04.07.2012

Obilné slady a sirupy

illustrative image

Používame ich podobne ako med - na bežné sladenie, pečenie, varenie. Výborne chutia na obilninových pokrmoch. Vyrábajú sa prirodzenou fermentáciou obilia bez použitia chemických látok. Obsahujú sodík, draslík, železo, vápnik, horčík, fosfor. Rozdiel medzi sladom a sirupom spočíva v konzistencii a intenzite sladenia. Slady a sirupy v biokvalite majú sladšiu chuť.

Ryžový sirup

Vyrába sa šetrným procesom pomalého obrusovania ryžových zŕn, ktoré sa postupne narušujú až sa zmenia na hustú sladkú tekutinu. Obsahuje vitamín B a minerály, ktoré sa nachádzajú v naklíčenej a celozrnnej ryži.

Má jemnú ľahko orechovú chuť, je menej sladký ako biely cukor. Môžme ho použiť aj na prípravu pudingov. Vtedy je vhodné slad rozpustiť v studenej vode, prevariť a až potom pridať škrob.

ryžový slad

Prírodné sladidlo vyrobené z celozrnnej ryže, naklíčeného jačmeňa a vody kvasením a sušením. Ryžový slad je vhodný na sladenie všade tam, kde cukor.
Konzistenciou sa podobá na med. Vhodný aj pri bezlepkovej diéte.

špaldový sirup

Vzniká pri fermentácii a následnom odparení naklíčených obilných zŕn. Odparovanie prebieha za vyšších teplôt, preto sa strácajú dôležité enzýmy. Najmä v biokvalite je však veľmi chutný, má vysokú sladivosť a hodí sa napríklad do svetlých krémov.

datľový sirup

Vyniká výrazne ovocnou chuťou, má tmavú farbu a hustú konzistenciu. Skvelý do vločiek, zapekaných sladkých jedál, na plnky a polevy. Obľúbená a tradičná súčasť orientálnych jedál a dezertov.

kukuričný sirup

Okrem sladenia nápojov, kaší a dezertov sa výborne uplatňuje v čokoládových polevách a fondantoch. S obľubou sa používa aj do marcipánových a čokoládových hmôt, pretože sa vďaka sirupu ľahko tvarujú a zostávajú vláčne.