Zemiaková kaša pre dobrú náladu
6 stredne veľkých zemiakov očistených a pokrájaných
štipka soli
1 PL rasce
1 PL horčičných semiačok
2 PL za studena lisovaného ľanového oleja
1 PL sójovej omáčky
- Zemiaky uvaríme so soľou, rascou a horčičnými semiačkami do mäkka.
- Precedíme, tak aby nám v zemiakoch ostali semiačka aj rasca.
- Popučíme na kašu s olejom a sójovou omáčkou.
Dusená hliva s klíčkami mungo
300g hlivy
cesnak
klíčky mungo
rukola
cesnak
korenie (sladká paprika, karí)
olivový olej
- Nakrájaný
cesnak opiečieme na oleji, pridáme očistené hlivy nakrájané na pásiky,
posolíme, okoreníme (sladká paprika, karí, soľ) a spolu dusíme kým hliva
nezmäkne.
- Pridať klíčky mungo a úplne na koniec rukolu.
- Môžete sa podávať s cestovinami alebo s ryžou.
Rýchla dusená zelenina
Cibuľu,
cuketu, brokolicu a mrkvu nakrájame na malé kúsky – narýchlo opečieme
na olivovom oleji, dochutíme soľou, citrónovou šťavou, posypeme
tekvicovými semiačkami.
Podávame s ryžou, quinoou alebo cestovinami.
Opekaná oranžová tekvica
2 malé červené cibule
malú oranžovú tekvicu alebo tekvičku hokkaido
malý zeler
šalvia
rozmarín
cayenské korenie
morská soľ
ryžový olej
- Na oleji opečieme cibuľu nasekanú na prúžky, pridáme tekvicu nakrájanú na cca 1,5 cm kocky a zeler nakrájaný na tenké prúžky.
- Opekáme do mierneho zhnednutia zeleniny.
- Dochutíme lístkami šalvie, rozmarínom, chilli a morskou soľou.
- Príloha – varená ryža basmati.
Opečený špenát s cesnakom
Listy
špenátu nakrájame na prúžky. Na oleji opražíme 2 rozdrvené strúčiky
cesnaku, pridáme špenát, osolíme, premiešame a 1 minútu opekáme.
Nakoniec pridáme štipku soli a ešte chvíľu, tak aby nezvodnatel.
Konzumujeme hneď po dovarení. Servírujeme s paradajkovým šalátom a
vajíčkom na mäkko.
Dusené paradajky
2 žlté cibule
3 veľké zrelé aromatické paradajky
olivový olej
bazalka, majorán
soľ
mleté čierne korenie
- Na kocky nakrájané cibule udusíme do mäkka na olivovom oleji.
- Pridáme na kúsky pokrájané paradajky, dochutíme bazalkou, majoránkou, soľou a čiernym korením podľa chuti. Dusíme cca 20 minút.
- Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
Tip:
- Časť paradajok je možné nahradiť žltými alebo červenými cherry paradajkami.
- Jedlo bude sýtejšie, ak ich doplníme volským okom, alebo na konci dusenia pridáme vajíčko priamo do zmesi a necháme stuhnúť.
Brokolica na pare
brokolica
100 g mozarelly alebo čerstvého kozieho syra
3 PL olivového oleja
1 ČL citrónovej šťavy
dijonská horčica
soľ
- Ružičky umytej brokolice dusíme 5 minút nad parou.
- V
osobitnej miske zmiešame kúsky mozarelly alebo čerstvého kozieho syra s
olejom, štipkou soli, čerstvo mletým farebným korením, horčicou a
citrónovej šťavy.
- Nalejeme na brokolicu a na vrchu posypeme tekvicovými semiačkami.
19.07.2017
Zelenina na pare sa považuje za najzdravšiu úpravu zeleniny. A podľa mňa patrí aj k najchutnejším.