01.07.2011

Horké marhuľové jadrá

illustrative image

Marhuľové jadrá sú jednou z najzdravších potravín na Zemi. Ponúkame extrémne horké jadrá, chuťou podobné mandliam, pestované v podhorí Himalájí. Patria medzi RAW FOOD – živú potravu, všetky výživné hodnoty sú zachované keďže nedošlo k žiadnej tepelnej úprave.

Existujú dva druhy marhuľových jadier – sladké a horké. Sladké jadrá pochádzajú z pestovaných marhúľ. Horké marhuľové jadrá sa získavajú z malých kyslastých divých marhúľ. Tieto jadrá sa vyznačujú typickou aromatickou horkou mandľovou chuťou. Získavajú sa ručne.

Zdravotný význam

Marhuľové jadrá sú významným zdrojom minerálnych látok (najmä horčík a kálium), vitamínov (zvlášť vysoký je obsah kyseliny listovej) a antioxidantov.

Horké marhuľové jadrá obsahujú okrem toho aj amygdalín (tiež nazývaný laetril alebo vitamín B17). Amygdalín sa používa ako alternatívny prostriedok v liečbe nádorových ochorení. Tiež môže pomôcť zmierňovať negatívne vedľajšie účinky liečby nádorových ochorení. Amygdalín obsahujú aj iné druhy rastlín, ale v marhuľových jadrách sa vyskytuje v najvyššej koncentrácii.

Ako amygdalín funguje

Rakovinové bunky obsahujú veľké množstvo enzýmu zvaného beta-glucuronidasa (ďalej BG). Tento enzým spôsobuje rozpad vitamínu B17, ktorý následne uvoľňuje kyselinu kyanovodíkovú a benzaldehyd. Tieto dve látky ničia rakovinové bunky zvnútra.

Pre zdravé bunky je však vitamín B17 prospešný. Zdravé bunky, na rozdiel od rakovinových, obsahujú enzým zvaný rhodanesa. Tento enzým dokáže kyselinu kyanovodíkovú premeniť na thiocyanat, ktorý je pre nás zdravý. Thiocyanat znižuje krvný tlak a podieľa sa na produkcii vitamínu B12. Jedovatý benzaldehyd sa mení pomocou kyslíka na bolesti utišujúcu kyselinu benzoovú. To je zrejme dôvod, prečo vitamín B17 pôsobí utišujúco pri bolestiach. Keďže sa rakovinové bunky živia kvaseným cukrom a nie kyslíkom, nemajú proti benzaldehydu žiadnu šancu.

V krátkosti povedané: vitamín B17 bojuje proti rakovine zvnútra a pre normálne bunky je zdravý.

Dávkovanie a spôsob užívania:

  • Odporúčania ohľadom počtu užitých marhuľových jadier denne sa líšia od 2 do 10 jadier na deň. Ako najrozumnejšie dávkovanie sa javí 1 jadierko na 10 - 13 kg telesnej hmotnosti.
  • Marhuľové jadrá by sa nemali prehltnúť celé, mali by sa dôkladne požuť. Ak má niekto problémy s hryzením jadierok, môže si jadierka pomlieť na múčku (napr. na kávovom mlynčeku) a tak pridávať napr. do jogurtu alebo müsli.
  • Marhuľové jadrá, ktoré obsahujú vysoké množstvo B17, sú veľmi horké. Horkosť pomôže zmierniť konzumácia spolu s ovocnou šťavou, alebo ešte lepšie s marhuľami, papájou, či ananásom, ktorých enzýmy podporujú účinok amygdalínu.
Zloženie: horké marhuľové jadrá z divorastúcich marhúľ - WILDCRAFTED, balené pod ochrannou atmosférou
 
Krajina pôvodu: Pakistan
 
Obsah: 150g

Informácie čerpané z www.topovoc.eu a z www.maurer.sk