17.06.2017

Červená maca 100g

illustrative image

Prášok Maca zvyšuje energiu a dodáva pocit nasýtenia, je teda vhodný aj pri diétach. Už pred viac ako 2000 rokmi bola základnou súčasťou jedálneho lístka pôvodných obyvateľov Peru, ktorý ju využívali na posilnenie organizmu, zvýšenie energie, vytrvalosti a sily. Červená maca je vzácna, má jemnejšiu chuť pripomínajúcu karamel.

Maca (Lepidium meyenii) je koreňová rastlina v tvare reďkovky alebo kvaky, ktorá rastie vysoko v andských horách, kde ju miestni obyvatelia hojne využívajú ako zeleninu i bylinu už po stáročia. Maca je známa tiež ako peruánsky ženšen, ktorý priaznivo ovplyvňuje hormonálne procesy u žien. 

Maca obsahuje 60-70% sacharidov vrátane vlákniny, zanedbateľné množstvo tuku a vysoko kvalitného rastlinného proteínu, zloženého z 19 aminokyselín vrátane 7 esenciálnych.

Prášok z koreňov Maca obsahuje vitamíny (vitamín B1, B2, B6 a C), minerálne látky (vápnik, horčík, zinok, železo), enzýmy, všetky esenciálne aminokyseliny a takmer 60 fytochemikálií. Obsahuje mastné kyseliny (kyselina linolénová, palmitová, olejová), z fytochemikálií glukozinoláty a makamidy. Nájdete v ňom veľa bielkovín, prevažne vo forme aminokyselín, ktoré sú nevyhnutné pre bunkové funkcie.

ZLOŽENIE: 100% BIO koreň Maca

POUŽITIE: priama spotreba - do jogurtov, čaju, kokteilov, domácich džemov, vývarov, pudingov a čerstvých džúsov. Prísada do dezertov a koláčov. Kulinárskym zážitkom je zmiešať prášok s kakaom alebo s čokoládovými dobrotami. Bežne sa pridáva do krémov alebo prídavok do teplých a studených nápojov. Je žiaduca prísada do bezlepkových potravín.

DÁVKOVANIE:
1 čajová lyžička denne (zmiešajte s vodou) - najlepšie ráno pri raňajkách
odporúča sa po mesiaci užívania týždeň vynechať

NUTRIČNÉ HODNOTY  v 100 g výrobku / v 5 g
Energie 337 kcal / 1411 kJ 16,85 kcal / 70,5 kJ
Bielkoviny 14 g 0,7 g
Sacharidy 69,4 g 3,47 g
- Z toho cukry 31,3 g 1,56 g
Tuk <1,02 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Vláknina 2 g 0,1 g
Sodík 0,039 g 0,002 g