Melasa

illustrative image

Je vedľajším produktom pri výrobe cukru z cukrovej trstiny. Obsahuje všetky výživné látky ktoré sa oddeľujú od cukru v procese rafinácie. Melasa má vysoký obsah dobre využiteľného železa, vápnika, mnoho minerálov a stopových prvkov. Čím viac je cukor rafinovaný (belší) tým menej týchto dôležitých látok obsahuje, dokonca ich z organizmu odčerpáva.

Melasa je prírodné nerafinované sladidlo, vhodné na dochutenie nápojov aj jedál. Hodí sa k duseným a pečeným jedlám z tmavého mäsa, k štipľavým zeleninovým jedlám, všade kde je možné použiť sójovú omáčku, dobre sa kombinuje s cesnakom, červeným vínom a koreňovou zeleninou. Výborná je na obilninové kaše, do perníkového cesta alebo s pečenými jablkami. Môžeme z nej pripraviť výborný osviežujúci nápoj (rozmiešajte 3 lyžičky melasy v pohári vody a pridajte šťavu z polovice citróna).

Vyskúšajte nesírenú biomelasu - chuťový rozdiel je fantastický.