Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook
Milujem krémové polievky. Jemné, husté, lahodné, luxusné aj z obyčajných surovín. Vydajú aj za hlavné jedlo a pre žalúdok bývajú hotovým pohladením.
Krémová polievka je tiež výborným spojencom pri zdravom varení - môžete do nej schovať aj menej populárne suroviny.

Krémová cesnaková polievka

olivový olej
3 hlavičky cesnaku, rozobrať na strúčiky
2 celé cibule
1 veľký paštrnák
½ zeleru
250 ml sójovej smotany
kozí syr a bylinky na ozdobu
soľ
  1. Na oleji na miernom ohni opečieme väčšinu očistených strúčikov cesnaku do zlatista, pridáme očistenú zeleninu nakrájanú na väčšie kusy a spolu opekáme 3-4 minúty, kým zelenina nezačne mierne hnednúť.
  2. Zalejeme 1/2 litrom vody, alebo zeleninového vývaru, osolíme a varíme na miernom plameni 15 minút.
  3. Polievku rozmixujeme priamo v hrnci ponorným mixérom spolu so sójovou smotanou a ohrejeme.
  4. Prisolíme, podľa chuti dokoreníme. Ozdobíme rozdrobeným syrom a bylinkami. Ako prílohu podávame hrianky.

Krémová paradajková polievka

1 nakrájaná cibuľa
2 posekané strúčiky cesnaku
čerstvé bylinky (bazalka, tymián, bobkový list)
paradajková pasta (cca 200g)
soľ, čierne korenie
med
  1. Na olivovom oleji opečieme cibuľu a cesnak do sklovita.
  2. Pridáme hrsť čerstvých byliniek, chvíľu podusíme. Zalejeme paradajkovou pastou.
  3. Pridáme 2 dl vody, posolíme a okoreníme čiernym korením, pridáme 1 PL medu. Na miernom plameni varíme 6 minút. Vyberieme bobkový list. Môžeme pridať 1dl sójovej smotany.
  4. Polievku ozdobíme čerstvou bazalkou.

Zeleninový krém s mäsovým vývarom

½ litra vývaru
3 strúčiky cesnaku
malý zeler
petržlen alebo paštrnák
cuketa
hrášok
smotana
soľ
bylinky (bazalka, rozmarín, šalvia)
  1. Zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca a zalejeme vývarom. Ak treba, dolejeme vodou. Tekutina musí len mierne presahovať zeleninu.
  2. Ochutíme soľou, pridáme trochu byliniek a varíme cca 15 minút, respektíve tak, aby zelenina bola mäkká.
  3. Polievku odstavíme, rozmixujeme na hladko ponorným mixérom so smotanou. Dochutíme soľou a bylinkami podľa potreby.

      Tip:

  • Môžete použiť aj sójovú alebo ryžovú smotanu.
  • Ak budete pripravovať polievku bez smotany, pred podávaním každú porciu pokvapkajte kvalitným rastlinným olejom a ozdobte čerstvými bylinkami.
  • Čaro tejto polievky spočíva v tom, že pokiaľ použijete také množstvo tekutiny, ktoré práve zakryje zeleninu, nebudete ju musieť zahusťovať.
  • Zeleninu v polievke obmieňajte podľa sezóny - môžete použiť mrkvu, karfiol, zemiaky či špargľu. Tvrdšie druhy zeleniny dajte variť skôr, aby ste dosiahli správnu konzistenciu.

Brokolicový krém

väčšia hlávka brokolice
2 zemiaky
smotana
soľ
muškátový orech
  1. Brokolicu rozdelíme na ružičky a hlúb. Hlúb ošúpeme od hrubej kože ako špargľu, nakrájame na menšie kúsky.
  2. Spolu s očistenými a pokrájanými zemiakmi dáme do hrnca a zalejeme primeraným množstvom vody. Posolíme a varíme cca 15 minút.
  3. Vhodíme ružičky brokolice (2 PL ružičiek odložíme bokom na ozdobu). Varíme ďalších 5 minút, tak aby brokolica zmäkla, ale stále zostala krásne zelená.
  4. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme na hladký krém spolu so smotanou. Dochutíme rozmarínom a muškátovým orieškom.
  5. Ozdobíme ružičkami surovej brokolice.