvica je nádherný príklad sezónnej potraviny. Jej oranžová farba krásne ladí s jesennou paletou a dá sa z nej pripraviť nekonečné množstvo hrejivých výživných pokrmov. Jedným z nich je aj krémová polievka.

suroviny
stredne veľká tekvička
ghee alebo maslo
tekvicový olej
tekvicové semiačka
morská soľ alebo bujón Bujónka
½ čl kurkuma
štipka čierneho korenia
voda alebo vývar
vločková soľ
postup maly
  1. Tekvicu dobre umyjeme, prekrojíme a vydlabeme semiačka. Nakrájame na kusy.
  2. V hrnci rozohrejeme ghee a pridáme tekvicu. Opekáme do zlatista. Vďaka tejto fáze tekvica získa výraznejšiu, trochu karamelovú chuť. Pridáme kurkumu a čierne korenie a ešte chvíľu spolu opekáme.
  3. Zalejeme vodou/vývarom tak, aby tekvica bola akurát zakrytá, trochu osolíme a pod pokrievkou varíme do mäkka. To môže trvať 15 – 20 minút.
  4. Rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a ak treba, zriedime na požadovanú konzistenciu. Doladíme chuť soľou, alebo hotovým tekutým bujónom.
  5. Podávame pokvapkané olejom z nepražených tekvicových jadierok, posypané tekvicovými semiačkami a troškou vločkovej soli.
Upozornenie: Po umytí je dobré tekvicu osušiť – krájanie je potom menšia výzva.
Tip: Polievka sa dá na záver vyšperkovať viacerými spôsobmi. Hokkaido polievka sa kamaráti s bryndzou, kyslou smotanou, chuťovo výraznými druhmi syra, zelenými bylinkami, prerastenou slaninou, opečeným údeným tempehom, chilli …. A pre zvlášť pochmúrne dni odporúčam dekadentnú kombináciu s opraženou cibuľkou a dobrou klobáskou. A tou bryndzou.