13.07.2012

Sirup z agáve 352 ml

illustrative image

Sirup z agáve je prírodným mexickým sladidlom na báze fruktózy. Rastlina agáve je tradičnou súčasťou stravy amerického juhozápadu a Mexika po celé stáročia.

Domorodí Mexičania hovoria šťave z agáve ""medová voda"" a agáve prezývajú ""mexický strom života a dostatku"". Z listov sa predtým vyrábal papier, z ostrých pichliače ihly na šitie. Starí Aztékovia považovali rastlinu agáve za posvätnú a verili, že šťava, ktorá vyteká po narezaní z listov a koreňov rastliny, čistí telo a dušu. Španielski dobyvatelia potom využili rastlinu po svojom: fermentoval sladkú šťavu z agáve a získali tequilu.

POUŽITIE

Sirup z agáve je nielen zdravým, ale aj chutným a všestranným sladidlom. Je skvelým doplnením medu, javorovému sirupu a ďalších prírodných sladidiel. Má menšiu viskozitu ako med, a preto sa ľahšie mieša s pokrmami. Príjemná chuť (ľahučko pripomínajúca javorový sirup) zvýrazní pôvodnú chuť jedla. Sirup môžete použiť do ovocných šalátov, jogurtov, na müsli a lupienky, palacinky a lievance, na osladenie čaju či kávy, limonád a ovocných nápojov. Je vhodný do šalátových zálievok, marinád a grilovacích zmesí. Je výborným sladidlom bylinkových čajov (v porovnaní s bielym cukrom).

Sirupom z agáve možno nahradiť biely cukor prakticky v ktoromkoľvek pokrmu. V receptu nahraďte požadované množstvo cukru trojštvrťovom množstvom sirupu a úmerne znížte množstvo tekutín rovnako ako pri použití medu. V pečených výrobkoch vynikne jeho schopnosť viazať vlhkosť a zabraňovať vysúšanie pečiva. Sirup z agáve má navyše dlhú životnosť, môžete ho skladovať až 3 roky a necukornatí.

OBJEM: 250 ml

KRAJINA PÔVODU: Mexiko