Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

05.10.2018

Sušienkový korpus s jablkovou vrstvou

ilustratívny obrázok

Pri tomto koláči som si vravela, že už som asi prekročila všetky možné hranice a že to určite nevyjde. Nakoniec z toho bol jeden z najlepších koláčov, aké som kedy upiekla. A aj keď neobsahuje žiadny tvaroh - zázračne chutí ako tvarohový. Ilustračná fotografia o výbornosti tohto koláča absolútne nevypovedá :/.

Suroviny
KORPUS
80g bezlepkových maslových sušienok
60g mäkkého masla alebo Alsanu
PLNKA
6 stredne veľkých jabĺk
1 čl škorice
2 PL slnečnicovej múky
1dl ovocnej šťavy
1 vajce
MANDĽOVÁ POSÝPKA
2PL mandľovej múky alebo mletých mandlí
2PL masla alebo Alsanu
1PL cukru

Postup
  1. Sušienky rozdrvíme a zmiešame so zmäknutým maslom. Spodnú časť tortovej formy s odnímateľným okrajom vymažeme tukom, pokryjeme papierom na pečenie, pripojíme okraj, ktorý tiež vymastíme. Roztlačíme cesto rukami na tenkú rovnomernú vrstvu a na 15 minút dáme do chladničky trochu stuhnúť.
  2. Pečieme asi 10 minút na 1600C do zlatista.
  3. Medzi tým dáme variť očistené a olúpané jablká. Uvaríme do mäkka (to trvá rôzne dlho podľa druhu) a roztlačíme alebo rozmixujeme na kašu. V prípade potreby môžeme prepasírovať cez sitko. Pridáme škoricu a necháme trochu vychladnúť.
  4. Potom k jablkám pridáme slnečnicovú múku a ak je hmota príliš hustá, zriedime trochu ovocnej šťavy. Ja som použila šťavu z višňového kompótu, vďaka čomu jablková zmes získala krásnu ružovú farbu. Osobitne vmiešame žĺtko a potom do tuha vyšľahaný sneh z 1 bielka.
  5. Jablkovú hmotu nanesieme na predpečený sušienkový korpus a pečieme 40 minút pri 1600C, kým nespevnie.
  6. Potom na vrch opatrne a rovnomerne nanesieme zmes mandľovej múky, masla a cukru a ešte zapečieme 10 minút.
  7. Koláč vyberieme z formy až keď trochu vychladne.