Goji

illustrative image

Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji (plody Kustovnice čínskej - Lycium chinensis) za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.

Goji (godži) sú sušené plody KUSTOVNICE ČÍNSKEJ (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. V oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi.

Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Obsahujú 18 druhov aminokyselín, až 21 stopových prvkov a vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Goji sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi.

Ďalšou účinnou látkou je Beta-sitosterol, ktorý sa využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, pri problémoch s prostatou a okrem iného má protizápalový účinok.

Celkom unikátna pre Goji je skupina lycium polysacharidov, čo sú výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu.

Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosušeniu a akémukoľvek použitiu chemikálií. Tým je dosiahnutá maximálna "živosť" sušených plodov a teda zachovanie ich najvyššej možnej nutričnej hodnoty.

Použitie

Pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov goji denne (malá hrsť).

Goji sa konzumujú samotné ako zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov, a tiež tiež je vhodné pridať goji do ovocných koktailov, ktorých základom môže byť napríklad konopné mlieko s vysokou výživnou hodnotou.

Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní.

Hmotnosť: 100g
Krajina pôvodu: Čína


Discussion

Discussion has no comments yet