Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Kváskový chlieb

Tradičný kváskový chlieb sa pečie už viac ako 5000 rokov. Kváskový chlieb vyrobený z celých zŕn raže alebo špaldy má na organizmus výrazne ozdravný účinok. Chlieb je potrebné dôkladne požuť a presliniť, nejesť veľa naraz a zvykať si postupne na vyšší príjem vlákniny.
Raž na rozdiel od pšenice nepodporuje tvorbu tukov a hlienu, podporuje prirodzené chudnutie. Zlepšuje stav črevnej mikroflóry, odstraňuje zápchu, zlepší sa schopnosť prijímať živiny a vylučovať škodliviny z tráviacej sústavy, neprekysľuje organizmus.

Základom pre vznik kvásku je obilné zrno a voda. Kvások vzniká prirodzeným procesom kvasenia obilného zrna, pretože vnútorná šupka obilného zrna obsahuje kvasinky a baktérie mliečneho kvasenia. Zmiešaním zomletých zŕn s vodou pri teplote 25-35ºC prirodzene dochádza k mliečnemu kvaseniu.
Kvások obsahuje asi 40 rôznych mikroorganizmov a enzýmy, na rozdiel od pečiva kypreného kvasnicami, ktoré obsahuje len jeden druh kvasiniek (Saccha-romyces cerevisiae). Častá kozumácia pečiva pripraveného s takýmto droždím narúša črevnú mikroflóru a následne môže byť zdrojom širokého spektra zdravotných problémov.

Kvások uchovávame sušený a pred prípravou chleba ho oživíme vlažnou vodou, alebo ho uchovávame v chladničke v tekutom stave v pohári s prístupom vzduchu.
Pri výrobe chleba je dôležité si vždy časť kvásku nechať, pridať múku a vlažnú vodu, nechať ho rozmnožiť a potom uskladniť.

Recept na kváskový ražno - špaldový chlieb

Príprava v pekárničke
200 g špaldovej múky
200 g ražnej múky
30 ml olivového oleja
1 čajová lyžička morskej soli
1 polievková lyžica melasy
280 ml vlažnej vody
3 polievkové lyžice ľanových semiačok
200 ml kvásku
  1. Všetky suroviny zamiesime v pekárničke.
  2. Po ukončení programu „MIEŠANIE“ program vypneme a necháme cesto kvasiť 8 -10 hodín.
  3. Po tomto čas zapneme pekárničku na program „PEČENE“. Vychladnutý chlebík vyklopíme.

Špaldový chlieb 

500 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
2 lyžice medu   
1 lyžica chlebového korenia
1 balíček sušených kvasníc
1 vajce
1/4 l vlažného ovseného nápoja
slnečnicové semiačka   
1 lyžica morskej soli
  1. Všetky prísady zmiešame a umiesime z nich pevné cesto. Necháme ho odležať na teplom mieste.
  2. Medzitým vymažeme dve hlbšie formy maslom a vysypeme  ich slnečnicovými semienkami. Keď cesto zväčší svoj objem asi o tretinu, naplníme ním formy. Necháme kysnúť ešte ½ hodinu.
  3. Pečieme v rúre pri 180 °C asi 1,5 hodiny.

Pohánkový chlieb

400 g hladkej pohánkovej múky
400 ml vody
1 sušené droždie
1 ČL soli
1 PL cukru
1 PL jablkového octu
1 ČL rasce
1 PL oleja
  1. Vo vlažnej vode rozpustíme cukor, soľ, ocot a droždie, prisypeme rascu. Miešame suroviny elektrickým šľahačom (nakoniec pridáme olej) a po 2 - 3 minútach miešania nám vznikne živé dýchajúce cesto.
  2. Nalejeme ho do formy na biskupský chlebíček alebo srnčí chrbát vyloženej fóliou na pečenie. Necháme 30 - 40 minút kysnúť.
  3. Cesto treba po 25 minútach strážiť, vyskočí potom náhle hore a chlieb by nám prekysol. Medzitým rozohrejeme rúru na 225 °C a chlieb pečieme na tejto teplote 10 minút, potom dopečieme pri zhruba 180 °C asi 40 - 50 minút.
  4. Keď už je zhora krásne tmavý, vyberieme ho z formy, dáme dole fóliu na pečenie a položíme chlieb vrchom dole a tak 10 minút dopečieme. Časy i teplotu je nutné vyskúšať podľa výhrevnosti pece.

Amarantový chlieb 

0,5 kg amarantovej múky
1 kocku droždia (42 g)
trochu soli
trochu cukru
1 polievkovú lyžicu kyslej smotany
1 polievkovú lyžicu oleja
vlažnú vodu podľa potreby
  1. Do 1 dcl vlažnej vody rozmrvíme droždie a pridáme pol lyžičky kryštálového cukru. Necháme kysnúť asi 10 - 15 minút.
  2. Do misky vysypeme múku, pridáme vykysnuté droždie, smotanu, olej a veľmi opatrne prilievame vodu. Vymiesime cesto, radšej hustejšie ako redšie, lebo pri ďalšom kysnutí ešte trochu zredne. Ak je cesto veľmi husté, prilejeme vodu, ak je riedke, prisypeme múku.
  3. Formu na pečenie vymastíme olejom, alebo tukom, cesto vylejeme do formy, zakryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 45 - 60 minút.
  4. Po vykysnutí dáme piecť do predhriatej rúry na 180 - 20 °C. Do rúry vložíme aj plechový hrnček s vodou, aby tam bolo vlhko. Chlieb pečieme asi hodinu, pričom počas pečenia 2 - 3 krát potrieme vodou.
  5. Chlieb je hotový, keď je kôrka zlato-hnedá. Hotový chlieb vyberieme z rúry, ešte teplý vyklopíme z formy a zabalíme do čistej utierky, kde ho necháme vychladnúť (chlieb inak veľmi rýchlo vyschne).