25.10.2010

Spirulína

illustrative image

Bio Spirulína je sladkovodná jednobunková modrozelená riasa obsahujúca vzácne výživné látky, ktoré sú v rastlinnej ríši veľmi zriedkavé. Spirulína je tiež výnimočným zdrojom betakaroténu, chlorofylu, vitamínu B12, karotenoidov, enzýmov, vitamínov, minerálnych látok a esenciálnych aminokyselín.

BIELKOVINY

Spirulína má najvyšší obsah bielkovín zo všetkých prírodných potravín (65 %), omnoho viac ako mäso alebo ryby (15–25 %), sójové bôby (35 %), sušené mlieko (35 %), obilniny (8–14 %) alebo plnotučné mlieko (3–4 %). Spirulína obsahuje ako jeden z mála rastlinných zdrojov všetky esenciálne aminokyseliny.

STRÁVITEĽNOSŤ

Spirulína je veľmi ľahko stráviteľná a výborne sa vstrebáva, čo je zvlášť dôležité pre ľudí s tráviacimi problémami, zníženou schopnosťou vstrebávania živín a tých, ktorí trpia podvýživou.

BETAKAROTÉN

Spirulína je najbohatším zdrojom betakaroténu v prírodnej ríši. Jeho koncentrácia je niekoľko násobne vyššia než v mrkve. Betakarotén pozitívne pôsobí na hladinu cholesterolu a znižuje riziko všetkých druhov rakoviny.
Porovnanie obsahu betakaroténu v Spirulíne a iných potravinách
Spirulína
150 Pečeň 6
Sušené marhule18 Kapusta 5
Zemiaky 9 Špenát 4
Mrkva 8 Ryby 1

FYKOCYANÍN

Najvýznamnejším farbivom v Spirulíne je fykocyanín - tvorí približne 15% celkovej hmotnosti. Fykocyanín má antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky. Ovplyvňuje tvorbu kmeňových buniek v kostnej dreni, podporuje tvorbu makrofágov a stimuluje fagocytózu. Tým výrazne prispieva k stimulácii imunitného systému. Pri výskume v Černobyle u osôb postihnutých ochoreniami z ožiarenia, u ktorých došlo k poklesu tvorby červených a bielych krviniek, sa ich stav výrazne zlepšil pri podávaní iba 5 gramov Spirulíny denne po dobu 6 týždňov. Fykocyanín znižuje toxicitu v obličkách, ochraňuje ich pred toxickými látkami a liekmi, má všestranné využitie pri liečbe dysfunkcií obličiek.

CHLOROFYL

Spirulína má vysoký obsah chlorofylu, ktorý má výrazné detoxikačné účinky. Pomáha z organismu odstraňovať ťažké kovy, chemické toxíny a ďalšie jedovaté látky. Regeneruje pečeň a prečisťuje krv. Podporuje kožný metabolizmus, hojenie rán a vredov. Spoločne s fykocyanínom, železom, vitamínom B12 a kyselinou listovou výrazne podporujú zdravú krvotvorbu.

KAROTENOIDY

Spirulína obsahuje komplex karotenoidov bohatých na antioxidanty. Komplex rozličných karotenoidov je omnoho efektívnejší než izolovaný syntetický betakarotén vo forme vitamínových prípravkov.

ŽELEZO

Spirulína je najbohatším zdrojom železa. Železo hrá zásadnú rolu pri tvorbe hemoglobínu a zdravého imunitného systému. Obsah železa v Spirulíne je niekoľkonásobne vyšší než v ostatných potravinách a jeho vstrebateľnosť je podstatne vyššia než u syntetických doplnkov železa.
Porovnanie obsahu železa v Spirulíne s potravinami bohatými na železo:
Spirulína 89,0Obilniny
4,5
Pivní kvasnice18,8
Vajcia
1,4
Sója
12,0
Ryby
1,2
Hovädzie mäso 11,0
Kuracie mäso
1,0

VÁPNIK, HORČÍK, CHRÓM

Obsahuje veľké množstvo vápnika, ktorého je všeobecne v strave nedostatok, horčík uľahčuje absorpciu vápnika v Spirulíne. Chróm pomáha efektívne využiť glukózu a prispieva k stabilizácii krvného cukru.

ESENCIÁLNE NENASÝTENÉ MASTNÉ KYSELINY

Spirulína obahuje kyselinu gama-linolenovú (GLA) a kyselinu linolovú. GLA je v organizme dôležitá pre tvorbu prostaglandínov, ktoré regulujú množstvo telesných funkcií. Znižujú hladinu LDL cholesterolu, priaznivo pôsobia pri predmenštruačnom syndróme, menopauze, pomáhajú pri kožných problémoch – akné, ekzémy.

GLYKOLIPIDY A SULFOLIPIDY

Súčasťou lipidov v Spirulíne sú vzácne glykolipidy a sulfolipidy, ktoré sú mimoriadne aktívne proti vírusovým ochoreniam (bránia vírusom preniknúť do buniek). Podľa vedeckých výskumov potláčajú vírus HIV-1 a HIV-2, oparový vírus a ďalšie vírusy spôsobujúce deficit imunity.

ENZÝMY

BioSpirulína obsahuje množstvo enzýmov, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov. Poškodzovanie organizmu voľnými radikálmi je jednou z hlavných príčin ochorení spojených so starnutím organizmu.

POLYSACHARIDY

Polysacharidy obsiahnuté v Spirulíne sa ľahko a rýchlo vstrebávajú do organizmu a majú nízky glykemický index. Poskytujú rýchlu energiu bez toho, aby zaťažovali pankreas. Tiež sa podieľajú na podpore imunitného systému.

V posledných rokoch sa uskutočnilo množstvo klinických štúdií, ktoré dokumentujú široké použitie Spirulíny v prevencii aj liečbe celej rady ochorení. BioSpirulína dodá vášmu telu kompletné živiny a energiu a vyčistí ho úplne prirodzeným spôsobom. Aj konzumácia malého množstva tejto koncentrovanej potraviny denne výrazne prospeje vášmu zdraviu.

POUŽITIE BIOSPIRULÍNY

  • Posilnenie imunitného systému proti vírusovým ochoreniam
  • Detoxikácia pečene a obličiek
  • V terapii anémie, podporuje zvýšenie hladiny hemoglobínu
  • Pomáha pri obrane proti nádorovým ochoreniam
  • Pri liečbe podvýživy a hypovitaminózy, na odstránenie nutričných deficitov
  • Využitie vysokej výživnej hodnoty v detskej výžive
  • Pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení a vysokej hladiny cholesterolu
  • Pomáha odstrániť chronickú zápchu, čistí tráviace ústrojenstvo
  • Pôsobí jako prebiotikum, podporuje tvorbu laktobacilov a bifidobaktérií
  • Podpora kožného metabolismu, hojenie rán a vredov
Doporučené dávkovanie: 2× denne 2–5 tablet minimálne 15 minút pred jedlom, zapiť pohárom vody. V prípade podvýživy je vhodnejšie užívať BioSpirulínu spolu s jedlom.

Upozornenie: pri užívaní Spirulíny dodržiavajte pitný režim 2 litre čistej vody denne.

Zloženie: 100% riasa Spirulína (arthrospira platensis) v BIO kvalite. BioSpirulína neobsahuje žiadne konzervačné látky a farbivá. Tablety sú lisované pod tlakom, bez spojivových látok.

Discussion

Discussion has no comments yet