Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Bezlepkový chlieb a pečivo

Ryžový chlieb

400g ryžovej múky
100g pohánkovej múky (môžeme nahradiť pšenovou alebo amarantovou múkou)
1 ČL morskej soli
1 PL prášku z topinambura alebo stredne veľký sypký uvarený zemiak
1 žĺtok
20g sušeného droždia
4 PL olivového oleja
400ml vlažnej vody
hrsť semienok (napríklad ľanové, konopné, slnečnicové, tekvicové)

  1. Všetky suroviny vsypeme do pekárničky.
  2. Pečieme 2 hodiny.

Chlebík je chutný aj keď ho ručne vymiesime a upečieme v plechovej forme v rúre. 

Tento recept nám poskytla naša klientka pani Miriam, ktorá s radosťou objavuje nové a chutné kombinácie bezlepkových pochúťok.

Amarantový chlieb

0,5 kg amarantovej múky
1 kocku droždia (42 g)
trochu soli
trochu cukru
1 polievkovú lyžicu kyslej smotany
1 polievkovú lyžicu oleja
vlažnú vodu podľa potreby
  1. Do 1 dcl vlažnej vody rozmrvíme droždie a pridáme pol lyžičky kryštálového cukru. Necháme kysnúť asi 10 - 15 minút.
  2. Do misky vysypeme múku, pridáme vykysnuté droždie, smotanu, olej a veľmi opatrne prilievame vodu. Vymiesime cesto, radšej hustejšie ako redšie, lebo pri ďalšom kysnutí ešte trochu zredne. Ak je cesto veľmi husté, prilejeme vodu, ak je riedke, prisypeme múku.
  3. Formu na pečenie vymastíme olejom, alebo tukom, cesto vylejeme do formy, zakryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 45 - 60 minút.
  4. Po vykysnutí dáme piecť do predhriatej rúry na 180 - 20 °C. Do rúry vložíme aj plechový hrnček s vodou, aby tam bolo vlhko. Chlieb pečieme asi hodinu, pričom počas pečenia 2 - 3 krát potrieme vodou.
  5. Chlieb je hotový, keď je kôrka zlato-hnedá. Hotový chlieb vyberieme z rúry, ešte teplý vyklopíme z formy a zabalíme do čistej utierky, kde ho necháme vychladnúť (chlieb inak veľmi rýchlo vyschne).

Pohánkový chlieb

400 g hladkej pohánkovej múky
400 ml vody
1 sušené droždie
1 ČL soli
1 PL cukru
1 PL jablkového octu
1 ČL rasce
1 PL oleja
  1. Vo vlažnej vode rozpustíme cukor, soľ, ocot a droždie, prisypeme rascu. Miešame suroviny elektrickým šľahačom (nakoniec pridáme olej) a po 2 - 3 minútach miešania nám vznikne živé dýchajúce cesto.
  2. Nalejeme ho do formy na biskupský chlebíček alebo srnčí chrbát vyloženej fóliou na pečenie. Necháme 30 - 40 minút kysnúť.
  3. Cesto treba po 25 minútach strážiť, vyskočí potom náhle hore a chlieb by nám prekysol. Medzitým rozohrejeme rúru na 225 °C a chlieb pečieme na tejto teplote 10 minút, potom dopečieme pri zhruba 180 °C asi 40 - 50 minút.
  4. Keď už je zhora krásne tmavý, vyberieme ho z formy, dáme dole fóliu na pečenie a položíme chlieb vrchom dole a tak 10 minút dopečieme. Časy i teplotu je nutné vyskúšať podľa výhrevnosti pece.