Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

13.11.2017

Dokonalé cviklové brownies

ilustratívny obrázok

Keď na mňa lezie ľahká novembrová depresia, príprava a jedenie cviklového brownies je vždy to pravé riešenie. Už samotné pečenie je terapeutické a výsledok je tak neuveriteľne dobrý a zároveň zdravý, že depresia sa môže zaháňať vo veľkých množstvách a zároveň bez výčitiek svedomia. Okrem horkej čokolády a trošky ryžového sirupu koláč neobsahuje žiadny pridaný cukor!

suroviny
2 stredne veľké cvikly
100g masla
100g horkej čokolády (ja som použila 70%-nú s kúskami karamelu)
1PL ryžový sirup
85g biely plnotučný jogurt
60g ryžovej celozrnnej múky
30g mletého zlatého ľanu
hrsť vlašských alebo pekanových orechov
2 vajcia
štipka soli

postup maly
  1. Cviklu umyjeme, zabalíme do alobalu a pečieme cca 45 minút na 1600C.
  2. Vychladnutú cviklu ošúpeme (mne vyšlo 375g), nakrájame na menšie kusy a vložíme do mixéra.
  3. V panvičke roztopíme maslo, pridáme nalámanú čokoládu, ryžový sirup a bez ďalšieho varenia necháme rozpustiť.
  4. Rozmiešanú maslovo-čokoládovú zmes nalejeme na cviklu a rozmixujeme na jemnú konzistenciu. Potom pridáme 2 žĺtka, jogurt a ešte premixujeme.
  5. Zmes preložíme do väčšej misky a dôkladne zamiešame ryžovú a ľanovú múku.
  6. Bielka vyšľaháme do tuha a opatrne zapracujeme do cviklovej hmoty a nonšalantne pridáme orechy.
  7. Tortovú alebo zapekaciu formu vymažeme maslo, vysypeme múkou, nalejeme cesto,  a pečieme asi 30 minút na 1750C. Cesto musí byť upečené, ale vláčne a šťavnaté, takže možno budete potrebovať menej času.

Cviklové brownies je skvelé len tak, ale vždy sa výborne dopĺňa so zmrzlinou, čokoládovou polevou alebo bielym jogurtom.