Strukoviny

ADZUKI

Malé fazuľky Adzuki majú vínovú až hnedou farbu a v Japonsku sú nazývané "kráľovnou fazúľ". Majú jemnú šupku a chutia príjemne sladko. Varené a mierne okorenené sú lahodnou prílohou k obilným pokrmom. Vhodné sú aj do polievok, kaší, nákypov a šalátov. Zjemnené hrozienkami sú vhodné dokonca ako výborný dezert. Fazuľa Adzuki je ľahko stáviteľná.
Pretože má rovnakú dobu varu ako ryža, v Japonsku sa často varí so sladkou ryžou. Výsledkom je červený pokrm zvaný „Adzuki-mochi“. Je vhodná na prípravu polievok, nátierok, kaší, nákypov a šalátov.
Fazuľa Adzuki je lepšie stráviteľná než ostatné strukoviny a má pozitívny vplyv na aktivitu obličiek. Posilňuje „yangový“ charakter výživy.

MUNGO

Malé olivovo zelené fazuľky sa niekedy označujú ako "zelené sójové boby". Sú vhodné ako príloha k obilným pokrmom, do polievok a nákypov. Patrí k najvhodnejším plodinám k nakličovania. (Po 12-tich hod. namáčania v vode mungo umiestnite na ploché sitko a prikryte vlhkou gázou. 2x denne prepláchnite. Takto nakličujte 3-6 dní. Na konzumáciu sú najvhodnejšie keď klíčky dosiahnu dĺžku asi 2 cm.). Klíčky sú mimoriadne bohaté na bielkoviny, železo a vitamíny skupiny B.
V Indii sa využívajú hlavne  suché Mungo fazule, ktoré sú varené na tzv. dhal nebo opražené s trochou tuku a ponúkané k čaju. V Číne sa spracovávajú klíčky z mungo ako „fen – tiao“ rezance.

ČERVENÁ šošovica lúpaná

Po olúpaní hnedočervenej šupky má tato šošovica červeno-oranžové sfarbenie. Počas varenia sa jej farba mení na tmavo žltú. Šošovica zbavená šupky je ľahšie stráviteľná a zmierňuje nadúvanie. Kvôli dobrej stráviteľnosti a jemnú chuť sú vhodné pre deti. Má tendenciu sa rozvariť,  preto je ideálna na príprave kaší, pyré, polievok a nátierok.

TMAVOZELENÁ ŠOŠOVICA

Tento druh šošovice je obľúbený najmä v európskej a indickej kuchyni. Pri varení si udržiava tvar. Je vhodná ako príloha k obilninovým pokrmom, k mäsu nebo do polievok.

CÍCER

Mierne oriešková chuť, vhodná do kaší, polievok, šalátov, nátierok alebo ako príloha. Vysoký obsah sacharidov, bielkovín a vlákniny. Bohatý zdroj vápnika, železa a vitamínu B15.

SÓJA

Pochádza z Číny. Z hľadiska ľudskej výživy patrí medzi najstaršie a najdôležitejšie svetové plodiny. Pestuje sa v niekoľkých odrodách žltej, zelenej, červenej a čiernej. Na príprave pokrmov je však najvhodnejšia žltá sója. Sójové bôby sú bohaté na cenné bielkoviny, dôležité esenciálne mastné kyseliny, minerály (vápnik, draslík, železo), vitamíny A, B1, B3 a lecitín. Sú dôležitou súčasťou stravy vegetariánov (dodávajú organizmu všetky esenciálne aminokyseliny potrebné k tvorbe vlastných bielkovín).

HRACH POLENÝ ZELENÝ A ŽLTÝ

Hrach v kombinácii s obilninami dosahuje hodnoty bielkovín porovnateľné s mäsom.

FAZUĽA FAREBNÁ

na tradičné kyslomliečne polievky, aj do šalátov

FAZUĽA BIELA

výborná na klasické polievky a prívarky

FAZUĽA MASLOVÁ

chutné veľké bôby dodajú energiu a výživu

FAZUĽA ČERVENÁ ĽADVINKA

ideálna na mexické pikantné jedlá, výborná s kukuricou a paradajkami