13.07.2012

Melasa trstinová nesírená 450 g

illustrative image

Trstinová melasa je takmer čierna sirupovitá hmota, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru zo šťavy z cukrovej trstiny. Táto šťava obsahuje okrem cukru tiež biologicky aktívne látky, potrebné k jeho stráveniu. Tie však zostávajú v sirupe, ktorý zostáva po oddelení kryštálikov cukru zo zahustenej trstinovej šťavy, v melase. Ak je preto rafinovaný biely cukor niekedy nazývaný bielym jedom, potom čierna trstinová melasa môže byť nazývaná čiernym protijedom.

Melasa je skutočne veľmi bohatá na prírodné minerály - vápnik, horčík, železo, zinok atď. V melase sa však nekoncentrujú len priaznivo pôsobiace minerálne látky, obsiahnuté prirodzene v šťave z cukrovej trstiny. Prirodzene v nej zostávajú i nežiaduce látky, napríklad ťažké kovy či pesticídy, ktoré sa môžu do rastliny cukrovej trstiny dostávať pri použití nevhodných spôsobov poľnohospodárstva. Práve preto sme starostlivo vyberali výrobcu našej melasy tak, aby množstvo nežiaducich látok bolo čo najmenšie. Táto melasa pochádza z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva a pestuje sa na nezamorenej pôde tradičným spôsobom. Kvalita jej zloženia je osvedčená výsledkami laboratórnych skúšok a môžeme sa chváliť nasledujúcimi hodnotami obsahu ťažkých kovov: ortuť Hg <0,001 mg / kg (povolené množstvo 0,5 mg / kg), kadmium Cd - 0,003 mg / kg (povolené množstvo 0,5 mg / kg) a olovo Pb - 0,040 mg / kg (povolené množstvo 8 mg / kg). Naša melasa je zároveň nesírená a neobsahuje žiadne iné konzervačné látky ani farbivá.

POUŽITIE

Širšiemu používaniu melasy bráni jej výrazná chuť, ktorá väčšine spotrebiteľov vadí. Tí preto dávajú prednosť prírodným trstinovým cukrom, ktorým naopak dodáva melasa príjemnú chuť a vôňu. A to je aj jej tajomstvo. V malom množstve má totiž melasa veľmi príjemnú chuť a navyše zvýrazňuje prirodzenú chuť pokrmu. Je preto škoda si melasu znechutiť tým, že ju budeme konzumovať niekoľko predpísaných lyžičiek denne! Jej výraznú chuť využijeme najlepšie ako súčasť pripravovaných jedál. Preto melasu nezavrhujte, kým ju neochutnáte v perníku, závine (škorica, jablká a orechy jej chuť výborne dopĺňajú), sušienkach či v pálivých zmesiach (spolu s karí alebo pálivými papričkami, s paradajkovým pretlakom a dokonca i horčicou). Trochou melasy môžete dochutiť mlieko či jogurt ako zálievku müsli alebo kukuričných lupienkov, med alebo ovocné čaje.
Výborná je v ovocných koláčoch, čiastočne ňou môžeme nahradiť karamel a dodá zaujímavú pointu zeleninovým aj mäsitým jedlám.

HMOTNOSŤ: 450 g

KRAJINA PÔVODU: Paraguaj