Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

Ražné cestoviny s hlivovou omáčkou

1 cibuľa
1 mrkva
1/2 zeleru
100 g hlivy
1 PL horčičných semiačok
kurkuma
miso
citrónová šťava
tekvicový olej
tekvicové semiačka
ražné cestoviny
  1. Cibuľu podusíme na olivovom oleji do zlatista, pridáme na kúsky pokrájanú hlivu, horčičné semiačka a soľ.
  2. Keď je hliva mäkká, pridáme na tenké prúžky pokrájanú mrkvu a zeler. Opekáme ďalších 10 minút.
  3. Na záver dochutíme kurkumou, misom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
  4. Uvarené ražné cestoviny premiešame s tekvicovým olejom. Podávame horúce, s hlivovou omáčkou, posypané tekvicovými semiačkami.

Celozrnné špenátové cestoviny so zelenou fazuľkou

Cibuľu opražíme do zlatista, dochutíme soľou, pridáme očistené zelené fazuľky, rastlinný nápoj (špaldový, ryžový) a spolu dusíme, kým fazuľky trochu nezmäknú.
Podávame premiešané s uvarenými cestovinami.

Orechové pesto so špaldovými špagetami

200 g zomletých vlašských orechov
6 roztlačených strúčikov cesnaku
1 ČL morskej soli
4 PL oleja z vlašských orechov
špaldové špagety
  1. Všetky suroviny zmiešame, vzniknúť by mala primerane sypká konzistencia.
  2. Špaldové špagety uvaríme v posolenej vode do mäkka, precedíme. Premiešame s 1 PL orechového oleja.
  3. Cestoviny podávame s omáčkou pesto.

      Tip:

  • Pesto môžeme pripraviť aj z mletých mandlí, píniových alebo makadamových orieškov.

Ryžové niťovky “a la carbonara”

1/2 balíčka ryžových niťoviek
2 jarné cibuľky
3 plátky morčacej šunky alebo prerastenej slaninky
2 vajíčka
ryžový olej
  1. Cestoviny zalejeme vriacou vodou a necháme zakryté, kým úplne nezmäknú.
  2. Medzitým na ryžovom oleji opečieme cibuľku pokrájanú na kolieska aj so zelenou vňaťou. Keď začne hnednúť, trochu osolíme a necháme pražiť ešte 1 minútu. Pridáme na tenké prúžky pokrájanú šunku alebo slaninu. Opekáme tak aby sa všetky suroviny dobre premiešali. 
  3. Dôkladne scedíme cestoviny, pridáme k zmesi, premiešame a necháme dobre prehriať.
  4. V osobitnej miske vyšľaháme 2 vajíčka. Pridáme na panvicu, ktorú odstavíme z ohňa a celú zmes poriadne miešame, kým sa rezance neobalia omáčkou a vajíčko trochu nestuhne. Vajíčka majú len trochu zhustnúť – nesmie z nich vzniknúť praženica.

      Tip:

  • Omáčku môžete zjemniť smotanou.
  • Hodí sa k všetkým druhom cestovín, ale výborná je aj s ryžou, pšenom alebo quinoou.

Špaldové cestoviny s tahini omáčkou na sladko

3 PL tahini
1 PL ryžového sirupu
hrsť vlašských orechov
4 sušené figy
špaldové rezance
  1. Zmiešajte tahini s ryžovým sirupom a trochou teplej vody, aby vznikla hustejšia omáčka.
  2. Primiešajte do čerstvo uvarených cestovín.
  3. Pridajte vlašských orechov a 4 sušené figy nakrájané na malé kúsky.

„Spaghetti Bolognese“ - bez mäsa

Vyskúšajte výbornú odľahčenú verziu klasickej talianskej omáčky na cestoviny, ktorú neodmietnu ani zarytí mäsožravci.