Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

29.03.2010

Biele mäso

ilustratívny obrázok

Závitky z ryžového papiera plnené morčacím mäsom so zeleninou

suroviny
400g uvareného morčacieho mäsa
ryžový papier
1 cibuľu
2 mrkvy
2 petržleny
zeler
červenú a zelenú papriku
čínsku kapustu
paradajku
3 PL olivového oleja
sójová omáčka
citrónová šťava
soľ
postup
  1. Mäso pokrájame na malé kúsky. Ryžový papier pripravíme podľa návodu, namočením do vlažnej vody. Zeleninu nakrájame na malé kúsky, najlepšie na tenké prúžky o veľkosti zápalky.
  2. Na oleji opražíme cibuľku a pridáme najprv koreňovú zeleninu, po 5 minútach opekania pridáme papriku a ostatnú zeleninu. Posolíme, okoreníme kurkumou, čerstvým alebo sušeným zázvorom, dochutíme sójovou omáčkou a citrónovou šťavou.
  3. Pridáme uvarené mäso a dobre premiešame. Na pripravené ryžové placky položíme 2 lyžice zmesi. Preložíme tak, aby sme vytvorili štvorcový balíček. Zalepíme rozšľahaným bielkom.
  4. Na koniec môžeme vyprážať v horúcom oleji (najlepšie vo woku), alebo potrieť olejom a dať zapiecť do rúry na cca 25- 30 minút.

Morčacie soté s melasou na šampiňónoch

suroviny
½ kg morčacích pŕs
300 - 400 g väčších šampiňónov
1 dl smotany
2 PL melasy
1 strúčik cesnaku
čierne korenie
soľ
olivový olej
postup
  1. Mäso nakrájame na stredne veľké kocky. Lepšie prijme marinádu, ak ho nakrájame priečne cez vlákna. Vložíme do porcelánovej misky, pridáme 2PL olivového oleja, melasu, prelisovaný cesnak, 1 ČL čierneho korenia, 2 ČL soli, dôkladne premiešame a necháme postáť v chlade cca 1 hodinu, aby sa chute rozvinuli a prenikli do mäsa.
  2. Šampiňóny očistíme a pokrájame na plátky hrubé asi 3 mm. V panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme šampiňóny, ktoré hneď posolíme a okoreníme. Necháme ich chvíľu dusiť vo vlastnej šťave. Pridáme mäso, keď sú udusené, ale v panvici zostalo ešte dosť šťavy. Premiešame a necháme pod pokrievkou na strednom plameni variť asi 15 minút.
  3. Odkryjeme a miešame, kým sa nevyparí väčšina vody. Potom pridáme smotanu a necháme spolu variť. Keď smotana zhustne, jedlo je hotové.
  4. Podávame s celozrnnou ryžou alebo špaldovými cestovinami.

Poznámka

Melasa má v sebe špecifickú kombináciu chutí (sladká, slaná a kyslá), vďaka ktorej výborne dopĺňa mäsité jedlá. Mäsu dodáva komplexnú a výraznú chuť, ktorá sa hodí hlavne k červenému mäsu a divine.

Morčacie mäso na čínsky spôsob

suroviny
1 kg morčacieho mäsa - prsia alebo vykostené stehná
2 veľké cibule
3 papriky
čerstvý zázvor cca 50 g
3 strúčiky cesnaku.
Na marinádu potrebujeme:
2 ČL mletého zázvoru
2 ČL červenej mletej papriky
4 PL sójovej omáčky.
postup
  1. Morčacie mäso pokrájame na malé kúsky a 1-2 hodiny marinujeme v omáčke.
  2. Mäso krátko opečieme na olivovom oleji a potom ho vyberieme z panvice (pri mäse zo stehien je potrebná dlhšia tepelná úprava). Na výpeku opečieme pokrájanú cibuľu, cesnak, pridáme koreň zázvoru pokrájaný na malé pásiky, mierne opekáme, pridáme papriku pokrájanú na pásiky, posolíme, krátko opekáme.
  3. K zelenine pridáme mäso, dobre premiešame, prisolíme, dochutíme sójovou omáčkou.
  4. Podávame s celozrnnou ryžou.

Šalát z morčacieho mäsa

suroviny
200 g uvareného morčacieho mäsa (napríklad z polievky)
1 stredne veľká mrkva
1 malý zeler
½ čiernej reďkovky
2 PL olivového oleja
1 PL dijonskej horčice
1 ČL citrónovej šťavy
soľ
sójová alebo jogurtová majonéza
postup
  1. Mäso nakrájame na malé kúsky. Zeleninu očistíme. Polovicu zeleniny postrúhame na najemno, zvyšok na hrubšie.
  2. Zmiešame olivový olej, horčicu, citrónovú šťavu a soľ.
  3. V hlbšej miske zmiešame všetky suroviny, podľa chuti pridáme soľ alebo ďalšie koreniny.
  4. Necháme v chladničke postáť niekoľko hodín, aby sa chute spojili.

Pestrý hrniec so zeleninou, amarantom a morčacím mäsom

suroviny
1 veľkú na jemno pokrájanú cibuľu
2 prelisované strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
4-6 väčších šampiňónov
100 g dužiny oranžovej tekvice
½ kg morčacích pŕs
140 g amarantových zŕn
300 ml morčacieho vývaru
1 ČL morskej soli, ¼ ČL mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať
140 g nastrúhaného syra (voliteľné)
postup
  1. Na veľkej panvici na olivovom oleji opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme na kocky nakrájané morčacie mäso a opekáme 4 - 5 minút.
  2. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, dužinu tekvice nakrájanú na kocky a cesnak, podusíme ďalšie 4 minúty. Ochutíme soľou, korením, pridáme vývar a amarant.
  3. Zmes privedieme do varu potom zmiernime oheň a dusíme asi 10 minút.
  4. Zmes prenesieme do zapekacej misky, premiešame s polovicou nastrúhaného syra a petržlenovou vňaťou. Povrch posypeme zvyškom syra a pečieme pri 180 ºC 30-35 minút.