17.04.2012

Brusnicový prášok 70g

illustrative image

Vaša denná porcia ovocia jedného z najzdravších druhov ovocia, v praktickej sušenej podobe. Pridajte si ich do kaše do kokteilu, alebo dezertu. Prášok vyrobený veľmi šetrnou procedúrou, vďaka ktorej si brusnice zachovávajú všetky výživné látky.

Brusnice čučoriedkové (Vaccinium microcarpon) sú super potravinou s jedným z najvyšších ORAC (Oxigen radical absorbance capacity). Oproti príbuznej Brusnici veľkej americkej (Vaccinum macrocarpon) má v priemere 2 krát viac účinných látok (proantocianidínov). Na 100 gramov čerstvých plodov sa uvádza hodnota ORAC až 9800. Teda 100 gramov prášku má hodnotu ORAC až 98 000, čo je jedna z najvyšších hodnôt medzi potravinami. WHO odporúča dennú potrebu cca  5000 ORAC. Rozpustením 10 gramov prášku v 200ml vody dostanete šťavu na nerozoznanie od čerstvej (bez konzervantov a sladidiel) a môžete si tým zabezpečiť svoj denný príjem antioxidantov.

Proces výroby

Šťava je spracovaná organicky v Nemecku, firmou certifikovanou organizáciou DE-OKO-026. Na výrobu sa používajú ručne zbierané divoké brusnice zo Škandinávie. Z plodov sa lisuje šťava a tá sa spracuje vákuovým sušením pri nízkej teplote 3oC, čo je najšetrnejší spôsob spracovania.

Pozitívne účinky brusníc na zdravie

  • Prevencia infekcie močových ciest (IMC): proanthocyanidiny (PAC) v brusniciach majú špeciálnu štruktúru (typ väzby), ktoré sťažujú určitým typom baktérií ich zachytenie sa v našich močových cestách. Sem patria aj patogénne (infekciu spôsobujúce) kmene E. coli, jeden z najčastejších mikroorganizmov podieľajúcich sa na zápaloch močových ciest. Tým, že sťaží nežiaducim baktériám, ako je E. coli lipnúť na močových ciestách, PAC z brusnice zabránia rozšíreniu populácie baktérií, ktoré môžu viesť k úplnej infekcii.
  • Protizápalové účinky: Brusnicová šťava poskytuje dôležité protizápalové účinky pre náš kardiovaskulárny systém a pre mnoho častí tráviaceho traktu (vrátane úst, ďasien, žalúdka a hrubého čreva). Brusnice môžu pomôcť znížiť riziko vzniku zápalu ďasien. Bolo tiež dokázané, že užívanie brusnicovej šťavy znižuje riziko chronických zápalov žalúdka, hrubého čreva a kardiovaskulárnoho systému (najmä v stenách ciev).
  • Prevencia vzniku obličkových kameňov: Najbežnejší typ obličkových kameňov tvorí vápnik a kyselina šťaveľová. Brusnice majú schopnosť zvýšiť koncentráciu vápnika a oxalátov v moči, čím môžu znížiť pravdepodobnosť usadzovania vápnika a oxalátov.
  • Ochrana srdcovo cievneho systému: Oxidačný stres a chronické zápaly prinášajú veľké riziko poškodenia ciev. Akonáhle sú cievy poškodené, začne v nich proces tvorby plaku, a riziko aterosklerózy (zhrubnutie cievnych stien a ich blokovanie) sa zvyšuje. Pitím brusnicovej šťavy (denne 100 ml) sa zabraňuje tvorbe a aktivácii enzýmov, ktoré sú kľúčovým prvkom v procese aterosklerózy.
  • Protirakovinové účinky: v posledných 10 rokoch žiadna oblasť výskumu brusníc nebola zaujímavejšia, ako výskum rakoviny. Vedci identifikovali nové mechanizmy, ktoré opisujú brusnice ako cytostatikum. Dlhý zoznam protinádorových vlastností brusnicovej šťavy vedie k označeniu brusnice ako potraviny pre prevenciu a pomoc pri liečbe rakoviny. Tento rakovinovo-preventívny prínos brusníc sa obzvlášť potvrdil v prípade rakoviny prsníka, hrubého čreva, pľúc a prostaty.

Výživné látky

  • aminokyseliny
  • nenasýtené mastné kyseliny omega 3 a 6
  • vitamín C, mangán, vitamín E a vitamín K
  • vlákninu
  • fenolové kyseliny (hydroxycinnamická, koffeická, kumarová a ferulová kyselina)
  • proanthocyanidiny (najmä epicatechiny)
  • antokyány (vrátane cyanidinov, malvadinov a peonidinov), flavonoidy (vrátane quercetinu, myricetínu a kaempferolu)
  • triterpenoidy (najmä ursolická kyselina)
Mnoho z týchto fytonutrientov poskytuje antioxidačné, protizápalové a protirakovinové zdravotné výhody. 


Dávkovanie

Jedna dávka: 2 čajové lyžice cca 10 g rozpustiť v 200 ml čistej vody, alebo pridať do obľúbeného nápoja (nie mliečneho) užiť 1 x denne.

Spracované podľa http://www.zelene-zdravie.sk