Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

27.11.2009

Adzuki

ilustratívny obrázok

Malé fazuľky Azuki majú vínovú až hnedou farbu a v Japonsku sú nazývané "kráľovnou fazúľ". Majú jemnú šupku a chutia príjemne sladko. Pretože má rovnakú dobu varu ako ryža, v Japonsku sa často varí so sladkou ryžou. Výsledkom je červený pokrm zvaný „Adzuki-mochi“. Je vhodná na prípravu polievok, nátierok, kaší, nákypov a šalátov. Fazuľa Adzuki je lepšie stráviteľná než ostatné strukoviny a má pozitívny vplyv na aktivitu obličiek. Posilňuje „yangový“ charakter výživy.

Jednoduchý šalát z fazuliek azuki

postup
Deň vopred namočené fazuľky azuki uvaríme do mäkka, scedíme. Ešte teplé dochutíme olivovým olejom, omáčkou tamari, nastrúhaným kúskom zázvoru – cca 1 cm, prelisovaným 1 strúčikom cesnaku. Odporúčame podávať s plackami z celozrnnej múky.


Azuki s kyslou smotanou

suroviny
250 g azuki

1 liter vody
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
morská soľ
tymián, bazalka, majorán
100 g kyslej smotany
postup
  1. Azuki namočíme na 12 hodín do vody. Varíme vo vode, v ktorej boli namočené asi 30 minút pri slabej teplote a scedíme. 
  2. Cibuľu a strúčiky cesnaku nakrájame na jemno a podusíme na olivovom oleji. 
  3. Pridáme azuki a okoreníme soľou a bylinkami. Na koniec opatrne primiešame kyslú smotanu, ale už nevaríme.

Farebný šalát z azuki

suroviny
200 g azuki

1 ČL morskej soli
1 žltá paprika
4 kúsky zelerovej vňate
125 g ovčieho syra
125 g čiernych olív
1 červená cibuľa
čierne korenie čerstvo pomleté
tabasco
petržlenová vňať
sójová alebo jogurtová majonéza
postup
  1. Azuki namočíme na 12 hodín do vody. Varíme vo vode, v ktorej boli namočené asi 30 minút pri slabej teplote a scedíme. Krátko pred koncom doby varu pridáme soľ. Vodu zlejte a fazuľu nechajte vychladnúť. 
  2. Papriku nakrájame na prúžky a zelerovú vňať na kolieska. Spolu so syrom, nakrájaným na kocky, olivami a nakrájanou cibuľou pridáme k fazuli. 
  3. Šalát okoreníme, pridáme dressing, necháme odležať. Servírujeme posypané petržlenovou vňaťou.