07.04.2011

Olej z tresčej pečene

illustrative image

Möller´s Tran – tradičný nórsky rybí tuk z tresčej pečene. Čistý rybí tuk je výnimočná potravina. V Nórsku je tradícia zjesť denne jednu lyžicu čistého 100% rybieho tuku z tresčej pečene, a to od pol ročného dieťaťa až do staroby. Od r. 1854 sa najčastejšie používa ich tradičná značka Möller´s Tran.

1 polievková lyžica rybieho tuku z tresčej pečene Möller´s Tran obsahuje priemerne:

1,2 gramu omega - 3 mastných kyselín (denná dávka EPA : eikozapentaénová kyselina + DHA: dokozahexaénová kyselina má byť podľa nórskych doporučení 1-2 gramy)
Vitamín D    10ug      (400 UI)
Vitamín A   250ug     (830 UI)
Vitamín E     10 mg   (  15 UI)

Použitie pre:

  • podporu imunity pri častých dýchacích a črevných ochoreniach, alergiách, únavovom syndróme
  • prevenciu srdcovo-cievnych ochorení
  • zdravé kosti, zuby a kĺby (u detí v dobe rastu, udržanie zdravého tvrdého spojivového tkaniva v dospelosti, pri osteoartritídach a osteoporóze...)
  • dobrý rozvoj mozgu, pamäte, koncentrácie (vo všetkých vekových kategóriách, aj pri ochoreniach mozgu a nervov).
Už 1000 rokov Nóri vyrábajú a predávajú rybí olej z tresčej pečene, najprv na impregnovanie, ale už od r. 1645 sa začali uznávať jeho priaznivé účinky pre zdravie. Lekárnik Peter Möller založil firmu na výrobu rybieho oleja v polovici 19. storočia, kedy horúcou parou extrahoval rybí tuk, aby bol čistejší a jemnejší na konzumáciu. Aj vďaka Petrovi Möllerovi, ktorý si všimol, že v oblasti, kde ľudia konzumujú rybí tuk z tresčej pečene, je menej chorých, patrí Nórsko ku vyspelým krajinám (očakávaná priemerná dĺžka života je 80 rokov a kvalita života vysoká, na Slovensku 75 rokov). Najprv sa predpokladalo, že predovšetkým vzhľadom na prítomnosť vitamínov D a A, neskôr pribudli poznatky o omega-3-mastných kyselinách.

V minulom storočí bol všeobecne prijímaný fakt, že v Nórsku je menej srdcových infarktov, lebo pijú dobrý rybí tuk. Ten rybí olej, čo sme museli piť ako deti, aby sme mali „dobré kosti a rozvíjal sa nám mozog“, bol dosť „brrŕ´“. Čistota a prirodzená citrónová príchuť robí Möller´s Tran chutným. 150-ročná nórska tradícia neklame.
V rybom tuku Möller´s Tran sú pridané aj prirodzené tokoferoly, aby sa vychytali možné voľné radikály, vznikajúce pri oxidácii tukov.

Praktické rady:
  • Po otvorení fľašu skladujte v chladničke (nie v mrazničke), pri teplote 2-8°C.
  • Fľašu vždy dobre uzavrite, aby tuk neoxidoval.
  • Najlepšie otvorené balenie spotrebovať do 1 mesiaca.
  • Dá sa konzumovať priamo, alebo pridaný do jedla (jemná citrónová príchuť skvelo dochutí šaláty, polievky, zeleninové a rybacie jedlá, či pokrmy z obilnín).
Dávkovanie: Deti jednu kávovú lyžičku, dospelí jednu polievkovú lyžicu denne.

Objem: 250 ml

Informácie sú čerpané zo stránky www.benevita.sk