09.03.2012

Kuzu

illustrative image

Kuzu je škrob, získaný z koreňa japonského vínneho kríka a slúži na zhusťovanie pokrmov. Má aj významé liečivé účinky. Je ľahko stráviteľný, posilňuje trávenie, pôsobí proti prekysleniu, v makrobiotickej kuchyni je obľúbeným prostriedkom proti prechladnutiu, na podporu vitality a imunity.

Účinky

  • povzbudzuje a zvyšuje vitalitu pri celkovom vyčerpaní
  • účinkuje pri akútnych črevných problémoch (hnačka, hnačka sprevádzajúca infekčné ochorenia)
  • chronická črevná slabosť a choroby (syndróm dráždivého hrubého čreva, zápal)
  • pomáha znižovať horúčku
  • ochladzuje pri horúčavách
  • výživný doplnok pre ľudí ktorí nemôžu konzumovať pevnú stravu (bolesti zubov, ťažké alebo dlhotrvajúce ochorenie ...)

Spôsoby prípravy:

  1. „čaj“ kuzu 1

    pri prechladnutí a chrípke, bolesti hlavy a horúčke do 380C: rozpustiť čajovú lyžičku prášku v troške studenej vody. Studenú vodu pridávať postupne, aby sa všetky kúsky kuzu rozpustili. Doplniť vriacou vodou na 1,5 – 2 dl a dobre premiešať. Na posilnenie účinku pridať štipku soli alebo prírodnej sójovej omáčky.

  2. „čaj“ kuzu 2

    podporuje trávenie, zvyšuje vitalitu, odstraňuje únavu: rozpustiť plnú čajovú lyžičku kuzu 1,5 dl studenej vody. Uviesť do varu, zmierniť plameň na minimum a za stáleho miešania variť, kým zmes nie je priehľadná ako želatína. Pridať čajovú lyžičku sójovej omáčky a vypiť teplé.

  3. liečivé kuzu

    v 1dl studenej vody postupne rozpustiť čajovú lyžičku kuzu a ½ slivky umeboshi. Naliať do 1dl vriacej vody a za stáleho miešania variť 1-3 minúty, do konzistencie pudingu. Na záver pridať pár kvapiek sójovej omáčky a/alebo zázvorovej šťavy, alebo strúhaného zázvoru.

Pre posilnenie fyzickej kondície, pre ľudí ktorí trpia chladom a sú štíhlej až chudej postavy – 1 šálka denne  na raňajky alebo na večeru.

Pri hnačke pridať štipku gomasia (sezamové korenie) alebo opraženej riasy kombu.